Η φετινή τηλεοπτική μάχη: Intelligence VS Almost Human

...

Γράφει η Δανάη Σωπασή

inteligenceΠεράσαμε ήδη και το πρώτο 15ημερο του Ιανουαρίου και εκτός από τις εξαιρετικές κινηματογραφικές εξελίξεις που το συνοδεύουν δεν ξεχνάμε ποτέ και τις τηλεοπτικές σειρές. Συγκεκριμένα πέρα από την επερχόμενη πρεμιέρα της 4ης σεζόν του Game Of Thrones για το οποίο επικρατεί ήδη πανικός, βρισκόμαστε στην λεγόμενη mid-season. Είναι η περίοδος συνήθως από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο (το πολύ ) που επιστρέφουν οι σειρές μετά τις διακοπές. Όπως για παράδειγμα το Supernatural που ήδη μας ευχαρίστησε με μια μαγευτική κίνηση και το Pretty Little Liars που δεν αποκάλυψε ακόμα πολλά πράγματα. Δεν μπορούμε όμως να ξεχάσουμε και τις σειρές που ξεκινούν τώρα την πορεία τους και τους συντελεστές τους που έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται στα κόκκινα χαλιά των φετινών βραβείων. Ο λόγος για τις τηλεοπτικές σειρές Intelligence και Almost Human και την επικείμενη μάχη για την νικήτρια σειρά που θα κερδίσει φέτος το κοινό.

Intelligence

 Η αμερικανική τηλεοπτική σειρά που έκανε πρεμιέρα την Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014 στους αμερικανικούς δείκτες του CBS. Η υπόθεση μας παρουσιάζει την ιστορία του Gabriel Vaughn που είναι από τους πρώτους ανθρώπους που κατέχει την δυνατότητα της δυναμικής πληροφορίας, μέσω ενός μικροτσίπ υπολογιστή που υπάρχει στον εγκέφαλο του. Αυτό που πρέπει να κάνει είναι να προστατέψει τα προσωπικά δικαιώματα της Κυβέρνησης της Αμερικής που το τροφοδοτεί και φυσικά να τους βοηθήσει σε υποθέσεις που δείχνουν από νωρίς, τον ανταγωνιστικό και εχθρικό τους χαρακτήρα. Όλες αυτές οι δυνατότητες ενδυναμώνονται από τις αναμνήσεις σε μορφή screenshot και βάσεις δεδομένων, στις οποίες έχει πρόσβαση ο Gabriel ανά πάσα στιγμή και ευελπιστεί πως θα τον βοηθήσουν μελλοντικά να βρει και τις απαντήσεις γύρω από την αγαπημένη του και σύζυγο του που έχει εξαφανιστεί εδώ και καιρό. Στην προσωπική του ομάδα θα ενσωματωθεί και μια ανερχόμενη σε τόσο δύσκολες υποθέσεις, ντετέκτιβ που αρχικά θα διστάσει να πάρει μέρος, όμως σύντομα θα δει μια ευκαιρία να αλλάξει την ζωή της.

Η σειρά που ενδυναμώνεται από μεγάλα ονόματα αλλά και ανερχόμενους συντελεστές έρχεται να μας καλωσορίσει σε μια καθημερινότητα που όπως αναφέρεται και quot-ικά «οι πολίτες του κόσμου θα έκαναν πολέμους για να αποκτήσουν τις δυνατότητες του τσιπ.» Όλη η μελλοντική τεχνογνωσία, όλη η συναρπαστική δημιουργία υπό την μορφή της περιπέτειας και της αγωνίας, των ομάδων και του ανταγωνισμού, μα πάνω από όλα η πολιτικο-κοινωνική χροιά της καθημερινότητας των χωρών ενός υπαρκτού σε εμάς κόσμου και της ελίτ της Αμερικανικής και Κινεζικής πραγματικότητας με τα εκπληκτικά τοπία να διαμορφώνουν ένα «πιλότο» επεισοδίου σε επίπεδο κινηματογραφικού δημιουργήματος. Τέλος και εξίσου σημαντικό, η ανθρωποκεντρική δράση στήνει όλο το σεναριακό υπόβαθρο της εξέλιξης που υπόσχεται μια μαγευτική σεζόν που έχει να προσφέρει πολλές εξελίξεις τόσο σε επιστημονικό όσο και σε διαπροσωπικό επίπεδο.

Almost Human

Η αμερικανική τηλεοπτική σειρά που έκανε πρεμιέρα στις 17 Νοεμβρίου 2013 και έχει παρόμοια υπόθεση με το Intelligence. Η ιστορία του μας ξεναγεί στο φουτουριστικό 2048, όπου η ανθρωπότητα βρίσκεται σε ανώτερη τεχνολογία. Άνθρωποι και ρομπότ βρίσκονται σε εχθρική κατάσταση με στόχο να κυριαρχήσουν με κάθε κόστος. Ο John Kennex είναι ένας ντεντέκτιβ που με την ομάδα του προσπάθησε να αποκρούσει τις επιθέσεις μιας ρομποτικής συμμορίας Insyndicate. Μάταια έβλεπε καθένα από τα μέλη της ομάδας του να χάνονται από τις σφαίρες των αντιπάλων. Εκείνος προσπαθώντας να σώσει και τον τελευταίο του συνάδελφο δέχεται μια βόμβα που θα του κοστίσει το πόδι του. Δυο χρόνια αργότερα και αφού ο Kennex καταφέρνει να ξυπνήσει από το κώμα, συνειδητοποιεί πως έχει πλέον ένα συμβατό – μηχανικό γόνατο για να μπορεί να περπατάει. Η μεταεγχειρητική του δυσχέρεια σε συνδυασμό με τις αναμνήσεις και την κατακραυγεί του εργασιακού του περιβάλλον τον βασανίζουν και τον καθιστούν απρόθυμο να συνεχίσει. Ειδικά όταν οι εικόνες των ρομπότς και η μορφή της κοπέλας του που είναι τελικά πράκτορας της αντίθετης ομάδας, δεν σταματούν να επαναλαμβάνονται στο μυαλό του.

Η σειρά παρουσιάζει σε ένα διαπροσωπικό επίπεδο το μοτίβο της ύπαρξης των ρόμποτς στην ανθρώπινη ζωή. Έχοντας παρακολουθεί αρκετές σειρές υπερφυσικές – και επιστημονικής φαντασίας, διαφαίνονται ξεκάθαρα οι προβολές περισσότερο των εξωγήινων και βαμπιρικών πλασμάτων. Από ότι φαίνεται όμως οι χρονιές 2013-2014 θα είναι η απαρχή για την απασχόληση των τηλεοπτικών σεναρίων με το καθαρά φουτουριστικό μέλλον που περιέχει όλες τις έννοιες της μηχανικής. Ο συναρμολογούμενος ρομποτικός οργανισμός, που μοιάζει εμφανισιακά με τον άνθρωπο, αλλά και ο επερχόμενος που είναι πιστός στην ηθική και την αριθμητική νόηση που διαφέρει τόσο από την ανθρώπινη ρευστότητα. Μερικές εμφανίσεις ρομποτς καταφέρνουν να ξεγελούν αρχικά τους ίδιους τους ανθρώπους, με την «ελεύθερη βούληση» να συγκινεί τον μελαγχολικό ντεντέκτιβ Kennex, αφού έχει πολύ ανάγκη την φιλία και σαφέστατα την εμπιστοσύνη έστω και υπό αυτές τις συνθήκες.

Μυστικές συμφωνίες, close – up σκηνές και εχθρικές ομάδες από την χώρα της Κίνας, διόλου τυχαίου, αφού αναφερόμαστε στην νούμερο 1 αυτή την χρονική στιγμή, χώρα που επεξεργάζεται σε βιοτικό επίπεδο της έννοια της τεχνολογίας. Και η αγωνία ξεκινάει με «ανέλπιστα» όνειρα και φιλοδοξίες να είναι μόνο η αρχή της περιπέτειας του John Kennex και του νέου του συνεργάτη και ρομππότ Dorian. Συμπέρασμα: Ο κόσμος του 2048 παρ’ όλες τις καινοτομίες του δεν δείχνει να διαφέρει και πολύ κοινωνικο-πολιτικά από τα σημερινά «παλαιά» δεδομένα.

Εν ολίγοις τι παρέχουν και οι δυο σειρές:

  •  1 πληγωμένο έρωτα
  • 1 τουλάχιστον εξελιγμένη τεχνολογική καινοτομία
  • Πολλές συγκρούσεις
  • Φιλοδοξία

Τι περιέχει περισσότερο το Intelligence:

Φαντασμαγορική παρουσίαση των screenshots πλάνων

Τι περιέχει περισσότερο το Almost Human:

Robots, εκδίκηση, robots, εκδίκηση

Με το Almost Human να μετράει ήδη 9 επεισόδια, ενώ το Intelligence μόλις 2, περιμένουμε να δούμε ποια σειρά θα πείσει περισσότερο το κοινό για την φουτουριστικότητα της! Εμείς πάντως θα παρακολουθούμε ανελλιπώς και τις δυο δημιουργίες.

Συντακτική ομάδα του Reel.gr

Αγαπάμε τον κινηματογράφο και όλα του τα είδη χωρίς διακρίσεις και κουλτουριάρικες αγκυλώσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ