Καρδιά Βουνό – Virgin Mountain (2015)

Το ισλανδικό σινεμά είναι εδώ και κάνει έντονη την παρουσία του

 ★★★½☆ 

Σκηνοθεσία: Dagur Kari
Σενάριο: Dagur Kari
Πρωταγωνιστούν: Gunnar Johnsson, Ilmur Kristjansdottir
Διάρκεια: 94′
Χώρα: Ισλανδία/Δανία
Διανομή: One from the Heart

15032722_1134127053338758_375868122385724802_nO Fusi είναι ένας 43χρονος άνδρας, του οποίου η ζωή δεν είναι ιδανική. Μένει ακόμη με την (κάπως ασφυκτική) μητέρα του, οι συνάδελφοι του τού ασκούν καθημερινά bullying χωρίς πραγματικό λόγο και η ζωή του είναι μία απλή ρουτίνα- την οποία διαφαίνεται πως δεν αντέχει πολύ. Μέχρι που γνωρίζει μια κοπέλα, την Sjöfn η οποία του δείχνει περισσότερη προσοχή από ότι έχει συνηθίσει, κάτι που τον εξιτάρει ανεπανάληπτα.

Στην σκηνοθεσία ο Dagur Kári καταφέρνει κάτι μοναδικό: εγκλωβίζει μέσα σε 90 και κάτι λεπτά το αίσθημα της απόλυτης μελαγχολίας-θλίψης-κατάθλιψης(;) Η ζωή του Fusi είναι βαθιά θλιβερή- υπό όλες τις έννοιες- και η ταινία δεν προσπαθεί να το καλύψει ή να το γλυκάνει με οποιονδήποτε τρόπο, κάτι που εντείνει το συναίσθημα ακόμη περισσότερο. O Gunnar Jónsson δίνει στο κοινό του μια μοναδική ερμηνεία- η οποία αν και δεν έχει ιδιαίτερα κρατήματα, προκαλεί στον δέκτη κάτι τόσο ιδιαίτερο που, σίγουρα, δεν συναντάται συχνά.

Το φιλμ- αν και φαινομενικά ίσως να μην προκαλέσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον- χτίζει μια ιστορία εξαιρετικά ειπωμένη, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά πόσο σημαντικό σινεμά κάνουν σε εκείνες τις χώρες ψηλά-ψηλά. Για τους φανς της ψύχρας και του «κενού» αισθήματος στο σινεμά, είναι κάτι που δεν πρέπει να χαθεί. Και τώρα τρέχουμε στις αίθουσες. 

 

 

Αντώνης Τσις

Τον Αντώνη θα τον βρείτε να περιπλανιέται στα σκοτεινά στενά της Αθήνας, αν και στην πραγματικότητα, θα ήθελε να χάνεται στα στενά ενός φιλμ νουάρ. Τα μάτια του μετατρέπουν τα πάντα, αυτόματα, σε κινηματογραφικά πλάνα, ενώ η δυνατότερη ευχή του θα ήταν να μπορούσε να τα καταγράψει, δημιουργώντας ταινίες δίχως ιδιαίτερο νόημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*