Μαμά, Γύρισα! – Retour Chez Ma Mere

Η μάστιγα των γαλλικών κομεντί ξαναχτυπάει στη χώρα μας

 ★½☆☆☆ 

Σκηνοθεσία: Eric Lavaine
Σενάριο: Eric Besnard
Πρωταγωνιστούν: Alexandra Lamy, Josiane Balasko, Mathilde Seigner
Διάρκεια: 97′
Χώρα: Γαλλία
Διανομή: Seven

Poster (11)Η μάστιγα των γαλλικών κομεντί ξαναχτυπάει στη χώρα μας (γιατί, σταμάτησε ποτέ;) με το Retour chez ma mère” (“Back to Mom’s”).

H Stephanie (Alexandra Lamy) είναι μια 40αρα αρχιτέκτονας που αναγκάζεται να μετακομίσει με την μητέρα της αφότου μια κακή εργασιακή απόφαση της στοίχησε τη δουλειά της – και πρακτικά όλο της το βιος.

Η αρχική τους συγκατοίκηση είναι κάπως καταστροφική και αυτό καταλήγει να μας φέρει μια ελαφρά κωμωδία με δραματικά στοιχεία, που είναι όσο προβλέψιμη φαντάζεστε. Η μητέρα της ξυπνάει την Stephanie από τις 6 το πρωί για να «πάει να βρει δουλειά», αλλά και της τη λέει επειδή χρησιμοποιεί το λάθος μαχαίρι για να αλοίψει βούτυρο στο ψωμί της (μόνο στη Γαλλία αυτά).

Η ένταση που δημιουργείται στην οικογενειακή μάζωξη δεν έχει τις ρίζες της μόνο στο «κέρδος» που έχει η Stephanie με το να γυρίσει πίσω στο σπίτι της μαμάς της, αλλά και στο γεγονός ότι η ,η μητέρα της ( η πολύ αγαπητή Josiane Balansko) έχει κανονικές σεξουαλικές ορμές και ανθρώπινες ανάγκες- κάτι που φέρνει την Stephanie σε υπερβολική αμηχανία – όπως και τα περισσότερα παιδιά για ό,τι σχεττικό έχει να κάνει με τους γονείς τους. Η δόση ρεαλισμού παρόλα αυτά λείπει από την πολύ γαλλική αυτήν ταινία, αλλά η χαριτωμένη σχέση αγάπης-μίσους της Stephanie με την Carole θα θυμίσει σε πολλούς τη δική τους σχέση με τα αδέρφια τους.

Η ιδέα του να επιστρέψει κανείς σε μια σχετικά ώριμη ηλικία πίσω στη συγκατοίκηση με τη μητέρα του είναι ένα σενάριο τρόμου για αρκετούς (αν όχι όλους τους) ενήλικες, και οι συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης πάνω-κάτω γνωστές σε όλους. Κι όσο τα συμβάντα που ακολουθούν ένα τέτοιο σενάριο φαντάζουν εκνευριστικά και ψυχοφθόρα τη στιγμή που λαμβάνουν χώρα, μπορεί να αποτελέσουν μια πολύ αστεία ιστορία όταν τη διηγούμαστε σε τρίτους. Αλλά αλήθεια, προκύπτει πια πολύ γέλιο ή κάτι το πρωτοποριακό πλέον από μια τέτοια κατάσταση που, ιδίως στη χώρα μας και την κρίση που όλους μας διέπει, απαντάται πλέον πιο συχνά από ό,τι στο παρελθόν (πολύ δυστυχώς); Η εν λόγω ταινία είχε ιδιαίτερη επιτυχία στο γαλλικό box-office, αλλά σίγουρα πρόκειται για μια ιστορία που οι Γάλλοι θα ταυτιστούν περισσότερο μαζί της και με τα συναισθήματα που φέρνει στην επιφάνεια, παρά οι Έλληνες για παράδειγμα.

Μαρίνα Βερλέκη

Η Μαρίνα είναι ένας αποτυχημένος κλώνος stormtrooper, επομένως περιορίζεται στο να γράφει και να σχολιάζει συνεχώς. Αλλά κατά βάθος θα ήθελε να είναι το σκισμένο all-star του Mark Renton.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ