Το Reel.gr και ο Πολυχώρος Kosmonaftes Art Space σας προσφέρουν δωρεάν σεμινάριο συγγραφής σεναρίου

...

Γράφει ο Γιώργος Κόκουβας

Ο Πολυχώρος Δημιουργικής Έκφρασης Kosmonaftes Art Space προσφέρει δωρεάν για έναν αναγνώστη του reel.gr στην Αθήνα  τον πρώτο μήνα παρακολούθησης του Σεμιναρίου Κινηματογραφικό Σενάριο « Από το χαρτί στην οθόνη», με το Μάνο Παπαδάκη, κινηματογραφιστή.

Αθήνα ( Κολωνός): Τρίτη 20.00-22.00
Διάρκεια: 15 ΜΑΡΤΙΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΣ 2013

Kosmonaftes art space
Α Καλλιπόλεως 17 – Κολωνός – 10444
(Μετρό Αττική / Σταθμός Λαρίσης) – Αθήνα

Για να συμμετάσχετε στο διαγωνισμό στείλτε μας email στο contact@reel.gr με θέμα Kosmonaftes art space και κείμενο το όνομά σας μέχρι και τις 6 Μαρτίου.

Λίγα λόγια για το σεμινάριο…

Πως μετατρέπουμε μια ιδέα σε κινηματογραφικό σενάριο; Ποιες είναι οι βασικές αρχές που διέπουν την κινηματογραφική αφήγηση; Πως εξελίχθηκε η θεωρία της δραματικής αφήγησης από τον Αριστοτέλη μέχρι σήμερα; Στο σεμινάριο αυτό, θα μάθουμε πως χτίζεται ένα κινηματογραφικό σενάριο, μέσα από την θεωρία της δραματικής αφήγησης, αλλά και αναλύοντας σκηνές σημαντικών ταινιών, από τους μεγαλύτερους μυθοπλάστες της έβδομης τέχνης.

Βασικοί άξονες του σεμιναρίου:

 • Τι ακριβώς είναι το κινηματογραφικό σενάριο; Βασικές αρχές της δραματικής αφήγησης. Ο Αριστοτέλης και οι «απόγονοί» του. Μορφή του κινηματογραφικού σεναρίου.
 • Ποια τα βασικά δομικά συστατικά μιας ταινίας; Ανάλυση της αρχετυπικής τρίπρακτης μορφής του μύθου, η σκηνή, η σεκάνς, το beat.
 • Πώς χτίζεται ο μύθος γύρω από τον πρωταγωνιστή; Η έννοια της κρίσιμης σκηνής, το narrative hook, τα plot points και η τελική μάχη.
 • Οι έννοιες του premise και του controlling idea. Πως από την βασική μας ιδέα χτίζουμε μια ιστορία με αρχή μέση και τέλος.
 • Δημιουργώντας τον τέλειο πρωταγωνιστή. Το τόξο του ήρωα. Η βασική και η υποσυνείδητη επιθυμία του. Πώς χτίζουμε έναν ολόκληρο κόσμο χαρακτήρων γύρω από τον κεντρικό ήρωα. Τα θέλω και οι ανάγκες του ήρωα.
 • Η σπουδαιότητα της σκηνής. Η μέδοθος των πέντε βημάτων για να χτίσεις σωστά μια σκηνή. Το σημείο ισορροπίας της σκηνής. Η αλλαγή της βασικής αξίας που πραγματεύεται η σκηνή.
 • Πρακτικές μέθοδοι για τη δημιουργία του σεναρίου. Το treatment, οι καρτέλες, το βιογραφικό του ήρωα, η προσθήκη των διαλόγων, η τελική μορφή του σεναρίου.

Χαρακτηριστικές ταινίες που θα αναλυθούν κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων: Seven, Fight Club, Fargo, No country for old men, Casablanca, Blade Runner, Ο Βασιλιάς, Apocalypse Now, Midnight cowboy, La promesse

Για τη λίστα όλων των Filmmaking άρθρων κάντε κλικ εδώ

Δημήτρης Ασπρολούπος

Αγαπώ τον Χίτσκοκ, τον Φιντσερ, τον Χάνεκε, τον αγγλικό ρεαλισμό και το σκανδιναβικό σινεμά αλλά παράλληλα έχω και ένα soft spot για τον Γουές Αντερσον.
Σχόλιο

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

 • Mkmiken
  5 Μαρτίου 2013 at 9:40 πμ - Reply

  Ίσως από τα πιο πρωτότυπα αλλά και πάρα πολύ ωραία δώρα