Υποψήφιο στα PRIX EUROPA, το ελληνικό ντοκιμαντέρ «Επόμενος σταθμός: Oυτοπία»

Σε σκηνοθεσία Απόστολου Καρακάση.

Σημαντική διεθνή διάκριση απέσπασε το ελληνικό ντοκιμαντέρ «ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ: ΟΥΤΟΠΙΑ» σε σκηνοθεσία Απόστολου Καρακάση και παραγωγή Μάρκου Γκαστίν & Ελένης Χανδρινού. Επιλέχτηκε, μεταξύ άλλων είκοσι ταινιών, να είναι υποψήφιο του πλέον σημαντικού Ευρωπαϊκού Βραβείου “PRIX EUROPA 2016” στην κατηγορία “Τηλεοπτικά Ντοκιμαντέρ”. Το ντοκιμαντέρ αφηγείται την μακρόχρονη προσπάθεια των εργαζομένων της ΒΙΟ.ΜΕ, στη Θεσσαλονίκη, να επαναλειτουργήσουν μόνοι τους το κλειστό εργοστάσιο, σύμφωνα με τις αρχές της άμεσης δημοκρατίας. Το εγχείρημα που έγινε παγκόσμιο σύμβολο των ριζοσπαστικών κοινωνικών κινημάτων καταγράφεται από τον Απόστολο Καρακάση μέσα από διαφορετικές οπτικές και χωρίς διάθεση εξιδανίκευσης.

Ο Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Τηλεοπτικών, Ραδιοφωνικών και Διαδικτυακών παραγωγών «PRIX EUROPA 2013» (www.prix-europa.de), θα διεξαχθεί από τις 15 έως τις 21 Οκτωβρίου, στο Βερολίνο της Γερμανίας. Έχει στόχο να αναδείξει τα καλύτερα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα Ευρωπαίων δημιουργών. Στις 22 Οκτωβρίου, κατά την επίσημη τελετή, θα απονεμηθούν συνολικά 13 βραβεία.

Το ντοκιμαντέρ «ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ: ΟΥΤΟΠΙΑ» συνεχίζει να διαγράφει μία πολύ επιτυχημένη διεθνή πορεία. Ενδεικτικά τον Οκτώβριο, θα συμμετέχει επίσης στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Πόλης του Μεξικού, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Osnabrück της Γερμανίας, στα φεστιβάλ Cinedoc στη Γεωργία, BIFED στην Τουρκία, DOCUMENT στη Σκωτία και στο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ της Χαλκίδας.

Τέλος, θα μεταδοθεί σε Α΄ τηλεοπτική μετάδοση- το ντοκιμαντέρ «Επόμενος Σταθμός: Ουτοπία», την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου, ώρα 21:50, στην ΕΡΤ 2

Σύνοψη:
Όταν το εργοστάσιο κατασκευής υλικών οικοδομής της ΒΙΟ.ΜΕ. στη Θεσσαλονίκη κλείνει το 2012, ορισμένοι από τους εργάτες του αντιμέτωποι με τη χρόνια ανεργία αποφασίζουν να κάνουν κάτι επαναστατικό: να το καταλάβουν και να το λειτουργήσουν μόνοι τους με τις αρχές της άμεσης Δημοκρατίας. Το εγχείρημά τους εμπνέει ακτιβιστές σε όλο τον κόσμο, ενώ η πρώην διευθύντρια του εργοστασίου έκπληκτη παρακολουθεί την οικογενειακή επιχείρηση να μετατρέπεται σε σύμβολο αντίστασης και αλληλεγγύης. Για τους εργάτες, η αυτοδιαχείριση εξελίσσεται σε μια περιπέτεια επιβίωσης γεμάτη συγκρούσεις. Σύντομα, θα συνειδητοποιήσουν ότι για να τα καταφέρουν, θα πρέπει να αλλάξουν πρώτα οι ίδιοι…

Σκηνοθεσία: Απόστολος Καρακάσης
Παραγωγοί: Μάρκος Γκαστίν & Ελένη Χανδρινού
Παραγωγή: Minimal Films, με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, της ΕΡΤ, του ευρωπαικού προγράμματος Creative Europe Media και τον γερμανικό οργανισμό Stiftung Menschenwürde.

 

Λίγα λόγια για τον σκηνοθέτη:
Γεννήθηκε το 1970. Σπούδασε κινηματογράφο στο W.S.C.A.D της Αγγλίας και τα τελευταία είκοσι χρόνια εργάζεται ως σκηνοθέτης και μοντέρ σε ταινίες ντοκιμαντέρ. Το εκτεταμένο του έργο για την ΕΡΤ, στα πλαίσια των σειρών «Παρασκήνιο», «Κεραίες της εποχής μας»,
«Ιστορία των χρόνων μας» κ.α. περιλαμβάνει πάνω από είκοσι ταινίες με θέματα πολιτιστικά και ιστορικά, πορτρέτα εμβληματικών προσωπικοτήτων της ελληνικής και διεθνούς τέχνης και νέες προσεγγίσεις σε θέματα της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Παράλληλα, το ανεξάρτητο κινηματογραφικό του έργο εστιάζει στην δημιουργική αναπαράσταση ιστοριών της καθημερινότητας με τις μεθόδους του ντοκιμαντέρ παρατήρησης και περιλαμβάνει τις ταινίες Εθνικός κήπος (2009) και 98 ετών (1999) οι οποίες συγχρηματοδοτήθηκαν από το Ε.Κ.Κ. και απέσπασαν το βραβείο κοινού στα αντίστοιχα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Είναι επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, όπου διδάσκει μοντάζ και ντοκιμαντέρ από το 2007

Παρασκευή Γιουβανάκη

Το διόλου αθώο αλλά παθιασμένο φλερτ της με την 7η Τέχνη, ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία... Με τα χρόνια, αφού είδε πως δεν μπορεί να φανταστεί τον εαυτό της να ασχολείται με οτιδήποτε άλλο, πήρε την απόφαση να σπουδάσει Κινηματογράφο. Όσον αφορά λοιπόν τον κινηματογράφο, δηλώνει βαθιά θρησκευόμενη! Καλές προβολές!
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ