46 σκηνοθέτες για ένα κινηματογραφικό ταξίδι με προορισμό το Λονδίνο

Γράφει ο Δημήτρης Ασπρολούπος Ο ελληνικός τελικός του παγκόσμιου διαγωνισμού πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα και η Ιωάννα Σωτηρίου, η νικήτρια που θα εκπροσωπήσει τη...

EJO 0283Γράφει ο Δημήτρης Ασπρολούπος

Ο ελληνικός τελικός του παγκόσμιου διαγωνισμού πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα και η Ιωάννα Σωτηρίου, η νικήτρια που θα εκπροσωπήσει τη χώρα στο Jameson Empire Done in 60 Seconds Global Final είναι έτοιμη να ανοίξει τα φτερά της.

Ο διαγωνισμός του Jameson φιλοξένησε 46 ταινίες, τις οποίες κλήθηκαν να αξιολογήσουν έμπειροι κριτές: Ο καταξιωμένος δημιουργός Νίκος Περάκης, ο αγαπημένος ηθοποιός και σκηνοθέτης Ρένος Χαραλαμπίδης και ο γνωστός κριτικός κινηματογράφου Ορέστης Ανδρεαδάκης, ανέλαβαν το δύσκολο έργο της επιλογής. Οι δέκα καλύτερες ταινίες παρουσιάστηκαν σε ένα ζωντανό event στον πολυχώρο του Ρομάντσο.

Η ταινία που θα εκπροσωπήσει φέτος τη χώρα μας στον Τhe Jameson Empire Done In 60 Seconds Global Final, που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο στις 30 Μαρτίου 2014, είναι το Cast Away. Σκηνοθέτης η Ιωάννα Σωτηρίου, που ανέφερε σχετικά: «Δε χρειάστηκε σχέδιο, storyboard ή καταγραφή πλάνων. Απελευθερωθήκαμε πλήρως. Απλά αρπάξαμε το κινητό και κάποια μολύβια για το make up και πήραμε τους δρόμους. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Jameson και όλους τους συντελεστές! Είναι μεγάλη τιμή να με επιλέξουν να εκπροσωπήσω την Ελλάδα αλλά και η αφορμή που έδωσαν σε όλους μας μέσω αυτού του διαγωνισμού να πειραματιστούμε ελεύθερα πάνω στο γύρισμα μίας ταινίας είναι εξίσου σημαντική».

Η πρωταγωνίστρια της ταινίας μας είπε ότι της άρεσαν πολύ όλες οι συμμετοχές των 10 φιναλίστ και ιδιαιτέρως το Χιροσίμα Αγάπη μου (για το οποίο θα διαβάσετε παρακάτω). “Πρώτα διαλέξαμε την ταινία και μετά την προσαρμόσαμε στο να είναι ο ναυαγός στην πόλη” συμπλήρωσε. Ανυπομονεί να πάει στο Λονδίνο για τα βραβεία του Τhe Jameson Empire Done In 60 Seconds Global Final αλλά δεν έχει δει ακόμα τις συμμετοχές από τις υπόλοιπες χώρες. Η ταινία θέλει να δείξει τους σύγχρονους ναυαγούς στην πόλη που είναι οι άστεγοι, όπως μας είπαν. Στην Θεσσαλονίκη όπου μένει, το πρόβλημα “δεν είναι τόσο έντονο όσο στην Αθηνά αλλά υπάρχει” συμπλήρωσε και κατέληξε ότι μερικές φορές “γίνονται κάποιες κινήσεις από την πολιτεία αλλά δεν είναι αρκετές”.

Δείτε την ταινία της

Μια ακόμα από τις ταινίες που ξεχωρίσαμε ήταν και το remake του Χιροσίμα Αγάπη μου, του εκλιπόντος Alain Resnais που σκηνοθέτησε ο Χρόνης Μούγιος. Ο σκηνοθέτης βρίσκεται στο τελευταίο έτος των σπουδών του στη σχολή Σταυράκου. Μας είπε ότι μετά τη σχολή θέλει να ασχοληθεί με ταινίες τρόμου στα πρότυπα αυτών που γυρίζονταν στα 60’s, τα 70’s και τα 80’s είτε στον ευρωπαϊκό είτε στον αμερικάνικό κινηματογράφο αλλά δεν είναι σίγουρος για το αν θα έχουν απήχηση στην Ελλάδα.

Δείτε την ταινία του

Φυσικά όλες οι συμμετοχές είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τόσο κινηματογραφικά όσο και από άποψη χιούμορ και δημιουργικότητας. Για να τις απολαύσετε, μπορείτε να επισκεφθείτε το www.jamesonempirediss.com

Δημήτρης Ασπρολούπος

Αγαπώ τον Χίτσκοκ, τον Φιντσερ, τον Χάνεκε, τον αγγλικό ρεαλισμό και το σκανδιναβικό σινεμά αλλά παράλληλα έχω και ένα soft spot για τον Γουές Αντερσον.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ