Το «Hobbit» δεν εντυπωσίασε στο CinemaCon!

...

Γράφει ο Χρήστος Μπακατσέλος

Αυτό κι αν ήταν έκπληξη!

Ποιος θα περίμενε ότι τα πρώτα σχόλια για την νέα πολυαναμενόμενη ταινία του Peter Jackson “The Hobbit” θα ήταν αρνητικά ως πολύ κακά! Αλλά για να τα πάρουμε τα πράγματα λίγο από την αρχή.

Που λες, ο Νεοζηλανδός σκηνοθέτης Peter Jackson αποφάσισε να δείξει 10 λεπτά από τον “The Hobbit Part 1 – An Unexpected Journey” στο CinemaCon που διεξάγεται αυτές τις μέρες στο Λας Βέγκας. Η ταινία πρόκειται να είναι το talk of the industry για δυο λόγους: πρώτον μιλάμε για την επιστροφή στην Μέση Γη, τον κόσμο και τους χαρακτήρες του Τόλκιν που τόσος κόσμος αγαπά, αλλά κυρίως γιατί αυτή την φορά ο Jackson αποφάσισε να γυρίσει την ταινία με 48 καρέ το δευτερόλεπτο αντί των 24 καρέ το δευτερόλεπτο που γυρίζονται οι ταινίες μέχρι σήμερα.

Πέρσι o James Cameron σε μια παρουσίαση που έκανε στο CinemaCon με τίτλο “A Demonstration and Exclusive Look at The Future of Cinema” είχε πει πως τα υψηλότερα καρέ το δευτερόλεπτο είναι το μέλλον του σινεμά, δείχνοντας κάποια μικρά δείγματα ταινιών που είχε γυρίσει με 24, 48 αλλά και 60 καρέ το δευτερόλεπτο (για περισσότερα για εκείνη την παρουσίαση μπορείς να διαβάσεις στο site /slashfilm).

O Jackson εντυπωσιάστηκε από όλο αυτό και αποφάσισε να είναι αυτός που θα κάνει την πρώτη ταινία στα 48 καρέ βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο να εξαλείψει τα όποια προβλήματα δημιουργούνταν πριν στις 3D προβολές. Όμως, από ότι φαίνεται, όσοι βρέθηκαν και παρακολούθησαν το απόσπασμα της ταινίας είχαν μια τελείως διαφορετική άποψη. Πολλοί παρομοίωσαν αυτό που έβλεπαν ως μια high definition τηλεοπτική παραγωγή. Η εικόνα είναι τόσο ζωντανή που μοιάζει… ψεύτικη! Το Hobbiton και η Μέση Γη δεν μοιάζουν σαν ένα άλλο σύμπαν και όλα ένοιωθαν σαν να ήταν μέρος κάποιου ειδικού εφέ και όλα έμοιαζαν σαν μια ταινία με ηθοποιούς και κοστούμια. Έδειχνε περισσότερο σαν στιγμιότυπα του “πως γυρίστηκε το Hobbit” παρά σαν ΤΟ “Hobbit”.

Άλλοι αναφέρουν πως και η κίνηση των ηθοποιών έδειχνε κάπως περίεργη, λες και τους είχαν εν μέρει βάλει σε fast forward. Αυτή η αίσθηση του “πραγματικού”, που σε κάνει να νιώθεις πως βρίσκεσαι εκεί, κατάφερνε να σε απομακρύνει από το να σε βυθίζει στον κόσμο του όπως έκαναν παλιότερα οι ταινίες του “Άρχοντα των Δαχτυλιδιών”, έλεγαν άλλοι. Ο Peter Jackson ανέφερε από την αρχή πως το υλικό το οποίο θα παρακολουθούσαν δεν είχε περάσει ακόμη από τελική επεξεργασία με τα εφέ να είναι ακόμα στα πρώτα στάδια, αλλά και πάλι αυτό που είδαν πολλοί δεν τους ενθουσίασε καθόλου.

Από ότι φαίνεται όλο αυτό το εγχείρημα θα διχάσει πολλούς. Πριν αρχίσεις να μου πεις ότι το trailer το οποίο είδαμε πριν λίγο καιρό δείχνει απλά τέλειο, να σου θυμίσω πως αυτό είναι στα 24 καρέ το δευτερόλεπτο όπως όλες οι ταινίες σήμερα. Δεν ξέρω αν τελικά το μέλλον του σινεμά βρίσκεται στα περισσότερα καρέ, αλλά από ότι φαίνεται αυτή η προσπάθεια ίσως καταφέρει να κάνει τον ίδιο να χάσει λίγο από την μαγεία του.

Αλλά ας πάμε και στα θετικά. Η ταινία του Baz Luhrmann The Great Gatsby κατάφερε να αποσπάσει πολύ θετικά σχόλια, βουλώνοντας και τους επικριτές του που κακοχαρακτήριζαν την προσπάθεια του Luhrmann να γυρίσει ένα δράμα εποχής σε 3D. Πολλοί είπαν πως ο Luhrmann κάνει “μια αρκετά έξυπνη χρήση του 3D στην ταινία” ενώ μιλούσαν με εξαιρετικά λόγια για τον Leonardo DiCaprio ο οποίος δείχνει γοητευτικός και υπέροχος στον ρόλο του Gatsby.

Τέλος, πολλά ενθουσιώδη σχόλια κατάφερε να αποσπάσει και το Dark Knight Rises, το τελευταίο μέρος της τριλογίας του Σκοτεινού Ιππότη, του Christopher Nolan. Αναφορές λένε πως η βαρύγδουπη ομιλία του Bane είχε καθαρίσει αρκετά σε σχέση με το 7λεπτο απόσπασμα που είχαν δει φανς πριν την προβολή της ταινίας “Επικίνδυνη Αποστολή: Πρωτόκολλο Φάντασμα”, ενώ οι καινούργιες σκηνές που έδειξε, αν και λίγες, ήταν άκρως εντυπωσιακές. Περιμένουμε να δούμε και το νέο trailer της ταινίας που θα κυκλοφορήσει μέσα στις επόμενες μέρες μιας και θα παιχτεί στην Αμερική πριν τους Avengers.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*