Το καινούριο “Mad Men” επεισόδιο μπορεί να προβλέπει ένα ζοφερό φινάλε

"Time & Life"

Από τότε που το Mad Men επέστρεψε στη μικρή οθόνη, φάνηκε να σερνόταν δεξιά και αριστερά χωρίς όμως να καταλήγει κάπου – κάτι που συμβαίνει συχνά στην αρχή του του δεύτερου μισού μιας σεζόν, όπως υποστηρίζουν πολλοί και όπως άλλωστε έχει παρατηρηθεί σε διάφορες σειρές. Το περίεργο στην εν λόγω περίπτωση αποτελεί το γεγονός ότι εδώ μιλάμε για τα τελευταία οκτώ επεισόδια μιας σειράς, οπότε τέτοιου είδους καθυστέρηση και “κοιλιές” δεν πρέπει να υφίστανται. Και όσο βασικό ρόλο κι αν παίζει ο κύριος πρωταγωνιστής του “Mad Men”, Don Draper, η τόση εστίαση στην αβεβαιότητα αυτού για το δικό του μέλλον ήταν σε βάρος της γενικότερης ιστορίας και υπόθεσης της σειράς, κάτι που τράβηξε ακόμα περισσότερο χαλινάρι στα τελευταία αυτά επεισόδια.

Όλα αυτά όμως άλλαξαν με το “Time & Life”, κι έτσι οι ευφυείς δημιουργοί της σειράς αυτής μας απέδειξαν για ακόμη μια φορά ότι ξέρουν προς τα πού βαδίζουν και ότι το “Mad Men” είναι όντως μια πολύ προσεκτικά και με έμφαση στη λεπτομέρεια διοικούμενη επιχείρηση.

SPOILER ALERT!!

Φτάσαμε αισίως στον Ιούνιο του 1970.

“Τι σημασία έχει ένα όνομα;”

Η αλήθεια είναι ότι αυτά τα λόγια δεν περιμέναμε να τα ακούσουμε από το στόμα του Don Draper, ενός ανθρώπου του οποίου ένα νέο όνομα ήταν το κλειδί για μία εντελώς καινούρια ύπαρξη, ενός ανθρώπου που ήταν πρόθυμος να ξεκόψει τον ίδιο του τον αδερφό από τη ζωή του, προκειμένου να προστατεύσει την προσωπικότητα που είχε δημιουργήσει. “Ένα όνομα” είναι τα πάντα για τον Don. “Ένα όνομα” είναι μια ταυτότητα πάνω στην οποία έχει δουλέψει το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής του, κάτι το οποίο ο ίδιος έχτισε από το μηδέν. Κι όχι μόνο αυτά, αλλά έχει περάσει όλη του την σταδιοδρομία και καριέρα λέγοντας στους πελάτες και στους καταναλωτές τους λόγους που ένα όνομα έχει τόση μεγάλη σημασία. Τους λόγους για παράδειγμα που το “Lucky Strike” δεν είναι το ίδιο με το “Marlboro”.

Δεν κατηγορεί αποκλειστικά τον Draper κανείς όμως, μιας και τα ονόματα φαίνεται να έχουν ιδιαίτερη σημασία σε όλο το σύμπαν του “Mad Men”. Κι αυτό μας υπενθυμίζεται ιδιαίτερα σε αυτό το επεισόδιο, με την κόρη του Pete Campbell και της Trudy, Tammy, να μην γίνεται δεκτή σε ένα ιδιωτικό σχολείο λόγω μίας διχόνοιας που μετράει πάνω από 300 χρόνια μεταξύ των Campbells και των προγόνων αυτού που είναι υπεύθυνος για τις εισαγωγές μαθητών. Τα ονόματα έχουν πραγματικά μεγάλη σημασία, κι έτσι εξηγείται ότι όταν οι εταίροι έμαθαν στο επεισόδιο αυτό η McCann Erickson σκοπεύει να διαλύσει και να απορροφήσει το πρακτορείο τους, θα αγωνιστούν όσο πιο σκληρά μπορούν  προκειμένου να διατηρήσουν ακέραια την Sterling Cooper & Partners.

αρχείο λήψης

Ο Pete, μιας και αναφέρθηκε, τράβηξε πολλά αυτό το επεισόδιο και προσπάθησε να τα διαχειριστεί με όση αξιοπρέπεια μπορούσε. Προσπάθησε να μην επιτεθεί στον Ken, μάθαμε για τους μάλλον βάρβαρους προγόνους του, σε μια από τις πιο κωμικές σκηνές του επεισοδίου και αναθερμάνθηκε η σχέση του με την Trudy -της οποίας το καπέλο είναι σαν να βγήκε κατευθείαν από το “Annie Hall” – ακόμα μια υπενθύμιση ότι βρισκόμαστε στα ’70s. Επίσης, η αμοιβαία κατανόηση/φιλία μεταξύ Pete και Peggy είναι μια από τις πιο υποτιμημένες πλευρές της σειράς. Κάθε σκηνή που οι δυο αυτοί μοιράζονται είναι φανταστική.

Αφού -μέσω ενός λάθους- μάθει ότι η McCann σκοπεύει να τους κλείσει και να τους συγχωνεύσει, κι αφού ενημερωθεί ότι ο Lou Avery θα μετακομίσει στο Tokyo για δουλειά πάνω σε καρτούν, ο Don έχει την φαεινή ιδέα να ασφαλίσουν τους μεγάλους εταιρικούς τους πελάτες μεταφέροντας το γραφείο στον -τώρα άδειο- χώρο του Sterling Cooper West στην Καλιφόρνια και να λειτουργεί από εκεί. Για πρώτη φορά όμως μετά από πολύ καιρό ο Don υφίσταται επαγγελματική αποτυχία. Και το ωραίο αυτό και γεμάτο αυτοπεποίθηση σχέδιό του απορρίπτεται, μιας και, όπως τους ενημερώνει και ο Jim Hombart, “έχουν περάσει το τεστ” και η συγχώνευση θα γίνει ούτως ή άλλως. Μάλιστα, τους ενημερώνει ότι θα αναλάβουν μεγάλους πελάτες και τους παρακινεί να το δουν ως ο,τι πιο θετικό τους έχει συμβεί.  Σκεφτείτε το ως εξής : “Πεθαίνετε και πάτε στον Παράδεισο της Διαφήμισης“. Οι 5 εταίροι όμως είναι πολύ σκεφτικοί.

Προβληματισμένη, σχεδόν συγχυσμένη είναι και η Peggy σε αυτό το επεισόδιο, από τη μία λόγω των παραπάνω εξελίξεων (αναρωτιέται αν θα παραμείνει στην εταιρία μετά τις αλλαγές), και, από την άλλη, λόγω κάποιων οντισιόν που έκανε ανάμεσα σε μικρά παιδιά για την καμπάνια των μπισκότων Tinkerbell. Κι αυτό γιατί μάλλον δεν έχει ξεπεράσει ακόμα -ούτε εμείς – την ιστορία της με την εγκυμοσύνη και με το μωρό της πίσω στην πρώτη σεζόν. Σε μια πολύ ωμή συζήτηση και αντιπαράθεση με τον Stan, το ενδεχόμενο ενός μωρού φαίνεται να φαντάζει σαν ένα πλοίο που έχει σαλπάρει για την Peggy. Είναι πράγματι έτσι όμως ; Διότι η Peggy είναι ακόμα νέα και αποφασισμένη, αλλά μάλλον πολύ συνεπαρμένη με τη δουλειά της. Ελπίζουμε αυτό να είναι ένα μικρό hint για την ενδεχόμενη κατάληξη της Peggy με -ω, το αναπάντεχο- ένα μωρό στην κοιλιά της – ή εν πάσει περιπτώσει με γαλήνη επιτέλους μέσα της.

sy of AMC

Η Joan από την άλλη φαίνεται να είναι από τους κερδισμένους αυτού του επεισοδίου, ακόμα και αν η ίδια δεν το έχει συνειδητοποιήσει. Ο Richard είναι πολύ γλυκός και συμπονετικός μαζί της, ο Roger -ευτυχώς- δεν της την πέφτει και όλοι την υποστηρίζουν και πιστεύουν στις επαγγελματικές της ικανότητες. Αν και το επαγγελματικό της μέλλον κρίνεται μάλλον αβέβαιο, μιας και η McCann δεν φαίνεται να σκοπεύει να της αναθέσει κάποιον σπουδαίο πελάτη. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι υπάλληλοι της McCann πιο πολλά σεξιστικά σχόλια και αστεία έκαναν για τα…πλούσια κάλλη της, παρά για τη δουλειά της.

Οι εταίροι προσπαθούν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους “γιορτάζοντας” την συγχώνευσή τους από τη McCann με -τι άλλο- ένα ποτό ο καθένας, στο τέλος της οποίας βραδιάς έχουμε μια αναπάντεχα όμορφη στιγμή στο “Mad Men” : ο Roger φιλάει τον Don συμπονετικά στο μάγουλο, λέγοντάς του “Είσαι εντάξει”. Μήπως αυτό είναι ένα μήνυμα των σεναριογράφων προς τους θεατές ; Ο Don Draper θα έχει καλύτερη μοίρα τελικά και θα βγει από την μιζέρια και την ανισορροπία του ;

Η υποθάλπτουσα και παράξενη αυτή αισιοδοξία του επεισοδίου αυτού κλείνει με ένα “Περιμένετε..αυτό είναι η αρχή , όχι το τέλος” διά στόματος Don Draper προς τους υπαλλήλους της SC&P που τον αγνοούν καθώς βρίσκονται σε σύγχυση από τα νέα της εταιρίας. Λέτε όμως τόσος πανικός να είναι αστήρικτος και το τέλος του Mad Men, που δεν αργεί παρά τρία επεισόδια ακόμα, να είναι μια νέα αρχή για τον κάθε πρωταγωνιστή μας ξεχωριστά ; Ή ο Don θέλει απλά να καθησυχάσει τον εαυτό του και να μας περάσει το μήνυμα ότι τα πράγματα θα χειροτερεύσουν κι άλλο ;

 

 

Μαρίνα Βερλέκη

Η Μαρίνα είναι ένας αποτυχημένος κλώνος stormtrooper, επομένως περιορίζεται στο να γράφει και να σχολιάζει συνεχώς. Αλλά κατά βάθος θα ήθελε να είναι το σκισμένο all-star του Mark Renton.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ