Κάτω από το Δέρμα – Under the Skin (2013)

Το αίσθημα της απομόνωσης και της αποξένωσης του ατόμου θα περάσει από την οθόνη και θα αγγίξει τον κάθε θεατήΣκηνοθεσία: Jonathan Glazer
Σενάριο: Jonathan Glazer, Walter Cambell, Michel Faber(βασισμένο στο βιβλίο του)
Πρωταγωνιστούν: Scarlett Johansson
Διάρκεια: 108’
Χώρα: Ην. Βασίλειο
Διανομή: Odeon

 

under-the-skin-posterΤο Under the Skin είναι… είναι… είναι περίεργο.

Μια νεαρή κοπέλα(Scarlett Johansson), εξωγήινη με τη μορφή ανθρώπου, γυρίζει με ένα φορτηγάκι τους δρόμους της Γλασκώβης. Πιάνει κουβέντα σε μοναχικούς πεζοπόρους και αν κάποιος αποδειχτεί μόνος, χωρίς οικογένεια, ή χωρίς κάποιον που θα τον ψάξει, θα τον αποπλανήσει. Θα τον φέρει σε ένα απομονωμένο σπίτι, το οποίο θα… τον καταπιεί. Η επαναλαμβανόμενη αναζήτηση θυμάτων όμως, θα φτάσει σε ένα σημείο καμπή, από όπου το πλάσμα αυτό θα προσπαθήσει να κατανοήσει τον κόσμο που την περιβάλλει.

Σε μια «βάρβαρη» ταινία, δυσκολοχώνευτη και δυσνόητη, η Scarlett Johansson με μια συνειδητά «ξύλινη» ερμηνεία, συναγωνίζεται την ομορφιά της Σκωτίας με ένα αποκαλυπτικότατο one-woman show. Απαλλαγμένο από ερωτικογενείς προσανατολισμούς, αλλά με ξεκάθαρες αναφορές στην ωμή σεξουαλικότητα και την απομόνωση του ατόμου, το Under the Skin θα μας προσφέρει ένα απόκοσμο ερωτικό παιχνίδι, ξανά και ξανά, αγγίζοντας τα όρια του εφιάλτη. Όμως, η ράθυμη ανάπτυξη του σεναρίου θα προκαλέσει την υπομονή του θεατή.

Το Under the Skin, βασισμένο στο ομώνυμο διήγημα του Michel Faber, είναι υπερβολικά απλοποιημένο σε σχέση με την πρωτότυπη ιστορία. Στο βιβλίο, ένα διήγημα, με έντονη σατιρική διάθεση, η πρωταγωνίστρια έχει όνομα και υπόβαθρο. Έρχεται από ένα άλλο πλανήτη στη Γη, όπου απαγάγει μυώδεις άντρες και τους παχαίνει, ώστε να αποτελέσουν μια γευστική απόλαυση για τους κατοίκους του πλανήτη της. Αντίθετα, η λιτή σεναριακή μεταφορά του, απαλλαγμένη σχεδόν ολοκληρωτικά από διαλόγους αποτελεί ένα αποπνικτικό βίωμα που δε σου επιτρέπει να γελάσεις σε καμία στιγμή. Η μουσική επένδυση της ταινίας, επιτείνει ένα ψυχεδελικό συναίσθημα με συριστικούς ήχους που σε κάνουν να πονάς με όσα βλέπεις στην οθόνη.

Ο σκηνοθέτης  Jonathan Glazer, δημιουργός και του καλτ Sexy Beast, έχοντας αλλάξει ολοκληρωτικά το κινηματογραφικό του στυλ, αναπαράγοντας στην ταινία του την κιουμπρικεϊκή ατμόσφαιρα, αλλά όχι και την συμβολιστική ικανότητα του ίδιου του Κιουμπρικ, μας δίνει ένα ξεχωριστό κινηματογραφικό αποτέλεσμα. Μέσω υπέροχης φωτογραφίας, επενδυμένης με ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά σάουντρακ που έχουμε ακούσει πρόσφατα και κυριαρχούμενη από τη συνειδητά συναισθηματικά «νεκρή», υποκριτική της πρωταγωνίστριας το Under the Skin θα προσφέρει μια μοναδική κινηματογραφική εμπειρία, χωρίς όμως το μοναδική, να είναι απαραίτητα θετικό.

Εν κατακλείδι, η εντυπωσιακή εικόνα και το πολύ δυναμικό σάουντρακ είναι ετεροβαρή σε σχέση με το σεναριακό, μάλλον αποτυχημένο, συμβολιστικό εγχείρημα του σκηνοθέτη. Το μόνο σίγουρο, είναι ότι το αίσθημα της απομόνωσης και της αποξένωσης του ατόμου θα περάσει από την οθόνη και θα αγγίξει τον κάθε θεατή, το ζήτημα όμως είναι, αν θα τον οδηγήσει και στην πόρτα της εξόδου.

 

Δείτε όλες τις ταινίες της εβδομάδας

 

 

 

Συντακτική ομάδα του Reel.gr

Αγαπάμε τον κινηματογράφο και όλα του τα είδη χωρίς διακρίσεις και κουλτουριάρικες αγκυλώσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*