Τα υπέροχα πλάνα προοπτικής του Kubrick

...

Γράφει ο Νικόλας Θεοδωράκης

kubrick

Ένας εκ των μεγαλυτέρων κινηματογραφιστών, που συνέδεσε το όνομα του με μερικές από τις πιο κλασσικές κινηματογραφικές στιγμές, ο Stanley Kubrick, παραμένει επίκαιρος και εντυπωσιάζει ακόμη και σήμερα τόσο με τη θεματολογία , όσο και με την ιδιαίτερη αισθητική των ταινιών του. Απόδειξη ότι ακόμη και 15 χρόνια μετά το θάνατό του, οι ταινίες του συνεχίζουν να παίζονται και να ανοίγουν συζητήσεις παγκοσμίως.

Από το Κουρδιστό Πορτοκάλι μέχρι την Οδύσσεια του Διαστήματος 2001 και από την Λάμψη μέχρι το Full Metal Jacket οι φίλοι του κινηματογράφου απολάμβαναν την ιδιαίτερη κινηματογραφική γραφή του Kubrick που περιλάμβανε ιδιαίτερη μουσική σύνθεση που άγγιζε το επικό με έντονη εναλλαγή με χαμηλούς τόνους, αλλά και μοναδικά πλάνα προοπτικής σε χώρους ξεχωριστής συμμετρίας που συνδύαζαν το κλειστοφοβικό συναίσθημα με την πορεία προς τον Ορίζοντα, που συνήθως σηματοδοτούνταν από το Φως (τη Λύτρωση;).

Χαρακτηριστική η κινηματογράφηση των κλασσικών ταινιών του, με την κάμερα πάνω από τον ώμο του πρωταγωνιστή, μας κάνει να αισθανόμαστε ακριβώς δίπλα του και να βιώνουμε και εμείς το αγχωτικό του ταξίδι, όταν δεν χανόμαστε στην μοναδική ομορφιά της εικόνας. Ένα δείγμα των μοναδικών αυτών πλάνων, βρήκαμε σε αυτό το υπέροχο βίντεο που μοιραζόμαστε μαζί σας. Μήπως είναι καιρός για μια επανακυκλοφορία Kubrick;

Θυμήσου και τις 10 καλύτερες ταινίες κατα Kubrick

Συντακτική ομάδα του Reel.gr

Αγαπάμε τον κινηματογράφο και όλα του τα είδη χωρίς διακρίσεις και κουλτουριάρικες αγκυλώσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ