Jimmy’s Hall (2014)

Πάνω σε αυτήν την αντιπαράθεση μοντέρνου και κλασσικού,ο Ken Loach βρίσκει πρόσφορο έδαφος για να κινηματογραφήσει άλλον έναν πόλεμο


 


Σκηνοθεσία: Ken Loach
Σενάριο: Paul Laverty, Donal O’Kelly(βασισμένο στο θεατρικό του)
Πρωταγωνιστούν: Barry Ward, Simon Kirby, Andrew Scott
Διάρκεια: 109’
Χώρα: Ην. Βασίλειο/Ιρλανδία/Γαλλία
Διανομή: Feelgood

 

JimmysHall-2014-posterH νέα ταινία του αγαπημένου μας , αντιδραστικού και επαναστάτη σκηνοθέτη Ken Loach είναι το Jimmy’s Hall.Και σύμφωνα με τον ίδιο,είναι και η τελευταία του ταινία.Μα πως ένας σκηνοθέτης ο οποίος βρίσκεται μετά απο τόσα χρόνια στην ίδια φόρμα και μπορεί να αποφασίσει κάτι τέτοιο;Βουτηγμένη η ταινία στον λυρισμό και στο »τσαγανό» που διακρίνει τον Ken Loach, το »Jimmy’s Hall» είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα κινηματογραφική ταινία,υποψήφια μάλιστα και για Χρυσό Φοίνικα στο τελευταίο Φεστιβάλ Καννών.

Βασισμένο στην αληθινή ιστορία του Jimmy Gralton-υπέροχος ο Barry Ward-ενός ακτιβιστή Ιρλανδού που το 1933,απελάθηκε απο την χώρα του (χωρίς δίκη) μόνο και μόνο επειδή στην επαρχία του Λίτριμ,δημιούργησε έναν χώρο συγκέντρωσης για τους νέους ανθρώπους της περιοχής.Οι νέες ιδέες που είχε ο ίδιος φέρει απο το ταξίδι του στην Νέα Υόρκη,οι απόψεις που κυριαρχούσαν, ακόμα και η μουσική της jazz δεν θα τύχουν κοινής αποδοχής απο το σύνολο της κοινότητας.Και πάνω σε αυτήν την αντιπαράθεση μοντέρνου και κλασσικού,ο Ken Loach βρίσκει πρόσφορο έδαφος για να κινηματογραφήσει άλλον έναν πόλεμο,αυτή την φορά κυρίως ιδεολογικό.

Ο μόνιμος πλέον συνεργάτης του Loach στο σενάριο,ο Paul Laverty (Γλυκά Δεκάξι,Ο Άνεμος χορεύει το Κριθάρι,Το Όνομα μου είναι Τζο) , διαφοροποιείται λίγο απο τις προηγούμενες δουλειές του,γράφοντας ένα κείμενο άκρως διαλογικό και ταυτόχρονα επιθετικά κομμουνιστικό.Φανερές οι αναφορές στην πολιτική άποψη που πρεσβεύει και ο ίδιος μαζί με τον σκηνοθέτη.Βασισμένο στο θεατρικό του Donall O’Kelly,η ταινία δύσκολα ξεπερνάει μερικές θεατρικές στιγμές της και σε αυτά τα σημεία είναι που ο Ken Loach προσπαθεί αλλά μας κάνει να αναρωτιόμαστε για την συγκεκριμένη επιλογή ως θέμα.

Υπέροχη φωτογραφία απο τον Robbie Ryan (Philomena,Fish Tank) ,ο George Fenton (Dangerous Liaisons) στην μουσική καθώς και ένας υπέροχος β΄γυναικείος ρόλος,αυτός της μητέρας του Jimmy δια χειρός Aileen Henry, μιας πρωτοεμφανιζόμενης ηθοποιού που κλέβει την παράσταση στις σκηνές της.
Όλα αυτά δεν θα είχαν καμία αξία αν θυμηθούμε τις μεγάλες ταινίες του Ken Loach (Βροχή Από Πέτρες,Ladybird Ladybird,Γλυκά Δεκάξι) αυτό όμως δεν μειώνει την σημασία της τελευταίας ταινίας του μεγάλη σοσιαλιστή σκηνοθέτη.
Και φυσικά περιμένουμε την επόμενη ταινία του,παρά τα λεγόμενα του περί απόσυρσης απο το σινεμά.
Ken Loach…keep going!
Δείτε όλες τις ταινίες της εβδομάδας

 

 

 

Αχιλλέας Βασιλείου

O Αχιλλέας Βασιλείου γεννήθηκε λίγο πριν το δεύτερο μέρος του «The Godfather» κερδίσει το Oscar καλύτερης ταινίας. Επιβεβαιωμένες πηγές αναφέρουν οτι η σύλληψη από τους γονείς του έγινε εφόσον αυτοί παρακολούθησαν το τρίωρο έπος «Lawrence of Arabia». Στα 6 του χρόνια, μεγαλύτερα ξαδέλφια του τον ανάγκασαν να δει τον «Εξορκιστή» και έτσι ο δαίμονας του σινεμά τον κυρίευσε στην κυριολεξία. Σπούδασε δημοσιογραφία, μόνο και μόνο για να ασχοληθεί με την κριτική κινηματογράφου. Στόχος του: H Live αναμετάδοση της Απονομής Oscar μέσα από το Dolby Theater.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*