Ιστορία κινηματογραφικού τρόμου

Ένα βίντεο φόρος τιμής σε ένα από τα πιο διαχρονικά, κινηματογραφικά είδη

Μέσα από το Reel έχουμε επανειλημμένα αναφερθεί στην τεράστια αγάπη μας για τον κινηματογράφο του τρόμου, ένα είδος ακόρεστο και ακούραστο, που ακόμα καταφέρνει να μας εκπλήσσει, περισσότερο από έναν αιώνα μετά την «γέννηση» του σινεμά και την πρώτη προβολή σε κοινό της ταινίας των «πατέρων» του κινηματογράφου, αδελφών Λυμιέρ, σε ένα παριζιάνικο καφέ, το 1895.

Έκτοτε το ρηξικέλευθο αυτό μέσο έχει εξελιχθεί δραστικά, οδηγώντας τις κινηματογραφικές τεχνικές σε νέα επίπεδα, σπάζοντας παράλληλα την χρονικά καθιερωμένη νόρμα της αφηγηματικότητας, που από νωρίς αποτέλεσε τον μπούσουλα για την σταδιακά ανάδειξη του σινεμά σε κυρίαρχη Τέχνη.

Το βίντεο που ακολουθεί, αποτελεί σίγουρα ένα από τα πιο συγκεντρωτικά «ντοκουμέντα» αυτής ακριβώς της εξελικτικής φύσης του κινηματογράφου, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στο είδος του τρόμου, ένα, πολλές φορές, παρεξηγημένο κεφάλαιο του σινεμά, που έχει προσφέρει ανά τις δεκαετίες τις δικές του συγκινήσεις.

Από τα κλασικά, πρώιμα αριστουργήματα και τον cult τρόμο των δεκαετιών του ’70 – ’80, μέχρι τον μεταγενέστερο ψυχολογικό φόβο και τα καθιερωμένα πλέον jump scares, το A History of Horror είναι ένα βίντεο που οφείλει να δει κάθε λάτρης του τρόμου.  Άσε που θα σε κάνει να αναζητήσεις και ένα σωρό κινηματογραφικά διαμάντια που ακόμα να δεις.

Βαρβάρα Κοντονή

Ερωτευμένη με τον κινηματογράφο από μικρή, παθιασμένη με τις εικόνες, τους ήχους, τις ιστορίες και την ομορφιά της 7ης Τέχνης, απολαμβάνω να γράφω με ένταση για αυτά που αγαπώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ