Η Jane Fonda κατηγορεί το Χόλιγουντ για σεξισμό

Σύμφωνα με στατιστικές, μόνο το 7% των διασημότερων ταινιών του περασμένου έτους σκηνοθετήθηκαν από γυναίκες. Και η Fonda είναι προβληματισμένη γι αυτό.

Στα 77 της, η Jane Fonda δεν μάσησε τα λόγια της στην καταγγελία κατά των διακρίσεων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σκηνοθέτες, ειδικά στα χολιγουντιανά στούντιο.

«Πήρα τον εύκολο δρόμο για λίγο», είπε σε ομιλία της στο φεστιβάλ ταινιών Sundance. «Αν και μου αρέσει που υπήρξα ο λόγος της πρώτης στύσης μιας γενιάς ανδρών», πρόσθεσε με αφοπλιστικό χιούμορ και ειλικρίνεια. Τα πράγματα άλλαξαν για την Fonda, όταν αυτή ξεκίνησε να επιθυμεί την υλοποίηση των δικών της κινηματογραφικών ιδεών και άρχισε να ψάχνει για σεναριογράφους και να ασχολείται πιο ουσιαστικά με την παραγωγή και τη σκηνοθεσία. «Κανένας μάνατζερ δεν μου βρήκε ποτέ καμιά δουλειά», δήλωσε.  Κι όμως θα το έκανε διαφορετικά τώρα, παραδέχτηκε.

Με δικά της λόγια:

«Το Χόλιγουντ και τα στούντιό του διοικούνται από άντρες και έχουν άγραφο κανόνα να συναναστρέφονται και να προσφέρουν εργασία σε ανθρώπους σαν αυτούς. Είναι θέμα φύλου, κι όχι οτι εμείς ως γυναίκες δεν έχουμε εμπειρία», τονίζοντας μάλιστα ότι άντρες σκηνοθέτες με βιογραφικά αμφιβόλου ποιότητος, έχουν περισσότερες πιθανότητες για εργασία στο Χόλιγουντ, παρά γυναίκες στο ίδιο επάγγελμα, αλλά με περισσότερη εμπειρία και ταλέντο.

Στη συνέχεια η Fonda πρότεινε μια διττή προσέγγιση στο ζήτημα της μάχης κατά του παγιωμένου σεξισμού του κλάδου : «Πρέπει να ντροπιάσουμε τα στούντιο που κάνουν τέτοιες σοβαρές διακρίσεις ανάμεσα στα φύλα. Πρέπει να αποδείξουμε ότι μπορούμε να κάνουμε επιτυχημένες και εμπορικές δουλειές. Πρέπει να πολεμήσουμε σκληρά ώστε να τοποθετήσουμε γυναίκες σε θέσεις ισχύος και να θυμηθούμε ότι δεν υπάρχουν κανόνες που να ορίζουν το αντίθετο»

Η Fonda ενθάρρυνε το ενθουσιασμένο πλήθος  να συνεχίσει να μιλάει για την έλλειψη της διαφορετικότητας στο Χόλιγουντ και να αλλάξει τον υφιστάμενο αυτόν ρατσισμό.  Άλλωστε οι γυναίκες, όπως η ίδια είπε, βλέπουν τον κόσμο με διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι οι άντρες κι έτσι αφηγούνται τις ιστορίες με διαφορετικό τρόπο επίσης. Δεν είναι πολύ ενδιαφέρον αυτό από μόνο του ;

Μαρίνα Βερλέκη

Η Μαρίνα είναι ένας αποτυχημένος κλώνος stormtrooper, επομένως περιορίζεται στο να γράφει και να σχολιάζει συνεχώς. Αλλά κατά βάθος θα ήθελε να είναι το σκισμένο all-star του Mark Renton.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ