Η σχέση ανθρώπου υπολογιστή και το ντοκιμαντέρ του Her

...

Γράφει η Δανάη Σωπασή

Her-with-Theodore-Twombly-on-red-movie-poster-wideΈφθασαν μόλις εχθές οι υποψηφιότητες των Όσκαρ 2014 με το Her να πρωτοστατεί στις κατηγορίες Καλύτερης Φωτογραφίας, Καλύτερου Τραγουδιού, Καλύτερου Σεναρίου, Καλύτερης σχεδίασης παραγωγής και καλύτερου Score. Η ιδιόμορφη κοινωνική ιστορία με τον πρωταγωνιστή Joaquin Phoenix να επιστρέφει σε ένα μοτίβο που απολαύσαμε το 2009 στην ταινία Two Lovers. Σε μια δραματική δηλαδή ερμηνεία, που περικλείει την αγάπη σε μια καθημερινότητα χωρίς όρια και καταλήψεις. Μια έλξη που δεν μπορεί να υποκύψει στους εκάστοτε κανόνες. Όπως τότε, που ο Joaquin δεν μπορούσε να αποφασίσει ποια από τις δυο γυναίκες θέλει πραγματικά στην ζωή του, έτσι και τώρα παρουσιάζεται ξανά σε ένα ακόμα ερωτικό μπέρδεμα.

Στην τωρινή περίπτωση του Her, η ιστορία κινείται ως εξής: Ύστερα από τον χωρισμό του με την γυναίκα της ζωής του, αποφασίζει να ξεκινήσει μια σχέση με ένα μηχάνημα. Όσο περίεργο και αν ακούγεται, ένα συναίσθημα που έχει πυροδοτήσει και τις αναμενόμενες αρνητικές κριτικές για την εν λόγω ταινία, η συγκεκριμένα ιστορία είναι αναμφισβήτητα μια μελλοντική ομολογία. Ο πρωταγωνιστής σύντομα θα αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις του πραγματικού κόσμου σε αυτή του την νέα σχέση, και την αμφιταλάντευση με την πρώην σύζυγο του. Άραγε θα συνεχίσει να διατηρεί αυτή την περίεργη και νέα του σχέση;

Σε έναν κόσμο όπου η τεχνολογία είναι τόσο συνδεδεμένη με τον άνθρωπο και οι προσωπικές, μουσικές και επαγγελματικές επιλογές αναρτούνται στα κοινωνικά δίκτυα, δεν μπορεί παρά να φαίνεται υποθετική η πλατωνική αγάπη του Her. Από το σοκ του chat και του cyber που πρωτοεμφανίστηκε στο τέλος της δεκαετίας του ’90, το επόμενο βήμα επικοινωνίας θα είναι η ρεαλιστική ηχητική ικανότητα ενός προσωπικού «ραδιοφώνου» που θα τραγουδά και θα εξυμνεί την επιθυμητή ερωτική σχέση. Η δυνατότητα έρχεται μέσα από τον χρήστη που θα ταυτίζεται με το εκάστοτε σύστημα, το οποίο και μέσα από τις αλληλεπιδράσεις στην επικοινωνία του με τον χρήστη, θα ξέρει πώς να χειριστεί και να γοητεύσει τον κάθε άνθρωπο.

 Παρόμοια αγάπη είδαμε και στην αξιοσημείωτη φουτουριστική και γεμάτη δραματικότητα, τηλεοπτική σειρά Black Mirror του 2011.

Όλα αυτά τα θέματα προς συζήτηση, έρχονται να ενσωματωθούν στο επικείμενο ντοκιμαντέρ Her: Love In The Modern Age του δημιουργού της ταινίας Her, Spike Jonze. Γνωστοί ηθοποιοί έρχονται να μιλήσουν προσωπικά και κοινωνικά για το αιώνιο θέμα των ανθρώπων. Την Αγάπη. Ξεχωρίσαμε από την τηλεοπτική σειρά House M.D. τις δυο ηθοποιούς Olivia Wilde, Charlyne Yi και φυσικά τους James Murphy, Brett Easton Ellis. Αναμένουμε την ακριβή ημερομηνία του ντοκιμαντέρ και έως τότε θα σπεύσουμε για την πρεμιέρα της ταινίας Her που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Φεβρουαρίου 2014.

Δείτε το trailer του Her

Δείτε το trailer του Him

Συντακτική ομάδα του Reel.gr

Αγαπάμε τον κινηματογράφο και όλα του τα είδη χωρίς διακρίσεις και κουλτουριάρικες αγκυλώσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ