Θα είναι το «Shadow and Bone» το επόμενο Χάρι Πότερ;

...

Γράφει ο Παύλος Σηφάκης

Από τότε που η κινηματογραφική οκταλογία του Χάρι Πότερ έριξε αυλαία το 2011 με τους «Κλήρους του Θανάτου μέρος Β’», πολλά young adult μυθιστορήματα έχουν μπει στο στόχαστρο των παραγωγών που αναζητούν το next best thing (με πρώτο και καλύτερο φυσικά το Hunger Games που αποδείχτηκε και μεγάλη επιτυχία), κανένα από αυτά δεν άνηκε όμως στο είδος της καθαρόαιμης φαντασίας.

Ο παραγωγός Ντέιβιντ Χέιμαν, ο άνθρωπος που ανακάλυψε το 1998 τα Χάρι Πότερ και τα πήγε στη Warner, πιστεύει ότι ανακάλυψε και πάλι χρυσό παίρνοντας τα κινηματογραφικά δικαιώματα για το  βιβλίο Shadow and Bone της συγγραφέως Λη Μπάρντουγκο. Το Shadow and Bone κυκλοφόρησε μόλις αυτόν τον Ιούνιο και είναι το πρώτο βιβλίο μιας προσχεδιασμένης τριλογίας. Πρωταγωνίστρια της ιστορίας είναι η νεαρή Αλίνα Στάρκοφ, κάτοικος της χώρας Ράφκα. Η Αλίνα ανακαλύπτει ότι έχει ιδιαίτερες μαγικές δυνάμεις οι οποίες θα της φανούν χρήσιμες όταν η χώρα της θα απειληθεί από σκοτεινούς εχθρούς που «τρέφονται με ανθρώπινη σάρκα».  Ο Ντέιβιντ Χέιμαν θα είναι συμπαραγωγός μαζί με τον Τζέφρι Κλιφορντ κάτω από τη «στέγη» της Dreamworks. Οι βιβλιοκριτικοί κάνουν ήδη συγκρίσεις με Τόλκιν και Μάρτιν ενώ το δεύτερο βιβλίο της σειράς είναι προγραμματισμένο να βγει στα ράφια των βιβλιοπωλείων τον Ιούνιο του 2013.

Δύο ενδιαφέροντα στοιχεία κατ’ εμέ: Πρώτον, ο πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι γένους θηλυκού, κάτι που έχει αρχίσει να γίνεται (ευχάριστη) μόδα (Hunger Games, Twilight, Snow White and the Huntsman) αμφισβητώντας το ανδρικό μονοπώλιο στις περιπέτειες φαντασίας. Δεύτερον, ο Ντέιβιντ Χέιμαν αγοράζει και πάλι τα δικαιώματα μίας ανολοκλήρωτης σειράς, φιλοδοξώντας ίσως να βγάζει τις ταινίες παράλληλα με τα βιβλία, κάτι που έκανε και με τα Χάρι Πότερ. Δημιουργικά μιλώντας, το πείραμα ήταν ριψοκίνδυνο, αλλά εμπορικά του επέτρεψε να χτίσει μία μεγαλύτερη και αφοσιωμένη fanbase. Θα συμβεί το ίδιο με το Shadow and Bone; Θα είναι το επόμενο Χάρι Πότερ; Αυτή η ερώτηση έχει γίνει πια κλισέ και σπανίως απαντάται καταφατικά, αλλά μπορούμε τουλάχιστον να εμπιστευτούμε τον Ντέιβιντ Χέιμαν ότι ανακάλυψε μια ενδιαφέρουσα ιστορία φαντασίας.

(Υπενθυμίζουμε ότι η επόμενη ταινία παραγωγής Ντέιβιντ Χέιμαν που θα κυκλοφορήσει στις αίθουσες είναι το Gravity του Αλφόνσο Κουαρόν, με ημερομηνία εξόδου…κάπου μέσα στο 2013!)

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ