Ηλίθιος και Πανηλίθιος Δίο – Dumb and Dumber To (2014)

Ως συνήθως τα αδελφάκια που μοιράζονται την καρέκλα του σκηνοθέτη, αποτυγχάνουν να πετάξουν έστω και μια καινούρια ιδέα στο φιλμ


 


Σκηνοθεσία: Bobby Farrelly, Peter Farrelly
Σενάριο: Bobby Farrelly, Peter Farrelly, Sean Anders, Mike Cerrone, John Morris, Bennett Yellin
Πρωταγωνιστούν: Jim Carrey, Jeff Daniels, Cathleen Turner
Διάρκεια: 110’
Χώρα: ΗΠΑ
Διανομή: Feelgood

 

ImageGen (1)Μοιάζει σαν χθες όταν ένας 15χρονος πιτσιρικάς απολάμβανε με την παρεούλα του, σε ένα κινηματογράφο της γειτονίας του, τους θρυλικούς και αγαπημένους cine-βλάκες Harry και Lloyd. Από τότε έχουν περάσει 20 ολόκληρα χρόνια, και αν και μου φαίνεται στην κυριολεξία σαν χθες,ο τότε πιτσιρικάς καλείται πλέον σήμερα να κριτικάρει το τελευταίο κινηματογραφικό χτύπημα στη ταλαίπωρη νοημοσύνη, με το χιούμορ ως μοναδικό του συνταξιδιώτη σε αυτό το σίγουρα αστείο κινηματογραφικό ταξίδι στο χρόνο.

Αν και ο χρόνος άφησε με τη σειρά του το σημάδι του, τόσο στα αγαπημένα μας κινηματογραφικά“σαΐνια “ όσο και σε εμάς τους υπόλοιπους (έξυπνους της υπόθεσης), το βλακώδες χιούμορ ωστόσο που τόσο πετυχημένα ο Harry και ο Lloyd ενσαρκώνουν και αγκαλιάζουν χωρίς την παραμικρή προσπάθεια από μέρους τους να το αποβάλουν, παραμένει το διαχρονικό στοιχείο του “πανέξυπνου” franshise, που ούτε ο χρόνος κατάφερε τελικά να ακουμπήσει, χωρίς αυτό βέβαια να αποτελεί απαραιτήτως και προτέρημα.

Η αλήθεια είναι πως δεν υπήρχε καμία απολύτως ανάγκη για αυτή την “καθυστερημένη” συνέχεια, εκτός ίσως από το γεγονός ότι τόσο ο Jim Carrey όσο και το σεναριακό και σκηνοθετικό δίδυμο της ταινίας Peter και Bobby Farrely, θεώρησαν αναγκαίο να χρησιμοποιήσουν την ταινία σαν τελευταία σανίδα σωτηρίας της καριέρας τους. Ο καταπληκτικός Jeff Daniels από την άλλη μεριά, φαίνεται να τα καταφέρνει περίφημα χωρίς να συναντά την παραμικρή δυσκολία, γιατί πως να το κάνουμε βρε παιδιά; είναι ο Jeff Daniels. Στεκούμενος πάντα στο υποκριτικό ύψος του, το όφελος της συμμετοχής του στην ταινία τελικά αποδεικνύεται διττό, αφού όχι μόνο προσδίδει ένα διαφορετικό αέρα στην ταινία (δεν μιλάω για το περίφημο fart-game μέσα στο αυτοκίνητο βρε), αλλά αποτελεί ταυτόχρονα και την μοναδική αιτία που χρειάζεται ένας σοβαρός θεατής για να παρακολουθήσει την ταινία.

Παρόλο που το “Dump and Dumber To” μας μεταφέρει δυο δεκαετίες μετά το πρωτότυπο φιλμ, τίποτα ωστόσο δεν έχει αλλάξει, και μάλιστα κυριολεκτικά όσον αφορά την ανίατη “εγκεφαλικά” περίπτωση του Lloyd (Carrey) ο οποίος τον τελευταίο καιρό, βρίσκεται σε μια χαλαρά ξεκαρδιστική κατατονική κατάσταση, από την οποία φυσικά και ως δια μαγείας θα ξυπνήσει συμπληρώνοντας την ξανθιά κομμωτική έκρηξη επί κεφαλής Harry με το δικό του πρωτότυπα παλαβό και γνωστό bowl-cut στιλάκι. Οι δυο τους θα ξεκινήσουν ένα επί το πλείστον ξεκαρδιστικό οδικό ταξίδι , με μοναδικό τους σκοπό να βρουν την χαμένη κόρη του Harry, του οποίου το νεανικό one night stand Kathleen Turner αναγκάστηκε πριν πολλά χρόνια να δώσει για υιοθεσία. Ο λόγος βέβαια δεν είναι γιατί μάλλον ξύπνησαν μέσα του τα πατρικά αισθήματα, αλλά γιατί ο γλυκύτατος βλάξ χρειάζεται επειγόντως μεταμόσχευση νεφρού. Αφού χρειαστεί μια ολόκληρη και παράδοξα έξυπνη σκηνή για τον πρωταγωνιστή μας, προκειμένου να καταλάβει πως οι “ασιατικής καταγωγής” γονείς του, είναι στην πραγματικότητα θετοί, και συνεπώς δεν ταιριάζει μαζί τους γενετικά (έλεος), η εύρεση της μοναχοκόρης του αποτελεί πλέον την τελευταία του ελπίδα.

Ως συνήθως τα αδελφάκια που μοιράζονται την καρέκλα του σκηνοθέτη, αποτυγχάνουν να πετάξουν έστω και μια καινούρια ιδέα στο φιλμ, ενώ μερικά από τα αστειάκια είναι απλά άθλια, με αυτό να εξαρτάται φυσικά κυρίως από την καλλιέργεια του κάθε θεατή. Η υποτιθέμενα αστεία αναδρομή στο παρελθόν που αφορά την πρώτη “αδιαθεσία” της κορούλας του Harry, καθώς και η σκηνή στο γηροκομείο με την απαράδεκτα “slutty grandma”, είναι για παράδειγμα δυο μόνο από τις σκηνές της ταινίας, για τις οποίες θα πλήρωνα ευχαρίστως το team του “Inception”, προκειμένου να τις αφαιρέσουν από την ταλαίπωρη μνήμη μου. Παρόλα αυτά ο μέσος όρος του γέλιου που καταφέρνουν να προξενήσουν οι χαρισματικοί βλάκες μας, ακόμα και στον πιο δύσκολο θεατή, παραμένει εκπληκτικά υψηλός, προξενώντας κυρίως στον θεατή τα γνωστά ξεσπάσματα από μικρά γελάκια καθ’ όλη τη διάρκεια του φιλμ, με τις ατάκες και το θέαμα που χαρίζουν στην ταινία οι υπερήφανα ηλίθιοι ήρωες μας.

Το “Dump and Dumber To” αν και είναι αρκετά ξεδιάντροπο, παρουσιάζοντάς μας σκηνές οι οποίες και είναι από μόνες τους αρκετές, στο να αποσκεπάσουν το δήθεν αστειάκι που υποτίθεται πως κρύβεται κάπου μέσα τους, παρόλα αυτά οι ισόποσες δόσεις έξυπνου χιούμορ με τις γλυκύτατες και σίγουρα ξεκαρδιστικές γκάφες του Harry και Lloyd, αποτελούν τον συνδυασμό αυτής της αμφιλεγόμενης κωμικής επιτυχίας, καθιστώντας έτσι την ταινία ως μια καλή επιλογή για την κινηματογραφική αυτή εβδομάδα.

Δείτε όλες τις ταινίες της εβδομάδας

 

 

 

Συντακτική ομάδα του Reel.gr

Αγαπάμε τον κινηματογράφο και όλα του τα είδη χωρίς διακρίσεις και κουλτουριάρικες αγκυλώσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*