«Ο Hitchcock με παρενοχλούσε σεξουαλικά» δηλώνει πρωταγωνίστρια του.

...

Γράφει ο Γιώργος Αγγελόπουλος

Τη προηγούμενη βδομάδα το περιοδικό «Sight & Sound» ανέδειξε το «Vertigo» του Alfred Hitchcock ως τη καλυτερη ταινία όλων των εποχών, εκθρονίζοντας μετά από πενήντα χρόνια τον «Πολίτη Κέιν» του Orson Welles. Κι ενώ όπως φαίνεται η καλλιτεχνική αξία του Hitchcock  εκτιμάται όλο και περισσότερο όσο περνάνε τα χρόνια , δε μπορούμε να πούμε το ίδιο και για την προσωπική του εικόνα που μέχρι πρόσφατα ήταν άσπιλη.

Πριν μερικές μέρες, η Tippi Hedren, βρέθηκε σε εκδήλωση Κριτικών της Τηλεόρασης στη Καλιφόρνια, και ούτε λίγο ούτε πολύ δήλωσε ότι ο Alfred Hitchcock την παρενοχλούσε σεξουαλικά. Έχοντας πρωταγωνιστήσει σε δύο ταινίες του Hitchcock («Τα Πουλιά» και «Marnie») μπορεί να μην είναι πλέον μεγάλο αστέρι του σινεμά, αλλά γι’αυτό απ’ ότι φαίνεται συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό ο διάσημος σκηνοθέτης.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα της Hedren, η σχέση της με τον σκηνοθέτη αρχικά ήταν επαγγελματική, αλλά με τον καιρό ο Hitchcock άρχισε να γίνεται πιεστικός και κτητικός μαζί της. Μάλιστα, έφτασε σε σημείο να την απειλήσει πως αν δε του δοθεί σεξουαλικά, θα καταστρέψει τη καριέρα της. Η Hedren παρά την επιμονή του αρνήθηκε να ενδώσει κι αυτός τελικά πραγματοποίησε την απειλή του. Έχοντας δεσμέυσει την ηθοποιό σε αποκλειστικό συμβόλαιο μαζί του, της στέρησε την ευκαιρία να συμμετέχει σε οποιαδήποτε ταινία, προτιμώντας να τη πληρώνει επί δύο χρόνια για να κάθεται. Όντας στο ξεκίνημα της καριέρας της, δύο χρόνια απουσίας από το πανί ήταν αρκετά για να καταδικάσουν ένα λαμπρό ξεκίνημα στην υποκριτική.

Αυτή και άλλες πτυχές της σχέσης του Hitchcock με τη Hedren, θα δούμε στη τηλεταινία που ετοιμάζει η HBO με τίτλο «The Girl», στην οποία τους δύο βασικούς ρόλους έχουν η Sienna Miller και ο Toby Jones. Όπως δήλωσε η Hedren, ελπίζει η ιστορία της να αποτελέσει παράδειγμα για τις νέες γυναίκες που ακόμα και σήμερα βιώνουν παρόμοιες καταστάσεις. «Μπορώ να κοιτάξω τον εαυτό μου στον καθρέφτη χωρίς να ντρέπομαι για μένα. Βγήκα πιο δυνατή μέσα απ’ όλο αυτό. Μπορεί να κατέστρεψε την καριέρα μου, αλλά τουλάχιστον δεν κατέστρεψε τη ζωή μου.»

Τί είναι αλήθεια και τί ψέμα δε θα μάθουμε ποτέ, αλλά η μέχρι πρότινος γλυκιά στρουμπουλή φιγούρα του Hitchcock έγινε ελαφρώς πιο σκοτεινή. Ίσως έτσι, ταιριάζει περισσότερο και με το έργο του.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ