Iron Man 3 (2013)

...


 

Γράφει ο Παναγιώτης Μήτσικας


Σκηνοθεσία:Shane Black
Σενάριο: Drew Pearce, Shane Black, (βασισμένο στο κόμικ των) Stan Lee, Don Heck, Larry Lieber, Jack Kirby
Πρωταγωνιστούν: Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow, Guy Pearce, Rebecca Hall, Ben Kingsley, Paul Bettany, Don Cheadle
Διάρκεια: 130’
Χώρα: Η.Π.Α., Κίνα
Διανομή: Feelgood

 

Κανόνας 1ος: Ένα επιτυχημένο μπλοκμπάστερ πρέπει να έχει εντυπωσιακά ειδικά εφέ. Κανόνας 2ος: Ένα επιτυχημένο μπλοκμπάστερ πρέπει να έχει γενναίες δόσεις χιούμορ, διανθισμένες με πλειάδα ατακών. Κανόνας 3ος: Τα 2 παραπάνω δε συναντώνται σχεδόν ποτέ μαζί στην ίδια ταινία. Έμφαση στο σχεδόν. Γιατί ευτυχώς υπάρχουν οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Μία από αυτές ήταν το Iron Man 3. To movie franchise του αγαπημένου ήρωα είχε εκ προοιμίου ένα πολύ σημαντικό ατού, που ακούει στο όνομα Robert Downey Jr. Ακόμη και μόνος του, μπορεί να σηκώσει το ειδικό βάρος μίας χολιγουντιανής υπερπαραγωγής και όταν είναι στις λιγότερο καλές της μέρες, όπως στην δεύτερη ταινία της σειράς. Εν προκειμένω, ο δισεκατομμυριούχος Τόνι Σταρκ βρίσκεται σε αναστάτωση, με τα γεγονότα της Νέας Υόρκης(βλέπε Avengers) να τον στοιχειώνουν ακόμη. Τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα, όταν κάνει την εμφάνιση του ένας μυστηριώδης τρομοκράτης, ο Μανδαρίνος(καταπληκτικός ο Ben Kingsley) και απειλεί να τινάξει τον κόσμο του Σταρκ στον αέρα.

Ο Iron Man είναι αναγκασμένος να αρχίσει ένα ταξίδι ανάκτησης των κεκτημένων του και να τον σταματήσει, παρά τις αντιξοότητες στη διαδρομή. Ότι η ταινία θα είναι τόσο διασκεδαστική, το καταλαβαίνουμε άμεσα, από το τραγούδι της έναρξης(δε θα το αποκαλύψουμε, καλύτερα να σας έρθει ξαφνικό όπως και σε εμάς!). Το γέλιο ρέει άφθονο καθ’όλη τη διάρκεια της ταινίας, οι ατάκες είναι εξαιρετικά καλογραμμένες και αστείες, ενώ τα ειδικά εφέ όπως πάντα εντυπωσιακά. Ο Robert Downey Jr δίνει το συνηθισμένο του one-man show, αλλά εδώ έρχεται η έκπληξη.

Δεν πίστευα ότι θα μπορούσε κάποιος να κλέψει την παράσταση από τον 48χρονο σταρ, αλλά ο Ben Kingsley έσπευσε να με διαψεύσει, δίνοντας μία φανταστική ερμηνεία στο ρόλο του Μανδαρίνου. Στους υπόλοιπους ρόλους, ο Don Cheadle στον ρόλο του συνταγματάρχη James Rhodes, η Gwyneth Paltrow στο ρόλο της Pepper Potts και η Rebecca Hall στο ρόλο της παλιάς «περιπέτειας» του Σταρκ, Maya Hansen, στέκονται στο ύψος τους. Επιπλέον, ξεχωρίζουμε τον σκηνοθέτη των πρώτων δύο ταινιών της σειράς, Jon Favreau σε μία πολύ καλή κωμική ερμηνεία στο ρόλο του Happy Hogan.

Εν κατακλείδι, ο Shane Black(8 χρόνια μετά την προηγούμενη του ταινία, Kiss Kiss Bang Bang, πάλι με τον Robert Downey)καταφέρνει να παραδώσει στο κοινό την καλύτερη ταινία της σειράς και δείχνει γιατί θεωρείται από τους πιο ικανούς σεναριογράφους ταινιών δράσης. Το δηλώνω ευθαρσώς: Το Iron Man 3 είναι πιθανότατα το πιο διασκεδαστικό blockbuster που έχουμε δει.

 

 

 

Δημήτρης Ασπρολούπος

Αγαπώ τον Χίτσκοκ, τον Φιντσερ, τον Χάνεκε, τον αγγλικό ρεαλισμό και το σκανδιναβικό σινεμά αλλά παράλληλα έχω και ένα soft spot για τον Γουές Αντερσον.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ