Μαθήματα Χρυσού Φοίνικα: 1967 – 20th Cannes Film Festival ”Blow Up”

To 1967 στο 20ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, το σινεμά της άποψης, της μόδας και της πρωτοπορίας είχε την τιμητική του.

To 1967 στο 20ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, το σινεμά της άποψης, της μόδας και της πρωτοπορίας είχε την τιμητική του. Με πρόεδρο της κριτικής επιτροπής τον Ιταλό σκηνοθέτη που μεγαλούργησε στον Ιταλικό νεορεαλισμό ακόμα και την φασιστική εποχή του Μουσολίνι, Alessandro Blasetti και με ονόματα στην επιτροπή όπως του Γάλλου σκηνοθέτη Claude Lelouch, της Shirley MacLaine και του Vincente Minnelli, το ”Blow-Up” του Michelangelo Antonioni στέφθηκε με επιτυχία η νικήτρια ταινία κερδίζοντας τον Χρυσό Φοίνικα και αφήνοντας πίσω το ”Accident” του Joseph Losey και το εξαιρετικό ”Γνώρισα και Ευτυχισμένους Τσιγγάνους” του Σέρβου Aleksanadar Petrovic να κερδίζουν τα δεύτερα μεγάλα βραβεία της επιτροπής.

 posterf

Στο διαγωνιστικό τμήμα της χρονιάς εκείνης ο Robert Bresson με το ”Mouchette” καθιέρωνε το κινηματογραφικό του στυλ που εξύμνησε έπειτα ο Godard, ο Volker Sclondorff με το ”Mord und Tochlag” (A Degree of Murder) αποτέλεσε το event του φεστιβάλ, φέρνοντας το ιδρυτικό μέλος των Rolling Stones στην Κρουαζέτ Brian Jones ως υπεύθυνο για το soundtrack της ταινίας και ο 27χρονος τότε Francis Ford Coppola με το ”Τώρα που έγινες Άνδρας” (You re a big boy now) ξεκίναγε την δική του Ιστορία.

 cannes1967photos1

Vanessa Redgrave

Φυσικά και το ελληνικό στοιχείο έδωσε το παρών με την προβολή της κωμωδίας του Γιάννη Δαλιανίδη ”Οι Θαλασσιές οι Χάντρες” και με την παρουσία της Ζωής Λάσκαρη στο Φεστιβάλ να δημιουργεί σκάνδαλο με την εκκεντρική και αποκαλυπτική εμφάνιση της.

fbgefhaj

Η ταινία του Antonioni ”Blow Up”,άρχισε να καθιερώνει την Vanessa Redgrave ως μεγάλη περσόνα και ηθοποιό, έφτασε στα Oscars με υποψηφιότητες σκηνοθεσίας και σεναρίου,έδειξε την προσπάθεια του σκηνοθέτη να πιάσει το ρεύμα της εποχής και να εκμοντερνιστεί σε σχέση με παλαιότερα αριστουργήματα του (Η Νύχτα,Έκλειψη, Περιπέτεια) και φυσικά 4 χρόνια αργότερα να κάνει το αριστουργηματικό αλλά αμφιλεγόμενο ”Zabriskie Point” πλημμυρισμένο από την μουσική των Pink Floyd.

 cannes1967photos

Φοίνικας: 4 στα 5. Χρυσός, κλασσικός και εκμοντερνισμένος.
Glamour :4 στα 5. Και glamour αλλά και λίγο alternative. Από Vanessa Redrave και Andy Warholl μέχρι Ζωή Λάσκαρη.
Διαγωνιστικό Τμήμα: 3 στα 5. Antonioni, Losey, Sclondorff και ευτυχώς Bresson. Ο Coppola τότε ακόμα στα αζήτητα.

Διαβάστε όλα τα μαθήματα Χρυσού Φοίνικα

Περιμένω τις προτάσεις σας,τις ενστάσεις σας και τις απόψεις σας στο avasileiou@reel.gr

Αχιλλέας Βασιλείου

O Αχιλλέας Βασιλείου γεννήθηκε λίγο πριν το δεύτερο μέρος του «The Godfather» κερδίσει το Oscar καλύτερης ταινίας. Επιβεβαιωμένες πηγές αναφέρουν οτι η σύλληψη από τους γονείς του έγινε εφόσον αυτοί παρακολούθησαν το τρίωρο έπος «Lawrence of Arabia». Στα 6 του χρόνια, μεγαλύτερα ξαδέλφια του τον ανάγκασαν να δει τον «Εξορκιστή» και έτσι ο δαίμονας του σινεμά τον κυρίευσε στην κυριολεξία. Σπούδασε δημοσιογραφία, μόνο και μόνο για να ασχοληθεί με την κριτική κινηματογράφου. Στόχος του: H Live αναμετάδοση της Απονομής Oscar μέσα από το Dolby Theater.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ