Ο Λαβύρινθος – The Maze Runner (2014)

Θεματικά κάπως πιο σκοτεινό & ενήλικο, πλησιάζει κάπως τη σοβαρότητα του The Hunger Games, & είναι σαφώς καλύτερο από άλλες νεανικές περιπέτειες των τελευταίων ετών.Σκηνοθεσία: Wes Ball
Σενάριο: Noah Oppenheim, Grant Pierce Myers, T.S. Nowlin, James Dashner(βασισμένο στο βιβλίο του)
Πρωταγωνιστούν: Dylan O’Brien, Will Poulter, Kayla Sodelario, Kim Hong Lee
Διάρκεια: 113’
Χώρα: ΗΠΑ
Διανομή: Odeon

 

ImageGenΟ Thomas ξυπνάει σε ένα σκοτεινό ασανσέρ που ανεβαίνει προς τα πάνω. Εκεί θα βρεθεί σε ένα δάσος περιτριγυρισμένος από διάφορα άλλα αγόρια. Δεν έχει καμία ανάμνηση του ποιος είναι & του πως βρέθηκε εκεί & όπως τον πληροφορούν το ίδιο συμβαίνει σε όλους. Το ξέφωτο αυτό είναι το νέο σπίτι τους όπου πρέπει να συνυπάρξουν & να επιβιώσουν μαζί. Γρήγορα θα μάθει πως τα τεράστια τείχη που περιβάλουν & παγιδεύουν την ομάδα από το να φύγει δεν είναι απλά τείχη… αλλά ένας τεράστιος λαβύρινθος, ο οποίος όχι μόνο ανοίγει & κλείνει συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, αλλά αλλάζει και αναπροσαρμόζεται συνεχώς… αλλά & ίσως κατοικείται από κάτι τόσο τρομερό που κανείς που το συνάντησε δεν επέζησε για να περιγράψει… Όλοι μαζί καλούνται να δράσουν ομαδικά για να καταλάβουν για ποιό λόγο βρίσκονται εκεί & αν υπάρχει πιθανότητα να δραπετεύσουν κάποια στιγμή…

Όλοι ξέρουν τη τεράστια κινηματογραφική επιτυχία που προκάλεσε η μεταφορά των βιβλίων του Harry Potter στη μεγάλη οθόνη. Λίγο μετά το Hollywood ξαναχτύπησε με τα Twilight… Κάπως έτσι έγινε εύκολο trend εύκολου χρήματος παγκοσμίως η μεταφορά young adult βιβλίων (που απευθύνονται κυρίως σε ηλικίες εφηβικές ηλικίες – κοινό που αποφέρει τη πλειοψηφία των εσόδων & στο σινεμά…). Ακολούθησε η μεγάλη εισπρακτική επιτυχία της σειράς The Hunger Games, το City Of Bones & το Divergent, από τα οποία αναμένονται sequels. Αναμενόμενο επακόλουθο λοιπόν να δούμε στις αίθουσες & το The Maze Runner, το οποίο είναι το πρώτο μέρος της αντίστοιχης τριλογίας.

Θεματικά κάπως πιο σκοτεινό & ενήλικο, πλησιάζει κάπως τη σοβαρότητα του The Hunger Games, & είναι σαφώς καλύτερο από άλλες νεανικές περιπέτειες των τελευταίων ετών. Το studio ρίσκαρε επιλέγοντας για την καρέκλα του σκηνοθέτη τον νεαρό Was Ball που δεν έχει να επιδείξει κάτι παραπάνω από 3 ταινίες μικρού μήκους. Το σκηνοθετικό αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό & κάπως φρέσκο, χωρίς όμως κάτι το εξαιρετικό που θα κάνει τη διαφορά. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Thomas συναντάμε τον Dylan O’Brien (Teen Wolf) που είναι μια καλή επιλογή, περιτριγυρισμένος από άλλους νεαρούς ηθοποιούς σε καλές (Thomas Brodie-Sangster, Ki Hong Lee) ή αποτυχημένες (Will Poulter) στιγμές.

Το πρώτο act είναι αρκετά καθηλωτικό & κρατάει το θεατή με τα αλά Lost & Lord Of The Flies ερωτήματα: που, ποιος, γιατί;.. Ακολουθεί η χαρακτηριστική γνωριμία των χαρακτήρων (που πάντα συμπεριλαμβάνει διαμάχες, φιλίες, εκρήξεις & εντέλει σημαντικές αλλαγές & αποφάσεις) σε ένα flat δεύτερο κομμάτι. Η δράση είναι ικανοποιητική & ορισμένες σκηνές ανεβάζουν την αδρεναλίνη, όμως εντέλει μένει κάπως αναξιοποίητος ο τεράστιος λαβύρινθος. Το φινάλε πάλι είναι αυτό που θα διχάσει. Μπορεί κάποιος να υποψιαστεί που το πάει, αλλά έχει & εκπλήξεις. Διότι, ναι, το ξέρουμε ότι αποτελεί το πρώτο βιβλίο τριλογίας, αλλά από την άλλη πρέπει να στέκει ως μια ανεξάρτητη ταινία & εύκολα μπορεί κάποιος θεατής να νιώσει αδικημένος & ενοχλημένος με κάποιες σεναριακές ευκολίες.

Ναι, το The Maze Runner είναι ικανοποιητικό για το κοινό που ξέρει περίπου τι θα δει. Είναι μια ταινία που ευνοείται από το σκοτάδι & τον ήχο της κινηματογραφικής αίθουσας & με την κατάλληλη αξιοποίηση των επόμενων βιβλίων μπορεί μελλοντικά να ανήκει σε μια cool ομάδα νεανικών περιπετειών ενηλικίωσης.

Δείτε όλες τις ταινίες της εβδομάδας

 

 

 

Δημήτρης Βαρελάς

...μικρός έπεσε στη χύτρα με τις ταινίες... έκτοτε καμία θέληση εξόδου...
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ