Κινηματογραφικά φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα

...

Γράφει η Δανάη Σωπασή

Είναι γνωστό πως η πρωτεύουσα της χώρας μας κατέχει την πλειοψηφία στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ειδικότερα στον χώρο του κινηματογράφου πραγματοποιούνται κατά τακτά χρονικά διαστήματα αξιοσημείωτες κινηματογραφικές προβολές και εκδηλώσεις. Όμως καθώς η έβδομη τέχνη δεν γνωρίζει σύνορα και γνωρίζουμε ήδη την σπουδαιότητα των Φεστιβάλ και διαγωνιστικών για ταινίες μικρούς μήκους και εκτός της Αθήνας, παρουσιάζουμε με μεγάλη μας χαρά τα Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθούν αυτό τον μήνα στην Κόρινθο, τη Μυτιλήνη, τη Θεσσαλονίκη  και σε λίγο καιρό στη Λάρισα. Μια εξαιρετική συνάντηση ιδεών από εγχώριες και διεθνείς προσπάθειες, ντοκιμαντέρ αλλά και ιστορικών ταινιών που σημάδεψαν το σινεμά σε φεστιβάλ που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και των σινεφίλ γενικότερα.

4ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κορινθίας – Πελοποννήσου / Γέφυρες

4ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κορινθίας – Πελοποννήσου / Γέφυρες

Ευχάριστη εβδομάδα περιμένει τους σινεφίλ της Κορίνθου. Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως 15 Δεκεμβρίου 2013 το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κορινθίας – Πελοποννήσου στον Κινηματογράφο ΛΑ’Ι’Σ της Κορίνθου. Στην κριτική επιτροπή του φετινού διαγωνιστικού θα συμμετέχουν άνθρωποι της έβδομης τέχνης τόσο από την χώρα μας όσο και από το εξωτερικό. Το κοινό θα έχει την δυνατότητα να παρακολουθήσει ταινίες ανερχόμενων διεθνών σκηνοθετών που θα προβληθούν για πρώτη φορά στην Πελοπόννησο.

Στην φετινή διοργάνωση οι ελληνικές ταινίες θα καλύψουν ισότιμα το πρόγραμμα ενώ συνολικά θα προβληθούν 70 ταινίες πρώτης προβολής, μεγάλου και μικρού μήκους, τεκμηρίωσης και κινουμένων σχεδίων και προέλευσης από 20 χώρες. Το βραβείο που θα δίδεται και φέτος είναι ο Χρυσός Πήγασος, το μοντέρνο γλυπτό που μετουσιώνει την ελληνική μυθολογία με κατεύθυνση την πολιτιστική κληρονομιά. Ύστερα από την απονομή, που θα προέρχεται από VIP διεθνή κριτική επιτροπή, το βραβείο θα τιτλοφορείται και σε άλλα παρόμοια φεστιβάλ κινηματογράφου. Οι χώρες που διαγωνίζονται φέτος είναι: από Ελλάδα, Υεμένη, Κύπρο, Καναδά, Αμερική, Τουρκία, Σερβία, Ρουμανία, Γερμανία, Γαλλία κι Ινδία.

Η πρόσθεση του «Παγκόσμιος Κινηματογράφος – Γέφυρες», έχει σκοπό την συμβολική πολιτισμική γεφύρωση της Κορίνθου με την υπόλοιπη Ελλάδα και τον κόσμο. Τιμώμενο πρόσωπο στο φετινό φεστιβάλ θα είναι ο Θόδωρος Μαραγκός για την προσφορά του στην έβδομη τέχνη μέσα από τις δημιουργίες Ισοβίτες (2008) και Τι Έχουν Να Δουν Τα Μάτια Μου (1984). Η ταινία που σηματοδοτεί την έναρξη του Φεστιβάλ είναι το πρόσφατο All Is Lost – Όλα Χάθηκαν, ενώ η ταινία λήξης είναι το επίσης πρόσφατο Μια στάση πριν το τέλος – Fruitvale station. Ύστερα από την τελετή βραβείων θα προβληθεί για πρώτη φορά η ταινία μικρού μήκους τεκμηρίωσης του Θάνου Κερμίτση. Μια εκπαιδευτική παρουσίαση στον τον Ισθμό και την διώρυγα της Κορίνθου. Όπως και στα περισσότερα φεστιβάλ όμως, πέρα από τις καθιερωμένες προβολές και διακρίσεις, θα πραγματοποιηθούν και φέτος στο Φεστιβάλ της Κορίνθου οι παράλληλες εκδηλώσεις:

  • Ένα σεμινάριο (master class) σχετικό με την φωτογραφία στο κινηματογράφο από την Διευθύντρια Φωτογραφίας Ολυμπία Μυτιληναίου (Στρέλλα, Miss Violence κ.ά.)
  • Τιμητικό αφιέρωμα στον σκηνοθέτη κ. Θόδωρο Μαραγκό, με προβολές ταινιών του
  • Το καθιερωμένο πάνελ με μέλη της κριτικής επιτροπής, τους συμμετέχοντες σκηνοθέτες και το κοινό, με θέμα «Μεταμόρφωσις μέσω του βιωματικού διαδραστικού θεάτρου και του κινηματογράφου»
  • Καλλιτεχνικό πρόγραμμα στην τελετή απονομής βραβείων στις 15 Δεκεμβρίου και αρκετά πάρτυ στη Κόρινθο και στο Λουτράκι καθώς κι ένα σεμινάριο κατασκευής των πιο γνωστών 10 κοκτέιλ από ταινίες του Χόλλυγουντ!
  • Προβολή των βραβευμένων ταινιών στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο στις 28 Δεκεμβρίου.

Περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κορινθίας – Πελοποννήσου / Γέφυρες

 

Aegean-Docs-banner-01-16-9

1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Αιγαίου «Aegean Docs» στην Μυτιλήνη

Προς το πυλών για το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Αιγαίου «Aegean Docs». Συγκεκριμένα από τις 8 έως τις 11 Δεκεμβρίου 2013 στην Μυτιλήνη θα πραγματοποιηθεί με μόνιμο χαρακτήρα μια πρώτη προσπάθεια που αγκαλιάσει και τα γύρω νησιά. Ένας ανερχόμενος κοινωνικο-τουριστικός θεσμός που θα φιλοξενήσει αρκετό κόσμο αλλά και νέους του νησιού. Μια πρωτοβουλία της Περιφέρειας στην ανάπτυξη των εργασιακών δυνατοτήτων μέσω του ΕΣΠΑ. Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στην πανεπιστημιακή μονάδα της Μυτιλήνης, πέραν των άλλων νησιών και θα περιλαμβάνει πρωτότυπες και γνωστές προβολές ταινιών, καθώς επίσης και εκδηλώσεις. Συνολικά θα προβληθούν 27 ταινίες μεγάλου μήκους, 13 ταινίες μικρού μήκους, διεθνείς αλλά και εγχώριες. Από κοινωνικές, πολιτικές μέχρι και ντοκιμαντέρ και με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

«Σκοπός τού Φεστιβάλ είναι η ανάπτυξη της κινηματογραφικής τέχνης, αλλά και η οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της Περιφέρειας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Μαζί με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, άλλωστε, είχαμε υπογράψει πριν από λίγο καιρό πρωτόκολλο συνεργασίας και στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιούμε και το Φεστιβάλ».

«Πιστεύω ότι το Φεστιβάλ θα μπορέσει να καθιερωθεί ως πόλος έλξης πολιτών και φορέων», ανέφερε κλείνοντας ο κ. Γιακαλής. «Καλούμε τον κόσμο να συμμετάσχει και να αγκαλιάσει το θεσμό και χρωστάμε ευχαριστίες τόσο στον καλλιτεχνικό διευθυντή, Κώστα Σπυρόπουλο, για τη συνεργασία, όσο και στον κ. Σκοπετέα, τον κ. Τσάρτα και τον κ. Σουλακέλλη, αλλά και τα στελέχη του Περιφερειακού Ταμείου, για τη σημαντική δουλειά που έκαναν.» Δηλώσεις του κ. Γιακαλή.

 

artfools

Artfools Video Festival – 6ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Λάρισας τον Φεβρουάριο 2014

Άλλο ένα πολιτιστικό φεστιβάλ οργανώνεται για το νέος έτος. Το Artfools είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρία για τον πολιτισμό με έδρα την Λάρισα. Ένα διαδικτυακό περιοδικό Τέχνης και Πολιτισμού. Κάθε χρόνο και συγκεκριμένα κάθε πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου πραγματοποιείται στην Λάρισα το Artfools Video Festival – 6ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Λάρισας. Αυτή την φορά θα διαρκέσει τις ημερομηνίες 14 έως 23 Φεβρουαρίου 2014. Η θεματολογία καταπιάνεται με ταινίες μυθοπλασίας τόσο στον εγχώριο όσο και στον διεθνή χώρο. Στο διεθνές και ελληνικό διαγωνιστικό στις αιτήσεις συμμετοχής που έληξαν στις 30 Νοεμβρίου, η διάρκεια ταινίας ήταν μέχρι τα 25 λεπτά, ενώ για το παιδικό διαγωνιστικό μέχρι τα 15 λεπτά. Υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας με την υποστήριξη του ΤΕΙ Λάρισας, και τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας, αναμένουμε περισσότερα σύντομα.

Περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site toy Artfools Video Festival

 

011_hanna_schygulla_rainer_werner_fassbinder_theredlistΕβδομάδα γερμανικού κινηματογράφου στην Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης

Εποικοδομητική εβδομάδα με αύρα Γερμανίας περιμένει τους σινεφίλ της συμπρωτεύουσας. Συγκεκριμένα στην Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης από τις 5 έως 15 Δεκεμβρίου 2013 έρχεται το κινηματογραφικό αφιέρωμα «Rainer Werner Fassbinder: Πληθωρικός και ενοχλητικός». Στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος (Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Α΄, Λιμάνι). Το κοινό θα έχει την δυνατότητα να παρακολουθήσει κινηματογραφικές προβολές του σκηνοθέτη Rainer Werner Fassbinder, ενός από τους πιο σημαντικότερους σκηνοθέτες της μεταπολεμικής περιόδου της Γερμανίας. Αναφερόμαστε σε μια αναδρομή από τα τέλη της δεκαετίας του ‘60 μέχρι και τα τέλη του ’80. ο καταξιωμένος εκφραστής της έβδομης τέχνης, με την πολυτάραχη ζωή που κατάφερε να ενσωματώσει σε μια εξαιρετική απόδοση την σύζευξη συναισθήματος και κοινωνικοπολιτικού ιδεώδες. Το μελόδραμα είναι η λέξη – κλειδί στις ταινίες του Fassbinder ο οποίος σε ηλικία μόλις 37 ετών και διάρκεια 13 ετών κατάφερε να δημιουργήσει 41 ταινίες.

 Στην προνομιακή τιμή του ενός ευρώ για τους κατόχους κάρτας μέλους. Με γενική είσοδο 4 ευρώ, και 3 ευρώ για τα μέλη. Οι απογευματινές και μοναδικές προβολές θα πραγματοποιούνται στις 18:30 και στις 20:00. σημεία πώλησης εισιτηρίων θα είναι στον ίδιο χώρο: Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α΄, Λιμάνι, τηλ. 2310-508.398, cinematheque@filmfestival.gr)

 Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα των ταινιών:

 Η αγάπη είναι πιο κρύα από τον θάνατο / Liebe ist kälter als der Tod (1969)

Ο Έλληνας γείτονας / Katzelmacher (1969)

Γιατί έπιασε αμόκ τον Κύριο Ρ;/ Warum läuft Herr R. Amok (1969)

Οι θεοί της πανούκλας / Götter der Pest (1970)

Ο έμπορος των 4 εποχών / Händler der vier Jahreszeiten (1971)

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα Φον Καντ / Die bitteren Tränen der Petra von Kant (1972)

Ο φόβος τρώει τα σωθικά / Angst essen Seele auf (1974)

Έφι Μπριστ / Fontane Effi Briest (1974)

Το παιχνίδι της τύχης / Faustrecht der Freiheit (1975)

Η μάνα Κιούστερς ανεβαίνει στον ουρανό / Mutter Küsters’ Fahrt zum Himmel (1975)

Κινέζικη ρουλέτα / Chinesisches Roulette (1976)

Η γυναίκα του σταθμάρχη / Bolwieser (1977)

Η χρονιά με τα 13 φεγγάρια / In einem Jahr mit 13 Monden (1978)

Η τρίτη γενιά / Die dritte Generation (1979)

Βερόνικα Φος / Veronika Voss (1982)

Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα της διωργάνωσης

Δημήτρης Ασπρολούπος

Αγαπώ τον Χίτσκοκ, τον Φιντσερ, τον Χάνεκε, τον αγγλικό ρεαλισμό και το σκανδιναβικό σινεμά αλλά παράλληλα έχω και ένα soft spot για τον Γουές Αντερσον.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ