Χόμπιτ: Η Ερημιά του Νοσφιστή – The Hobbit: The Desolation of Smaug (2013)

Με τον Peter Jackson να προσθέτει στο σκηνοθετικό του ενεργητικό μια ακόμη επιτυχία, το “Desolation of Smaug” αποτελεί μια οπτικοακουστική φαντασμαγορία


 


Σκηνοθεσία: Peter Jackson
Σενάριο: Fran Walsh, Philippa Boyens, Peter Jackson, Guillermo del Toro, (βασισμένο στο βιβλίο του) J.R.R. Tolkien
Πρωταγωνιστούν: Ian McKellen, Martin Freeman, Richard Armitage, Orlando Bloom, Evangeline Lilly, Lee Pace, Cate Blanchett, Benedict Cumberbatch
Διάρκεια: 161′
Χώρα: Η.Π.Α., Νέα Ζηλανδία
Διανομή: Village

 

PosterΈναν χρόνο πριν, ο Peter Jackson αποφάσισε να χαιρετήσει για ακόμη μια φορά την Μέση Γη, επιστρέφοντας στα γνώριμα, φαντασιακά μονοπάτια του J.R.RTolkienμέσα από τις σελίδες του λογοτεχνικού ‘TheHobbit’. Παρά το γεγονός πως η απόφαση του σκηνοθέτη να προβεί στην δημιουργία μιας ακόμη τριλογίας, βρήκε σε πρώτη φάση μια πληθώρα ενστάσεων από τους φανατικούς θαυμαστές του επικού, συγγραφικού ταξιδιού του Tolkien, εντούτοις το πρικουελικό δημιούργημα “ΤheHobbit: An Unexpected Journey” έγινε πραγματικότητα, προκαλώντας παρόλα αυτά, ανάμικτα συναισθήματα εξαιτίας του διστακτικού του σεναρίου, το οποίο φάνηκε να αδυνατεί στην μεταφορά ενός μόνο τμήματος του βιβλίου του Tolkien.

Η φιλοδοξία του Jackson να δημιουργήσει για δεύτερη φορά τον σινεματικό αντίκτυπο του αριστουργηματικού Άρχοντα, σκάλωσε απότομα στις χλιαρές κριτικές και την βραδύτητα του υποθεσιακού ρυθμού. Ευτυχώς, η δεύτερη συνέχεια ήρθε για να ανατρέψει ολοκληρωτικά το μετριοπαθές αποτέλεσμα της πρώτης.

Το “The Hobbit: The Desolation of Smaug” τοποθετείται εύκολα στις τεχνικά αρτιότερες ταινίες της φετινής χρονιάς, μιας που μπορεί το αποτέλεσμα να φωνάζει τα $200 εκατομμύρια που κόστισε, παρόλα αυτά το φωνάζει δυνατά, εντυπωσιακά και άκρως διασκεδαστικά.

Η πρωταγωνιστική παρέα των νάνων και του Bilboσυνεχίζει την επικίνδυνη πορεία της προς την επανάκτηση των εδαφών και των αμύθητων θησαυρών του Έρεμπορ, με τους ήρωες να μπλέκουν σε ορκικές περιπέτειες, ξωτικές αψιμαχίες και εναγώνιες προσπάθειες σωτηρίας από την οργισμένη φωτιά που ξερνάει ο Smaug. Ο σφετεριστής δράκος όμως, που απλώνει την αρίδα του εδώ και χρόνια, πάνω σε βουνά από χρυσάφι, δεν είναι έτοιμος να αποχωριστεί το πολυτιμότερο αντικείμενο της γενιάς των Ντούριν: την Ιερή Πέτρα του Θρέην. Και ποιος θα αντιμετωπίσει την τρομερή του μανία;

Η δεύτερη ταινία φέρνει στο προσκήνιο κάθε υποψία δράσης, κάθε χαραμάδα υπονοούμενης πλοκής, γιγαντώνοντας επί της ουσίας την σημασία του σεναρίου και δίνοντας σε αυτό τον απαραίτητο χώρο, προκειμένου να εξελίξει την δυναμική του εκάστοτε χαρακτήρα. Το γέμισμα των σκηνών, εξάλλου, με μια πληθωρική δράση, καθιστά τo ‘The Desolation of Smaug’ μια καθαρόαιμη περιπέτεια φαντασίας, καμωμένη από τα πλέον αποτελεσματικά υλικά που κρατάει στα χέρια του ο Jackson: τους πολυποίκιλους χαρακτήρες, τα εναλλασσόμενα περιβάλλοντα, την επιβλητική σκηνοθεσία, την ασταμάτητη χρήση των πλέον προηγμένων οπτικών εφέ και το καλύτερο, την αφετηριακή προσήλωση στην σκοταδιστική ατμόσφαιρα του υπέρτατου κακού, με την οποία είχε, τόσο αποτελεσματικά, εμποτίσει την Αρχοντική του τριλογία.

Η ανενόχλητη υποκριτική παρουσία του Martin Freeman σε συνδυασμό με το επιπλέον κυρίαρχο βρετανικό background του υπόλοιπου cast, στέλνουν την ερμηνευτική δυνατότητα της ταινίας, ψηλότερα ακόμη και από το καλύτερο πέταγμα του Smaug. Φυσικά δεν χρειάζεται να πούμε πολλά και για την υπνωτιστική φωνή που κρύβεται πίσω από το φτερωτό πλάσμα, μιας που ο Benedict Cumberbatchείναι έτσι κι αλλιώς ένα ηθοποιϊκό θαύμα, ακόμα και μόνο να τον ακούς.

Με τον Peter Jackson να προσθέτει στο σκηνοθετικό του ενεργητικό μια ακόμη επιτυχία, το “Desolation of Smaug” αποτελεί μια οπτικοακουστική φαντασμαγορία γεμάτη ενέργεια, σκηνές ατέλειωτης έμπνευσης, τίμιου 3D, εφετζίδικης πανδαισίας και ενός γνώριμα μυθολογικού, μουσικού score. Επόμενη στάση, “The Hobbit: There and Back Again”.

Δείτε πως γυρίστηκε το Χόμπιτ: Η Ερημιά του Νοσφιστή

Δείτε όλες τις ταινίες της εβδομάδας

 

 

 

Βαρβάρα Κοντονή

Ερωτευμένη με τον κινηματογράφο από μικρή, παθιασμένη με τις εικόνες, τους ήχους, τις ιστορίες και την ομορφιά της 7ης Τέχνης, απολαμβάνω να γράφω με ένταση για αυτά που αγαπώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*