Η ατυχής ιταλική προώθηση του «12 Years a Slave» και τα παρατράγουδα

...

Γράφει η Βαρβάρα Κοντονή

Το γεγονός πως η ταινία του Steve McQueen, «12 Years a Slave», αποτελεί μια από τις καλύτερες, κινηματογραφικές κυκλοφορίες για φέτος, αποτελεί απλά μια πραγματικότητα, καθώς οχι μόνο σκιαγραφεί με τα πλέον μελανά χρώματα την εποχή της δουλείας, αλλά απαρτίζεται και από μια υπέροχη, πρωταγωνιστική ομάδα, η οποία παρέδωσε στο σύνολό της μερικές από τις αρτιότερες ερμηνείες του 2013.

Παρόλα αυτά μέσα στην γενικότερη θετική αποτίμηση της ταινίας, βρέθηκαν κάποιοι που φρόντισαν να προκαλέσουν το απαραίτητο σούσουρο.

Πιο συγκεκριμένα, πριν μερικές μέρες υπήρξαν έντονες αντιδράσεις, όταν η ιταλική εταιρεία BIM Distribuzione δημιούργησε δυο posters για την ταινία, τα οποία οχι μόνο δεν απεικόνιζαν τον πρωταγωνιστή, Chiwetel Ejiofor, αλλά η μια εξ’αυτών παρουσίαζε τον Brad Pitt, τον οποίο μόνο κεντρικό ήρωα δεν μπορείς να χαρακτηρίσεις εξαιτίας του ολιγόλεπτου περάσματός του.   Για του λόγου το αληθές, παρακάτω μπορείς να δεις τις αφίσες που προκάλεσαν σάλο.

fassbender

Φυσικά οι αντιδράσεις δεν προέκυψαν τόσο, εξαιτίας της μικροσκοπικής παρουσίας του Ejiofor στο κάτω μέρος τους, όσο επειδή πολλοί υποστήριξαν πως οι συγκεκριμένες αφίσες, παρουσίαζαν μια καθαρά ρατσιστική εικόνα, έχοντας σε περίοπτη θέση τους δυο λευκούς ηθοποιούς.

Η εταιρεία έσπευσε λίγο μετά να μαζέψει τα ασυμμάζευτά δηλώνοντας: «Ζητάμε συγγνώμη που δημιουργήσαμε και κυκλοφορήσαμε αυτά τα posters για το «12 Years a Slave» στην Ιταλία, χωρίς έγκριση και τα οποία παρουσιάζουν τους Brad Pitt και Michael Fassbender με τρόπο που δεν συμβαδίζει με το εγκεκριμένο, διαφημιστικό υλικό.  Όλο το μη εγκεκριμένο υλικό έχει τώρα αποσυρθεί.  Είμαστε πολύ περήφανοι για την ταινία και μετανιώνουμε για οποιονδήποτε περισπασμό κι αν προκάλεσε αυτό το περιστατικό».

Όπως φαίνεται πάντως, το περιστατικό προκάλεσε κάτι περισσότερο από έναν απλό περισπασμό, καθώς μια εκ των πρωταγωνιστών της ταινίας και συγκεκριμένα η Lupita Nyong’o, η οποία έδωσε ρεσιτάλ στον ρόλο της Patsey, δεν παρευρέθηκε στην πρεμιέρα της ταινίας στην Ιταλία, «εξαιτίας άλλων υποχρεώσεων που δεν της επέτρεψαν να παραστεί«, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της.

Μπορεί εν προκειμένω η Nyong’o να μην κατάφερε να δώσει το παρόν στην πρεμιέρα λόγω φόρτου εργασίας, παρόλα αυτά δεν θα μας έκανε εντύπωση αν η απουσία της ήταν μια αντίδραση στην κάκιστη, διαφημιστική καμπάνια της ιταλικής εταιρείας.

Βαρβάρα Κοντονή

Ερωτευμένη με τον κινηματογράφο από μικρή, παθιασμένη με τις εικόνες, τους ήχους, τις ιστορίες και την ομορφιά της 7ης Τέχνης, απολαμβάνω να γράφω με ένταση για αυτά που αγαπώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ