Ξενοδοχείο Για Τέρατα – Hotel Transylvania (2012)

Η ταινία θα μπορούσε να είναι πολύ πιο σκοτεινή, αλλά το αποτέλεσμα αφορά κυρίως μικρότερες και πιο αθώες ηλικίες.Σκηνοθεσία: Genndy Tartakovsky
Σενάριο: Peter Baynham, Robert Smigel, Todd Durham, Dan Hageman, Kevin Hageman
Με τις φωνές των: Adam Sandler, Kevin James, Andy Samberg, Selena Gomez, Fran Drescher, Steve Buscemi
Διάρκεια: 91’
Χώρα: Η.Π.Α.

 

Συνήθως δεν υπάρχουν πολλές επιλογές για τους μικρούς μας φίλους καθώς οι ταινίες animation κάθε χρονιά είναι μετρημένες στα δάχτυλα. Βέβαια οι αριθμοί παρουσιάζουν αύξηση τα τελευταία χρόνια καθώς μεγάλα στούντιο προσπαθούν να κλέψουν κομμάτι από την πίτα που για πολλά χρόνια έτρεφε μόνο τη Disney. Στο κυνήγι του ανταγωνισμού, οι ταινίες animation έχουν καταλήξει να προσβλέπουν όλο και σε μεγαλύτερο ηλικιακά κοινό χρησιμοποιώντας χιούμορ που μόνο ενήλικοι αντιλαμβάνονται, αλλά ταυτόχρονα τηρώντας τα προσχήματα μιας παιδικής ταινίας. Το Ξενοδοχείο για Τέρατα δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία κι αυτό είναι και καλό αλλά και κακό.

Η ιστορία διαδραματίζεται στο πολυτελές Ξενοδοχείο Τρανσυλβανία, όπου κάθε λογής τέρας μπορεί να περάσει ξέγνοιαστες στιγμές μακριά από τους ενοχλητικούς ανθρώπους. Οικοδεσπότης είναι ο Κόμης Δράκουλας ο οποίος έχει προσκαλέσει τους φίλους του σε ένα αξέχαστο διήμερο για να γιορτάσουν μαζί του την βαμπιρική ενηλικίωση της 118χρονης κόρης του, Μέιβις. Ανάμεσα στους προσκεκλημένους και μερικά celebrities, όπως ο Φράνκεσταϊν και η Νύφη του, η Μούμια, ο Αόρατος Άνθρωπος, μια οικογένεια λυκανθρώπων και άλλοι πολλοί κι εξίσου τερατώδεις. Μέσα σ’ όλους όμως φτάνει κι ο πρώτος άνθρωπος(Τζόναθαν) που βρήκε κατά λάθος το ξενοδοχείο. Ο Δράκουλας πανικοβάλλεται και προσπαθεί να σώσει την εικόνα του ξενοδοχείου αλλά τα πράγματα έχουν ήδη ξεφύγει απ’ τα χέρια του, αφού η κόρη του κι ο Τζόναθαν είναι ερωτευμένοι.

Το σενάριο πάσχει σε αρκετά σημεία καθώς εκμεταλλεύεται τις ευκολίες μιας παιδικής αφήγησης. Η απαγορευμένη αγάπη που υπερνικά όλες τις δυσκολίες είναι μες στα κλισέ μια μέτριας ρομαντικής κομεντί, αλλά το πιθανότερο είναι ότι επαρκεί στα παιδικά μάτια. Οι εικόνες έρχονται να γεμίσουν τις όποιες τρύπες με το εντυπωσιακό σχέδιο και την ενίοτε ευφάνταστη σκηνοθεσία του Tartakovsky που έχει μια λαμπρή καριέρα στα τηλεοπτικά animation(Star Wars: Clone Wars, The Powerpuff Girls, Dexter’s Laboratory). O Adam Sandler, η Selena Gomez, ο Kevin James και η Νταντά Αμέσου Δράσεως Fran Drescher σχηματίζουν ένα ελαφρά αλλοπρόσαλλο καστ που αποδεικνύεται πετυχημένο στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Η αρχική ιδέα έχει αρκετό ενδιαφέρον, αφού η ιστορία εξελίσσεται σε ένα πρωτότυπο περιβάλλον, οικειοποιείται αγαπημένους ήρωες που έχουν συνδέσει το όνομα τους με τον τρόμο και τους απομυθοποιεί μέσω του γέλιου. Η προσπάθεια να εμπλουτιστούν τα animation με μια δόση μαυρίλας και θανάτου βρίσκει σύμφωνη τη ταινία, που έχει εντάξει αρκετά επιτυχημένα την gothic αισθητική παραμένοντας όμως πάντα στα όρια του μη τρομακτικού.

Η ταινία θα μπορούσε να είναι πολύ πιο σκοτεινή, αλλά το αποτέλεσμα αφορά κυρίως μικρότερες και πιο αθώες ηλικίες. Έχει μια χαζοχαρούμενη διάθεση που δεν εκμεταλλεύεται στο έπακρο τη δυναμική τέτοιων guest εμφανίσεων και γεννά προσδοκίες που ποτέ δεν συναντώνται. Οι μεγαλύτερες ηλικίες μπορεί να βαρεθούν ή και να ξενερώσουν, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η ταινία είναι μέτρια, απλά απευθύνεται σε πολύ συγκεκριμένο κοινό. Το ίδιο κοινό που έδωσε εντολή για τουλάχιστον ακόμα ένα σίκουελ στο Ξενοδοχείο για Τέρατα. Καλή διαμονή λοιπόν.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ