1ο Κινηματογραφικό Αφιέρωμα «Κοινωνία σε Κρίση»

...

Γράφει ο Χρήστος Μπακατσέλος

Ένας από τους πιο όμορφους θερινούς κινηματογράφους της Αθήνας, το Cine Αττικόν, στο Αττικό Άλσος, θα μετονομαστεί σε “Ciné Αττικόν – Θοδωρής Αγγελόπουλος” με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρού, προς τιμήν του Έλληνα σκηνοθέτη και δημιουργού. Η εκδήλωση ονοματοδοσίας θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 2 Ιουλίου 2012 και ώρα 20:00 στο χώρο του κινηματογράφου. Θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου, “Το Bλέμμα του Οδυσσέα”.

«Η μετονομασία του θερινού κινηματογράφου εντός του Αττικού Άλσους δεν είναι παρά ο ελάχιστος φόρος τιμής που μπορούμε να απονείμουμε στον Έλληνα στοχαστή σκηνοθέτη και δημιουργό, Θόδωρο Αγγελόπουλο. Επιθυμία μας είναι η καταγραφή του ονόματός του στο χώρο που σημάδεψε για πάντα, αυτόν δηλαδή του κινηματογράφου, να παραπέμπει εις το διηνεκές στο σημαίνοντα λόγο, την ποίηση των εικόνων, τη λυρικότητα και τη βαθειά γνώση της ιστορίας που αποτύπωσε στα έργα του», δηλώνει ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός.

Η απόδοση του νέου ονόματος θα σημάνει και την έναρξη του 1ου Κινηματογραφικού Αφιερώματος «Κοινωνία σε Κρίση» που διοργανώνει η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, 3-8 Ιουλίου στο θερινό κινηματογράφο Ciné Αττικόν – Θόδωρος Αγγελόπουλος. Η διοργάνωση του Αφιερώματος αποτελεί μία πρωτοβουλία της Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Άννας Παπαδημητρίου – Τσάτσου, η οποία ευελπιστεί να γίνει θεσμός και να προσφέρει στους κατοίκους της Αττικής τη δυνατότητα να απολαύσουν δωρεάν, επιλεγμένες ταινίες σε ένα χώρο πρασίνου και αναψυχής, πόλο έλξης σημαντικών πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Στο πλαίσιο του κινηματογραφικού αφιερώματος Κοινωνία σε Κρίση, θα προβληθούν 6 ταινίες μυθοπλασίας, ξένων και Ελλήνων δημιουργών, ξεκινώντας από το 1940 και φθάνοντας στο 2011. Ανάμεσά τους, και δύο κλασσικές ταινίες που έχουν να προβληθούν χρόνια στις κινηματογραφικές αίθουσες: “Τα Σταφύλια της Οργής” του John Ford και το “Σκιές και Σιωπή” του Robert Mulligan, οι οποίες μάλιστα θα προβληθούν στην ψηφιακά αποκατεστημένη εκδοχή τους. Επίσης θα προβληθούν και οι ταινίες “Το Αλάτι της Γης” (Salt of the Earth) του Herbert J. Biberman, “Μίσος” (La Haine) του Mathieu Kassovitz ταινία σταθμό για τη δεκαετία του ’90, “Οι Επίλεκτοι” (Tropa de Elite) του Jose Padilha που απέσπασε τη Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ του Βερολίνου και δώδεκα ακόμα βραβεία σε κινηματογραφικά φεστιβάλ στη Λατινική Αμερική αλλά και το “Wasted Youth” (2011) των Αργύρη Παπαδημητρόπουλου και Jan Vogel.

To πρόγραμμα των προβολών έχει ως εξής:

ΔΕΥΤΕΡΑ 02/07 – 21:00
Το βλέμμα του Οδυσσέα (1995)
Σκηνοθεσία: Θόδωρος Αγγελόπουλος

ΤΡΙΤΗ 03/07 – 21:00
Το αλάτι της γης (1954)
Σκηνοθεσία: Herbert J. Biberman

ΤΕΤΑΡΤΗ 04/07 – 21:00
Το μίσος (1995)
Σκηνοθεσία: Mathieu Kassovitz

ΠΕΜΠΤΗ 05/07 – 21:00
Wasted Youth (2011)
Σκηνοθεσία: Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, Jan Vogel

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 06/07 – 21:00
Τα σταφύλια της οργής (1940)
Σκηνοθεσία: John Ford

ΣΑΒΒΑΤΟ 07/07 – 21:00
Σκιές και σιωπή (1962)
Σκηνοθεσία: Robert Mulligan

ΚΥΡΙΑΚΗ 08/07 – 21:00
Οι επίλεκτοι (2007)
Σκηνοθεσία: Jose Padilha

Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη και θα τηρείται σειρά προσέλευσης. Δελτία εισόδου θα διανέμονται από το ταμείο του κινηματογράφου μισή ώρα πριν από την προβολή της ταινίας. Οι προβολές θα ξεκινούν στις 21:00.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*