Χρόνια Πολλά Σινεμά!

...

116 χρόνια πριν σαν χτες, 28 Δεκεμβρίου του 1895, ο Αύγουστος και Λουί Λουμιέρ έκαναν την προβολή της πρώτης ταινίας που γυρίστηκε ποτέ, επί πληρωμής, στο Salon Indien du Grand Café στο Παρίσι και ήταν μόλις 47 δευτερολέπτων. Ο κινηματογράφος μόλις είχε γεννηθεί!

Τα αδέρφια Λουμιέρ κατασκεύασαν την πρώτη φορητή συσκευή του κινηματογράφου, βασιζόμενοι στην εφεύρεση του κινητοσκοπίου (μιας μηχανής παρουσίασης ταινιών, που αναπτύχθηκε από τον Ουίλλιαμ Ντίκσον στα εργαστήρια του Αμερικανού εφευρέτη Τόμας Έντισον, συνδυάζοντας τη φωτογραφία και την τεχνολογία αναπαράστασης της κίνησης της εικόνας, προβάλλοντας διάτρητο φιλμ των 35 χιλιοστών).

Η πρώτη ταινία που δημιούργησαν ήταν η «Έξοδος από το εργοστάσιο Λουμιέρ» (La sortie des usines Lumière), που γυρίστηκε στις 19 Μαρτίου του 1895 και αποτύπωνε την έξοδο των εργατών από το εργοστάσιό τους άλλοι με τα πόδια, άλλοι με ποδήλατο. Τελείωνε με τον θυρωρό να κλείνει τις πύλες. Από την πρώτη στιγμή που έγινε η προβολή της πρώτης ταινίας στο Grand Café, ο κινηματογράφος έχει γίνει ένα μέσο όπου σύγχρονοι παραμυθάδες λένε τις δικές τους ιστορίες μαγεύοντας τους θεατές τους.

Παρακάτω μπορείς να απολαύσεις την πρώτη ταινία που γυρίστηκε ποτέ από τα αδέρφια Λουμιέρ.

Χρόνια πολλά σινεμά!

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*