Ματζουράνα (2013)

...


 

Γράφει ο Άρης Ανδρικάκης


Σκηνοθεσία:Όλγα Μαλέα
Σενάριο: Όλγα Μαλέα, Απόστολος Αλεξόπουλος/strong>
Πρωταγωνιστούν: Μαρία Ρισκάκη, Ναταλία Δραγούμη, Σήφη Πολυζωίδη, Γιούλικα Σκαφιδά
Διάρκεια: 107’
Χώρα: Ελλάδα
Διανομή: Feelgood Entertainment

 

Μετά από πέντε κωμωδίες ήρθε η ώρα για το δράμα. Η Όλγα Μαλέα αφήνει πίσω της το γέλιο και την κωμική της μανιέρα, επιχειρώντας μια βουτιά σε αχαρτογράφητα νερά, σε περιοχές που μέχρι στιγμής δεν είχε αγγίξει. Η Μαντζουράνα λοιπόν είναι το πρώτο της ψυχολογικό δράμα – θρίλερ για ένα 11χρονο κορίτσι που θέλει να είναι τέλειο, όπως το επιβάλλουν άλλωστε οι οικογενειακοί κανόνες και οι γονεϊκές επιθυμίες.

Η Άννα αποφασίζει (;) να πάρει μέρος σε ένα ριάλιτι μαγειρικής για παιδιά, κάτι σαν το Masterchef Junior, και δεν αργεί να ξεχωρίσει για τις τέλειες συνταγές της και τον τηλεοπτικό της αέρα. Οι παραγωγοί είναι ενθουσιασμένοι, η μητέρα της την ενθαρρύνει και την προπονεί στο σπίτι και ο πατέρας της ως παρατηρητής απλώς επιβραβεύει την πρόοδο της. Όλα πηγαίνουν καλά, μέχρι λίγο πριν το τελικό, όπου η Άννα αρχίζει να έχει περίεργες συμπεριφορές και η ψυχολόγος της εκπομπής προσπαθεί να διακρίνει τι είναι αυτό που της έχει συμβεί. Τι έχει γίνει με την μικρή Άννα; Γιατί λίγο πριν τον τελικό αντιδρά έτσι;

Η Όλγα Μαλέα έχει δύο άσους στο μανίκι. Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πλοκή και ένα πολύ δυνατό καστ ηθοποιών, με τη Ναταλία Δραγούμη και τη Γιούλικα Σκαφιδά σε μια δυνατή αντιπαράθεση των δύο πόλων στη ζωή της Άννας. Η αποκάλυψη όμως έρχεται από την ίδια τη μικρή πρωταγωνίστρια, τη Μαρία Ρισκάκη, η οποία κατάφερε να σηκώσει στους ώμους της μια ολόκληρη ταινία, παίζοντας με τέτοιο τρόπο που θα ζήλευαν και οι πιο έμπειροι ενήλικες ηθοποιοί.

Η Μαντζουράνα διαθέτει επίσης μια από τις πιο σοκαριστικές σκηνές που έχω δει τελευταία σε ελληνική ταινία, όχι τόσο με την έννοια της βίας, όσο με τη φρίκη που αποπνέει όταν μαθαίνεις λίγο αργότερα γιατί έγινε αυτό το πράγμα. Σίγουρα η Μαλέα γνωρίζει πολύ καλά την ψυχολογία, είναι ο «τομέας» της εξάλλου, και στην ιστορία της μικρής Άννας αυτό προβάλλεται με τον πλέον φανερό τρόπο.

Η μετάβαση τελικά από την κωμωδία στο δράμα φαίνεται ότι δεν της κόστισε καθόλου, αν και υπάρχουν σημεία, κυρίως προς το τέλος της ταινίας, όπου ίσως θα έπρεπε να τις ξαναδεί.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ