Η Λίστα του Σίντλερ – Schindler’s List (1993)

  Γράφει ο Δημήτρης Ασπρολούπος Σκηνοθεσία: Steven Spielberg Σενάριο: Steven Zaillian, (βασισμένο στο βιβλίου του)Thomas Keneally Πρωταγωνιστούν: Liam Neeson, Ralph Fiennes, Ben Kingsley, Caroline Goodall Διάρκεια:...


 

Γράφει ο Δημήτρης Ασπρολούπος

Σκηνοθεσία: Steven Spielberg
Σενάριο: Steven Zaillian, (βασισμένο στο βιβλίου του)Thomas Keneally
Πρωταγωνιστούν: Liam Neeson, Ralph Fiennes, Ben Kingsley, Caroline Goodall


Διάρκεια: 195’
Χώρα: Η.Π.Α.

 

schindlers_listΗ ταινία παρουσιάζει την αληθινή ιστορία του αινιγματικού Όσκαρ Σίντλερ, μέλους του ναζιστικού κόμματος, γυναικά και κερδοσκόπου, που έσωσε την ζωή σε περισσότερους από 1100 Εβραίους, κατά την διάρκεια του ολοκαυτώματος. Είναι ο θρίαμβος του ανθρώπου που έκανε την διαφορά και το οδοιπορικό όσων επέζησαν εξ αιτίας του μέσα από αυτή τη μαύρη σελίδα της παγκόσμιας Ιστορίας.

Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα η Λίστα του Σίντλερ βάζει, εν μέσω του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου και των στρατοπέδων συγκέντρωσης, λίγη ελπίδα μέσα σ’ αυτό το μαύρο κομμάτι της ιστορίας. Αναμειγμένη με πλάνα αρχείου από τη δεκαετία του 1940 και με την εκπληκτική ασπρόμαυρη με χρωματικές λεπτομέρειες, φωτογραφία του μόνιμου συνεργάτη του Spielberg, Janusz Kaminski, η ταινία βλέπεται τόσο ως ιστορικό ντοκουμέντο όσο και παραβολή πάνω στην εξουσία.

Όλοι οι πρωταγωνιστές είναι άριστοι στους ρόλους τους, απόλυτα συντεταγμένοι με την βιαιότητα και το παράλογο της εποχής. Δίνουν συναρπαστικές και ταυτόχρονα συγκινητικές ερμηνείες που μνημονεύονται ακόμα και σήμερα στις καλύτερες τις καριέρας τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον πρωταγωνιστή  Liam Neeson και τον Ralph Fiennes στους “αντίπαλους” ρόλους που ήταν και οι δύο υποψήφιοι για Oscar. Κυριότερος και καταλυτικότερος βέβαια είναι ο ρόλος του Spielberg που ως σκηνοθέτης, μας μεταφέρει σε μια εποχή που μόνο πληγές έχει αφήσει πίσω της και μας θυμίζει την ελπίδα που κρύβεται ακόμα και στις δυσκολότερες των περιστάσεων για να ανυψώσει τον άνθρωπο ακόμα και εν μέσω φασιστικής κατοχής.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Spielberg αποποιήθηκε της πληρωμής του για την εν λόγω ταινία λέγοντας ότι τα λεφτά που του δίνονταν ήταν ματωμένα.

 

 

 

Δημήτρης Ασπρολούπος

Αγαπώ τον Χίτσκοκ, τον Φιντσερ, τον Χάνεκε, τον αγγλικό ρεαλισμό και το σκανδιναβικό σινεμά αλλά παράλληλα έχω και ένα soft spot για τον Γουές Αντερσον.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ