Η κλεμμένη Αφίσα του OldBoy

...

Γράφει ο Νικόλας Θεοδωράκης

oldboy poster hammer

Το Hollywood είναι μια περιοχή, αγγελικά πλασμένη. Βρίσκεται στην περιοχή του Άγιου Ξύλου (Holly-wood) στην πόλη των Μεξικανών Αγγέλων (Los Angeles). Ίσως από εκεί έχουν επηρεαστεί οι σχέσεις τιμής, και αγάπης που κυριαρχούσαν στην βιομηχανία του Σινεμά εκ της ιδρύσεως της. Εντάξει, πλάκα κάνουμε, αλλά τελευταία είναι τόσες οι μηνύσεις για κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων, που είναι περισσότερες από τις ταινίες.

Δεν είναι τυχαίο ότι πρώτα σου είχαμε πει, εμείς τι  να κάνεις με το σενάριο σου για να μη τρέχεις. Μετά έσκασε η μήνυση με το σενάριο του In Time και τώρα γίνεται το ίδιο με το πολυαναμενόμενο remake του OldBoy. Μόνο που πηγή του κακού δεν είναι το σενάριο, αλλά η αφίσα. Ο Juan Luis Garcia, φωτογράφος και graphic designer δούλεψε για το σχέδιο της αφίσας του OldBoy όταν η παραγωγή ήταν ακόμα στα σκαριά. Όπως λέει ο ίδιος, προετοίμασε μερικά σχέδια τα οποία θα πληρώνονταν μόνο στην περίπτωση που επιλεγόντουσαν, για την άδεια χρήσης τους. Παρόλο που τελικά τα σχέδια του άρεσαν, η αμοιβή που προτάθηκε για να χρησιμοποιηθούν ήταν υπερβολικά μικρή, σύμφωνα με τον Garcia, λέγοντας του ότι η αξιοποίηση τους και μόνο θα του έδινε δουλειές στο μέλλον.

Ο Garcia καταγγέλει σε ανοιχτή επιστολή του προς τον Spike Lee ότι δεν δέχθηκε την αμοιβή επειδή ήταν εξευτελιστική, και επειδή τα σχέδια του, αποτέλεσμα δουλειάς μηνών δεν ήταν ολοκληρωμένα, δεν τα συνέχισε, αλλά τα παρέδωσε στην εταιρεία -χωρίς συμβόλαιο-ζητώντας περισσότερα χρήματα. Τελικά,  είδε τα σχέδια του να χρησιμοποιούνται για την προώθηση της ταινίας και ο ίδιος ακόμα περιμένει την αμοιβή του.

Δείτε εδώ μερικές από τις φωτό και τις αφίσες που έχει σχεδιάσει ο Juan Luis Garcia και την επίσημη αφίσα του OldBoy δίπλα στο σχέδιο του Garcia

oldboy

Συντακτική ομάδα του Reel.gr

Αγαπάμε τον κινηματογράφο και όλα του τα είδη χωρίς διακρίσεις και κουλτουριάρικες αγκυλώσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ