Ο Γάλλος σκηνοθέτης Jacques Rivette πεθαίνει στα 87

Μετά από πολυετή μάχη με το Αλτσχάιμερ

Ο Jacques Rivette ήταν ανάμεσα σε εκείνη την ομάδα κινηματογραφιστών που καθιέρωσαν αυτό που ονομάστηκε «nouvelle vague». Ένα κινηματογραφικό κίνημα, που επηρέασε ανεπανόρθωτα το παγκόσμιο σινεμά, όχι μόνο στον τρόπο δημιουργίας του αλλά και στον τρόπο αντίληψης και ανάγνωσής του.

Μαζί με τους Rohmer, Truffaut και Chabrol, ήταν μέλος του περιοδικού Cahiers Du Cinéma που καθόρισε την κριτική γραφή της εποχής του και όχι μόνο. Το 1961 σκηνοθετεί την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, το εξαιρετικό «Paris Nous Appartient», θέτοντας τον εαυτό του στο προσκήνιο. Ακολουθεί το «Suzanne Simonin, la religieuse de Denis Diderot» με πρωταγωνίστρια την Anna Karina (που μόλις είχε ολοκληρώσει το «Pierrot Le Fou» του Jean-Luc Godard). Παρεμβάλλεται η συμμετοχή του στην τηλεοπτική σειρά ντοκυμαντέρ «Cinéastes De Notre Temps», ένα τρόπον τινά μανιφέστο της γενιάς εκείνης για τη σημασία του auteur στον κινηματογράφο. Συνεχίζει να γυρίζει κι άλλες κορυφαίες ταινίες όπως: «L’ Amour Fou», «Céline et Julie vont en bateau: Phantom Ladies Over Paris» και πολύ αργότερα το αριστουργηματικό «La Belle Noiseuse» με τον Michel Piccoli και τη Jane Birkin.

Ο Rivette μπορεί να μη γνώρισε την επιτυχία ή και τη φήμη των υπολοίπων του κύματος, η οπτική του γωνία όμως και σκηνοθετική άποψη θα μείνουν αναμφισβήτητα ανεξίτηλες. Για όποιον επιθυμεί να μάθει παραπάνω για τον ίδιο και το έργο του, προτείνουμε ανεπιφύλακτα αυτή τη συνέντευξη που παραχώρησε στην εξίσου κορυφαία σκηνοθέτρια Claire Denis:

Δείτε το πρώτο μέρος εδώ:

Δείτε το δεύτερο μέρος εδώ:

 

(Η συνέντευξη αναρτήθηκε πρώτα στη σελίδα «Experimental Film Society»)

 

Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος

Δυσκολεύεται πολύ να γράψει το βιογραφικό του, κι ελπίζει τα κείμενά του να είναι καλύτερα από αυτό.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*