Κινηματογραφικοί τίτλοι: Μια τέχνη με προσοχή στην λεπτομέρεια

Τα "μυστικά" του επαγγέλματος σε ένα βίντεο για την μοναδική τέχνη της κατασκευής των κινηματογραφικών τίτλων

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους μπορεί κανείς να αντιληφθεί από νωρίς την ατμόσφαιρα μιας ταινίας.  Άλλοτε μέσω των opening credits και άλλοτε με έμφαση στο μουσικό score που, ορισμένες φορές, συνοδεύει το πρώτο πλάνο ενός φιλμ, αυτές οι αρχικές στιγμές είναι συνήθως αρκούντως δηλωτικές, εισάγοντας τον θεατή σε ένα αισθητικό, κινηματογραφικό περιβάλλον που εδραιώνεται με την καθεαυτή  εξέλιξη της όποιας δράσης.

Ίσως ένα από τα πιο ενδιαφέρονται στοιχεία, στα οποία ομολογουμένως δεν δίδεται πάντα η πρέπουσα σημασία, είναι και η κατασκευή του τίτλου.  Από την επιλογή της γραμματοσειράς και το ύφος του τίτλου, μέχρι την απόσταση των γραμμάτων, το χρώμα και την οπτική συμπύκνωση της ιστορίας του φιλμ, η δημιουργία των κινηματογραφικών τίτλων αποκτά άλλο νόημα, μέσα από το ολιγόλεπτο βίντεο της Ακαδημίας, «Title Design: The Making of Movie Titles».

Υπεύθυνος για την δημιουργία μερικών από τους πιο χαρακτηριστικούς και συνάμα κλασικούς τίτλους – Exorcist, Taxi Driver, Star Wars, Raging Bull – ο δημιουργός Dan Perri μας παρουσιάζει το έργο ζωής του, σε ένα βίντεο που με χαρά θα βλέπαμε σε ένα μεγαλύτερης διάρκειας ντοκιμαντέρ.

Βαρβάρα Κοντονή

Ερωτευμένη με τον κινηματογράφο από μικρή, παθιασμένη με τις εικόνες, τους ήχους, τις ιστορίες και την ομορφιά της 7ης Τέχνης, απολαμβάνω να γράφω με ένταση για αυτά που αγαπώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ