Maleficent (2014)

...


 

Γράφει ο Παναγιώτης Μήτσικας


Σκηνοθεσία: Robert Stromberg
Σενάριο: Paul Dini, Linda Woolverton
Πρωταγωνιστούν: Angelina Jolie, Sam Riley, Elle Fanning, Sharlto Copley,
Διάρκεια: 97’
Χώρα: ΗΠΑ
Διανομή: Feelgood

 

MALEFICENT-posterΝεοεισελθών στα βιβλία των κινηματογραφικών ρεκόρ ως ο πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης που του εμπιστεύονται το μεγαλύτερο budget, o Robert Stromberg πρέπει να ένιωσε μία κάποια πίεση έχοντας να διαχειριστεί 200 εκατομμύρια δολλάρια στην πρώτη του επαφή με το κοινό ως «τιμονιέρης» ενός φιλμ. Παρ’όλα αυτά, ο Stromberg δεν είναι καθόλου άγνωστος, είναι κάτοχος 2 Όσκαρ καλλιτεχνικής διεύθυνσης και, σίγουρα, αυτός ήταν ένας από τους λόγους που η Disney ενέδωσε στην εμπιστοσύνη ενός τέτοιο ποσού στα χέρια του. Το αποτέλεσμα μπορεί να τον δικαιώνει κατά κάποιο τρόπο οπτικά, αλλά σαν σύνολο, το «Maleficent» δε μας προσφέρει τίποτα το ουσιαστικό και κρατάμε μόνο το –όντως ενδεδειγμένο- casting της Angelina Jolie ως η ομώνυμη μάγισσα του γνωστού παραμυθιού της Ωραίας Κοιμωμένης.

Αρκετό καιρό πριν τα συμβάντα της Ωραίας Κοιμωμένης και την τρομακτική κατάρα στην ηρωίδα, η Maleficent ήταν μία καλοκάγαθη νεράιδα που ζούσε αρμονικά μαζί με τα υπόλοιπα πλάσματα σε ένα ανυπέρβλητης ομορφιάς δάσος . Προικισμένη με ένα σετ τεράστιων και παντοδύναμων φτερών, η νεαρή νεράιδα ήταν ορκισμένη προστάτιδα του μαγικού δάσους, αλλά η γνωριμία και μετέπειτα ο έρωτας της για τον Stefan, έμελλε να γίνει η αιτία για τη μεταστροφή του χαρακτήρα της. Η απληστία της ανθρώπινης φύσης του Stefan, θα τον οδηγήσει στην προδοσία των αισθημάτων που νιώθει για αυτόν η Maleficent και, κάπου εκεί, τα πράγματα θα πάρουν την τροπή που ξέραμε μέχρι σήμερα. Μήπως η πάλαι ποτέ μοχθηρή μάγισσα ήταν λίγο παρεξηγημένη;

Άλλο ένα origin story, όπως επιτάσσει πλέον η κινηματογραφική μόδα, το «Maleficent» προσπαθεί να απενοχοποιήσει τη μάγισσα των παιδικών μας χρόνων στα μάτια μας. Το θέμα είναι πως, ανά στιγμές, το φιλμ μοιάζει αρκετά παιδικό και εγκλωβισμένο μέσα σε ωκεανούς CGI –αν και αρκετές φορές στεκόμαστε μαγεμένοι από τις φανταχτερές εικόνες. Όσον αφορά το dark κομμάτι που είχε προμοταριστεί εμφανώς στην καμπάνια της ταινίας, θα λέγαμε πως είναι μάλλον παραγκωνισμένο, παρά την καλή προσπάθεια της Angelina Jolie που από happy-go-lucky νεραϊδούλα μετατρέπεται σε badass(εντάξει, σχεδόν) απειλητική μάγισσα.

Μιλώντας για τη Jolie, πρόκειται για μία σοφή επιλογή, καθώς μας θυμίζει έντονα την πρότερη κινηματογραφική εκδοχή της Maleficent, ενώ δεν προτάσσει κανένα υπερβολικό sexiness όπως θα μπορούσε, συμβαδίζοντας με τις ταγές των στούντιο. Μαζί με την Elle Fanning, η σχέση μεταξύ τους είναι σίγουρα ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κομμάτια του φιλμ, που κατά τ’άλλα μπερδεύει με τα ολίγον λαβυρινθιακά συμπλέγματα των ιστοριών που περιέχει. Γενικότερα, στον τομέα του casting, η Disney τα έχει πάει αρκετά καλά, καθώς εκτός από την Jolie, όλες οι ηθοποιοί που ενσαρκώνουν την Aurora έχουν εξαιρετική ομοιότητα μεταξύ τους, συμπεριλαμβανόμενης και της κόρης της διάσημης σταρ που κάνει ένα cameo πέρασμα. Εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα, ο Sharlto Copley, του οποίου η πιο-βαριά-και-από-τα-τσιμέντα προφορά μας ξενίζει απίστευτα.

Από άποψη καλλιτεχνικής διέυθυνσης, το «Maleficent» είναι υπέροχο, όπως είναι φυσικό λαμβάνοντας υπόψην το οσκαρικό παρελθόν του σκηνοθέτη, υπήρχαν όμως κάποια σημεία πολύ σκοτεινά κι κακοφωτισμένα. Θέλουμε(;) να πιστεύουμε πως αυτό ίσως σχετίζεται με την ποιότητα της 3D προβολής στον κινηματογράφο, καθώς μας φαίνεται δύσκολο μία ταινία τέτοιου budget να αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα.

Παρά την αλγεινή εντύπωση που μας αφήνει, κατά πάσα πιθανότητα το «Maleficent» θα πραγματοποιήσει μία αρκετά καλή πορεία στο box-office. Θα ήταν βαρύ χτύπημα για τον κολοσσό που ονομάζεται Disney, άλλη μία εκκωφαντική αποτυχία αλά Lone Ranger. Αυτό που αποκομίζουμε εμείς, είναι πως καλύτερα η Maleficent να μείνει στο μυαλό μας ως μοχθηρή.

Δείτε όλες τις ταινίες της εβδομάδας

 

 

 

Παναγιώτης Μήτσικας

Ο Παναγιώτης Μήτσικας είναι το νόθο παιδί του Woody Allen και του Fox Mulder. Τα τελευταία 5 χρόνια έχει ξεκινήσει ένα indie coming-of-age road trip, ώστε να ανακαλύψει τον εαυτό του.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ