Οι εξελίξεις στο τέταρτο και στο πέμπτο επεισόδιο τρίτης σεζόν του «Hannibal»

Τέρμα τα λόγια, σειρά απέκτησαν οι πράξεις και η δράση

SPOILER ALERT!!

Το τέταρτο επεισόδιο της σεζόν, «Aperitivo» κρύβει μια θλίψη μέσα του, μεταφορική αλλά αρμόζουσα, μιας και το κανάλι NBC μόλις είχε ακυρώσει την προβολή της σειράς, και χρονικά λαμβάνει χώρα πριν το δεύτερο επεισόδιο («Primavera») που είδαμε πριν λίγες εβδομάδες.

Η θλίψη που κρύβει μέσα του το «Aperitivo» υφίσταται ουσιαστικά μέσα στο βλέμμα όλων αυτών που ο Hannibal άφησε πίσω του παραμορφωμένους και τραυματισμένους ψυχικά.Όλους αυτούς δηλαδή που τώρα με περίσσεια αυτοπεποίθηση προσεγγίζει ύπουλα αλλά και ευθέως ταυτόχρονα ο Dr. Chilton, προκειμένου να πάρουν εκδίκηση από τον «Hannibal the Cannibal’ (επιτέλους, κάποιος το είπε).

Το επεισόδιο αρχίζει και εστιάζει κυρίως σε δύο χαρακτήρες που ενώ δεν καταστράφηκαν άμεσα από τον Hannibal, ούτε βρίσκονταν στο σκηνικό στο σπίτι του το φινάλε της προηγούμενης σεζόν, είναι μάλλον αυτοί που παίρνουν την εκδίκησή τους πιο σοβαρά απ’όλους. Με πεσμένες τις «μάσκες» ο παραμορφωμένος πλέον Mason Verger (ο πολύ καλός Joe Anderson πήρε τη θέση του Michael Pitt σε αυτό τον ρόλο, μετά την οικειοθελή αποχώρηση του τελευταίου) βρίσκεται με τον Dr. Chilton και συζητούν για τον άνθρωπο που τους παραμόρφωσε σε μια ανατριχιαστική σκηνή με εξαιρετικές παρανοϊκά ψύχραιμες ερμηνείες, από αυτές του είδους που η τηλεόραση σπάνια προσφέρει.

Ο σκοπός του Verger είναι να πιαστεί ο Hannibal (προσφέρει άλλωστε ένα εκατομμύριο δολλάρια σε όποιον το καταφέρει) και να τον γνωρίσει «καλύτερα απ’ ό,τι γνωρίζει τον ίδιο του τον εαυτό«. Οι σκοποί του μπορεί να μην είναι ξεκάθαροι, αλλά κάτι μας λέει ότι τα νήματά τους τα κινεί ακόμα ο ίδιος ο Lecter, μιας και δεν σκότωσε ούτε τον Chilton ούτε τον Verger. Ο θάνατος κάνει άλλωστε τα πράγματα πολύ πιο απλά και εύκολα άλλωστε, γι αυτό και τους ήθελε ζωντανούς με εμμονικές σκέψεις που αφορούν σε αυτόν αποκλειστικά. 

304-AlanaΟ Chilton, με το makeup να καλύπτει την αριστερή πλευρά του προσώπου του μετά τη σφαίρα της Miriam Lass, προσεγγίζει και τον Will Graham που βρίσκεται ακόμα στο νοσοκομείο – αν θυμάστε από το «Primavera» την εντύπωση που είχε ότι η Abigail τον επισκέφτηκε… ε ήταν ο Chilton βασικά. Κι ενώ του επιβεβαιώνει αυτό που του είπε και η «Abigail», ότι δηλαδή ο Hannibal τον έκοψε χειρουργικά, μιας και ήθελε να ζήσει (όπως ήθελε να ζήσει και ο ίδιος ο Chilton), ο Will φαντασιώνεται ένα «what if», ένα σενάριο όπου αντί να στραφεί κατά του Hannibal, τον βοηθάει ώστε να σκοτώσουν μαζί τον Jack Crawford. Ευτυχώς, αυτή η απόφαση, όσο κι αν ενυπήρχε στο πίσω μέρος του μυαλού του Graham, δεν πάρθηκε ποτέ – άλλωστε δεν θα ήταν κάτι που θα θέλατε να δείτε από τον ήρωα της ιστορίας έτσι δεν είναι; Όσο ήρωας μπορεί να θεωρηθεί κάποιος σε μια ιστορία που μόνο από anti-heroes αποτελείται για την ακρίβεια.

Ο Will μάλιστα αποκαλύπτει στον Jack, λίγο μετά τα γεγονότα στο σπίτι του Hannibal, ότι ο τελευταίος σκόπευε να το σκάσει και ο Will το είχε υποπτευτεί και επιθυμούσε να το κάνει μαζί του, κάτι που κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα για ο πώς ο θεατής θα πρέπει τελικά να χειριστεί την ψυχοσύνθεση του Graham. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά ο Will αποκαλύπτει κιόλας ότι σκοπεύει να συγχωρήσει τον Hannnibal, κάτι που κάνει, πάλι, στο «Primavera». Αυτό είναι κάτι που το μόνο που κάνει είναι να δώσει καύσιμο στη νέα και εκδικητική ματιά και διάθεση (εμπλουτισμένη με κόκκινο κραγιόν) της Alana Bloom.

H Alana λοιπόν επέζησε από το πέσιμό της με αρκετά σπασμένα οστά, αλλά επανέρχεται σίγουρα δριμύτερη αργά και σταθερά. Ο Dr. Chilton φρόντισε να την «τσιγκλίσει» και αυτήν με τις κατά Hannibal αναφορές του, ωσότου αυτή ανάλαβε τη θεραπεία του Vergerκαι, χωρίς να το καταλάβουν καλά καλά, φτάνουν να σχεδιάζουν μαζί τη δολοφονία του Hannibal. Τελικά δηλαδή, κι ενώ κανείς δεν ήταν αρχικά «Team Chilton» όλοι συμφώνησαν εμμέσως με τους σκοπούς του, χωρίς αυτός να ωφελείται από τις κινήσεις τους… προς το παρόν.

960Ο Jack Crawford από την άλλη, κι ενώ είχε ξεκαθαρίσει με τον εαυτό του ότι θα προσπαθήσει να πετύχει το απόλυτο ζεν, περνώντας τις τελευταίες μέρες της γυναίκας του δίπλα της και μη ασχολούμενος με όλο το Hannibal/Graham drama, συνέβη το αναμενόμενο – ο θάνατος της γυναίκας του δηλαδή και αυτόν να εμπλέκεται και πάλι στην υπόθεση που πιθανόν είναι ό,τι του έχει απομείνει.

Κι ενώ το επεισόδιο κλείνει με τη μεγάλη φυγή του Will, συνειδητοποιούμε ότι ο Hannibal το μόνο που κάνει είναι να ελκύει τους αντιπάλους του προς το μέρος του, αλλά μέχρι πότε;

Έτσι φτάσαμε στο «Contorno«, και σε μια παράδοξη παρέα στο τραίνο προς Φλωρεντία μεταξύ Chiyo και Will, όπου η πρώτη αναλύει στο δεύτερο τις συνήθειες των σαλιγκαριών (ένα κυρίαρχο theme αυτής της σεζόν άλλωστε) και μάλιστα του μιλάει εκτενώς για τη σχέση της με τον Hannibal και τα πόσα έχει μάθει από αυτόν έχοντάς του εμπιστοσύνη – έτσι δεν μας εκπλήσσει και ιδιαίτερα το γεγονός ότι ρίχνει τον Will από το τραίνο, ο οποίος αρχίζει το ποδαράτο προς τη Φλωρεντία, όπου πλέον είναι σίγουρος ότι βρίσκεται ο Lecter – και τον περιμένει φυσικά.

Όσον αφορά τον Jack, βρίσκεται στη Φλωρεντία και αυτός τώρα, στην πόλη που γνώρισε και ερωτεύτηκε την σύζυγό του, Bella, είναι και η πόλη στην οποία διαλέγει να σκορπίσει νοσταλγικά τις στάχτες της αλλά και να αποχωριστεί τη βέρα του. Μάλλον πρόκειται και για την πόλη στην οποία σχεδιάζει να πάρει την εκδίκησή του όσον αφορά την υπόθεση Hannibal.

Γι’ αυτό και είναι τουλάχιστον καθαρτικό το γεγονός ότι σπάει στο ξύλο τον άνθρωπο που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε ότι είναι απολύτως απίθανο να τον αγγίξει πλέον κανείς, και παρά το γεγονός ότι ο τραυματισμένος Hannibal ξεφεύγει στο τέλος, αυτό συμβαίνει από καθαρή τύχη, και δεν ξέρουμε επίσης πόσο μακριά μπορεί να φτάσει με τέτοια μεγάλη πληγή στο πόδι και στα πλευρά.

Hannibal-Contorno-11Η Alana είναι πλέον ένας εντελώς διαφορετικός χαρακτήρας με μια επιθετικά ήρεμη ματιά και διάθεση να έχει για δείπνο κάποια στιγμή τον ίδιο το Lecter, γι’αυτό και συνεχίζει να βοηθάει στη θεραπεία του Verger αλλά και στην έρευνά του σχετικά με τον εντοπισμό του Hannibal. Εξαιρετικά σημεία του σεναρίου αποτελούν τα πειράγματα και τα πιπεράτα κοιτάγματα του Verger προς την Bloom, αλλά και ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το σύντομο τηλεφώνημα στο οποίο συνομίλησαν ο Hannibal με την Alana, το οποίο και μπορεί να προοιωνίσει την επικείμενη σχέση που οι δυο τους τυχόν αναπτύξουν. Εμμονική; Καταναγκαστική; Γάτας-ποντικού; Θα δείξει.

Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι η Alana γνωρίζει για την Bedelia, όπως και για τις αγορές που κάνει για τα ιδιαίτερα δείπνα του Hannibal, οδηγώντας έτσι (άλλωστε ολόκληρη η σειρά αποτελεί έναν διαγωνισμό για το ποιος θα φανεί εξυπνότερος σε διάφορες περιστάσεις) την Alana και τον Verger να μιλήσουν με τον επιθεωρητή Pazzi και να του ζητήσουν να προσεγγίσει τον Lecter για να τον φέρει πιο κοντά σε αυτούς. Η αλήθεια είναι ότι ήταν κάτι παραπάνω από προβλέψιμος ο θάνατος του Pazzi (όπως και η άκαρπη προσπάθειά του να πάρει δαχτυλικό αποτύπωμα του Lecter εν αγνοία του), αλλά το γεγονός ότι ενεπλάκη η οικογένεια/νέα σύζυγός του στην ήδη μπλεγμένη υπόθεση, μας πετάει αρκετά κόκαλα για όσα πρόκειται να ακολουθήσουν στη σειρά – η σύζυγός του μήπως αναζητήσει και η ίδια εκδίκηση από τον Dr. Lecter;

Το επεισόδιο αυτό ωστόσο, ενώ χορταστικό στον πυρήνα του, είναι κάπως συμπληρωματικό στην όλη υπόθεση καθώς ούτε ο Pazzi, ούτε ο Jack, ούτε η Alana, ούτε ο Mason, ούτε ο Chilton θα μπορούσαν να πιάσουν τον Hannibal. Όλοι γνωρίζουμε ότι ο Graham είναι αυτός που εντέλει θα πιάσει τον Hannibal – και μάλιστα δεν πρόκειται καν να τον σκοτώσει. Επομένως, ορμώμενος από οργή ο Jack (λόγω των καυστικών σχολίων του Lecter προς την γυναίκα του και το θάνατό της) ήταν αυτός που έφτασε πιο κοντά στο να σκοτώσει τον Hannibal και είναι ο μοναδικός, δεν θα υπάρξει άλλος στο μέλλον ή άλλη τέτοια σκηνή. Αλλά σε μια τέτοια σειρά τέτοιες καθαρτικές σκηνές χρησιμοποιούνται σοφά για διασκέδαση αποκλειστικά, πόσο μάλλον όταν από πίσω παίζει το «La Pie Voleuse».

Μαρίνα Βερλέκη

Η Μαρίνα είναι ένας αποτυχημένος κλώνος stormtrooper, επομένως περιορίζεται στο να γράφει και να σχολιάζει συνεχώς. Αλλά κατά βάθος θα ήθελε να είναι το σκισμένο all-star του Mark Renton.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ