«Έφυγε» ο κινηματογραφιστής, Harris Savides

...

Γράφει η Βαρβάρα Κοντονή

«Έφυγε» χθες, σε ηλικία 55 ετών ο διάσημος κινηματογραφιστής, Harris Savides, ο οποίος κατάφερνε μέχρι και σήμερα να δίνει το στίγμα του μέσω των πολυποίκιλων και άκρως ενδιαφέροντων δουλειών του.

Ξεκινώντας όπως και τόσοι άλλοι, τη καριέρα του, από διαφημιστικά και μουσικά video clip, o Savides κατάφερε να μεταπηδήσει γρήγορα στον κινηματογράφο και να συνεργαστεί μάλιστα με μεγάλα ονόματα, τα οποία από νωρίς φάνηκαν να αναγνωρίζουν το ταλέντο του.  Ανάμεσα στις πιο σημαντικές του δουλειές, συγκαταλέγεται η συνεργασία του με τον David Fincher για τη ταινία «Zodiac», καθώς και αυτή με τον Gus van Sant, για το σοκαριστικό, «Elephant», ενώ δε λείπουν συνεργασίες και με άλλα, σπουδαία ονόματα όπως ο Martin Scorsese και ο John Hillcoat.

Ανήσυχο πνεύμα καθώς ήταν, δεν σταμάτησε να δημιουργεί και υπέροχα video clip στο πλευρό του Mark Romanek, για καλλιτέχνες όπως oι Nine Inch Nails, η Fiona Apple και η Madonna, ενώ είχε κερδίσει και 3 MTV Video Music Awards στη κατηγορία, Best Cinematography.

Πληθωρική παρουσία, δημιουργικός άνθρωπος και με μια διάθεση να κρατάει τα πάντα απλά, λιτά και αυθεντικά, ο Savides ήταν ένας γνήσιος δημιουργός που θα λείψει από την κινηματογραφική βιομηχανία.  Αφήνοντάς μας με τη τελευταία του συμμετοχή να είναι αυτή, στη νέα δουλειά της Sofia Coppola «The Bling Ring», ο Savides δίνει μια τελευταία συμβουλή στους μελλοντικούς κινηματογραφιστές, μέσω του βιβλίου «New Cinemtographers»: «Shoot as much as you can, don’t be afraid and don’t be cocky. Just shoot, learn and expose film. Shoot still film, that’s how I learnt as an assistant, I was always processing film so I knew how to make film. Don’t get too involved in the technical stuff, learn it and then throw it away.»

Βαρβάρα Κοντονή

Ερωτευμένη με τον κινηματογράφο από μικρή, παθιασμένη με τις εικόνες, τους ήχους, τις ιστορίες και την ομορφιά της 7ης Τέχνης, απολαμβάνω να γράφω με ένταση για αυτά που αγαπώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ