Ο Johnny Depp δίνει εξηγήσεις

...

Γράφει η Βαρβάρα Κοντoνή

Λίγο καιρό πριν έκανε την εμφάνισή της μια φωτογραφία που έδειχνε τον αγαπημένο μας Τζόνι Ντέπ ‘μεταμφιεσμένο’ σε Ινδιάνο Τόντο, προερχόμενη προφανώς από τη νέα ταινία στην οποία θα πρωταγωνιστεί, «The Lone Ranger».  Η ταινία θα αποτελεί remake της ομώνυμης σειράς του ’50 στην οποία ο εκδικητής πρωταγωνιστής και ο Lone Ranger βοηθός του, στρέφονταν κατά εγληματιών και πάσης φύσεςω αδικία.

Παρόλα αυτά, αν και τώρα τελευταία ο Ντέπ μας έχει συνηθίσει σε ρόλους, από μεταφορές διάσημων, cult σειρών (ο Μπαρνάμπας του πρόκειται να χτυπήσει τις αίθουσες τον επόμενο μήνα) που φαίνεται πως έχουν το δικό τους ενδιαφέρον, τόσο ο ηθοποιός όσο και οι παραγωγοί του νέου Lone Ranger, κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τις αντιδράσεις που προκάλεσε η φωτογραφία.  Ο λόγος;  Πολλοί θεώρησαν οτι η επιλογή ενός λευκού ηθοποιού για την ενσάρκωση του Ινδιάνου, ήταν μάλλον ατυχής, ενώ έντονη κριτική ασκήθηκε και εξαιτίας των ανακριβών, ιστορικών στοιχείων, που θέλουν το alter ego του Ντέπ, να αναμιγνύει πολλά, ετερόκλητα στοιχεία, από διαφορετικές ινδιάνικες φυλές.  Έτσι πάει στα ‘σκουπίδια’ μια καλή ευκαιρία για την απεικόνιση της ινδιάνικης κουλτούρας και μάλιστα σε μια τόσο μεγάλη, νέα παραγωγή.

Έτσι λοιπόν ο Ντέπ δεν έκατσε με σταυρωμένα χέρια, αλλά αποφάσισε να δώσει τη δική του απάντηση στους κατακριτές.  Αρχικά φρόντισε να τονίσει για ακόμη μια φορά τις ινδιάνικες ρίζες του (οι οποίες κρατάνε από την προγιαγιά του παρακαλώ), έριξε τους τόνους φωτογραφιζόμενος με μια επίσιμη αντιπροσωπία ντόπιων Ινδιάνων(!), ενώ έδωσε και τη δική του εξήγηση σχετικά με την ιδιαίτερη εμφάνιση του χαρακτήρα του, ο οποίος ξεφεύγει πολύ από αυτόν της πρωτότυπης σειράς.

«Είχα δει έναν πίνακα από έναν καλλιτέχνη ονόματι Κέρμπι Σάτλερ και κοίταξα στο πρόσωπο αυτού του πολεμιστή και σκέφτηκα, αυτό είναι. Αυτές οι ρίγες που διασχίζουν το πρόσωπό του…είναι σαν να μπορείς να δεις τις ξεχωριστές πτυχές του ατόμου. Υπάρχει το σοφό κομμάτι του, το βασανισμένο και πληγωμένο κομμάτι του, το θυμωμένο, και ένα κομμάτι γεμάτο κατανόηση και πρωτοτυπία. Είναι σαν να διαμελίζεις έναν εγκέφαλο – αυτό το μακιγιάζ με ενέπνευσε,» δήλωσε ο Ντεπ, προσθέτοντας ότι «ο μόνος λόγος που ήθελα να παίξω τον Τόντο ήταν για να χαλάσω το στερεότυπο του Αμερικανού Ινδιάνου που έχει διατρέξει την ιστορία, και σίγουρα την ιστορία του σινεμά – ειδικά αυτό του Τόντο ως του βοηθού. Όπως θα δείτε, δεν είναι καθόλου έτσι.«

Όπως γίνεται εμφανές, ο πίνακας αποτέλεσε και την έμπνευση για το πουλί στο κεφάλι του Ντέπ, ο οποίος συνέχισε λέγοντας:…»Σκέφτηκα: ο Τόντο έχει ένα πουλί στο κεφάλι του. Είναι ένα πνεύμα που τον οδηγεί. Είναι νεκρό για τους άλλους, αλλά όχι για αυτόν. Για αυτόν είναι ζωντανό.«

Όταν είσαι ο Ντέπ προφανώς κάνεις οτι γουστάρεις, αλλά καλό θα ήταν να επιστρέψει και πάλι στον παλιό, καλό του εαυτό και να αφήσει σύγχρονες πατάτες τύπου «The Tourist» στην άκρη.

Η ταινία αναμένεται να βγει στις αίθουσες τον Μάϊο του 2013.

Βαρβάρα Κοντονή

Ερωτευμένη με τον κινηματογράφο από μικρή, παθιασμένη με τις εικόνες, τους ήχους, τις ιστορίες και την ομορφιά της 7ης Τέχνης, απολαμβάνω να γράφω με ένταση για αυτά που αγαπώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ