Ο Μεγάλος Φιλικός Γίγαντας – The BFG (2016)

Εδώ, ο Spielberg μας παραδίδει άλλο ένα υπέροχα πλασμένο παραμύθι και, αν προσπαθήσουμε να το ψέξουμε κάπως, θα πούμε πως στοχεύει περισσότερο στις μικρές ηλικίες

 ★★★★☆ 

Σκηνοθεσία: Steven Spielberg
Σενάριο: Roald Dahl (βασισμένο στο βιβλίο του), Melissa Mathison
Πρωταγωνιστούν: Ruby Barnhill, Mark Rylance, Rebecca Hall
Διάρκεια: 115′
Χώρα: ΗΠΑ, Καναδάς
Διανομή: Odeon

Poster (5)Ο Roald Dahl ήταν ένας από τους σπουδαιότερους «παραμυθάδες» της λογοτεχνίας. Ο Steven Spielberg, όσο κι αν οι έσχατες προσπάθειες του κάνουν μερικούς να ξεχνούν, παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους παραμυθάδες του σινεμά. Όταν αυτοί οι δύο συνεργάζονται, με τον δεύτερο να μεταφέρει το βιβλίο του πρώτου, «The BFG», στη μεγάλη οθόνη, η μαγεία είναι αναπόφευκτη.

Το Big Friendly Giant, το πλήρες όνομα πίσω από το ακρωνύμιο, πρωτοεκδόθηκε το 1982. Σαν ευτυχής σύμπτωση, απ’αυτές τις όμορφες που συχνά-πυκνά ανακαλύπτουμε στον κινηματογράφο, εκείνη ήταν η χρονιά που ο Spielberg πραγματοποιούσε τα αποκαλυπτήρια του «E.T», αναπροσδιορίζοντας τον όρο απόλαυση στο σινεμά. Να που εν έτει 2016, τα δύο κοινής αφετηρίας αριστουργήματα συνέπεσαν, καθώς για το «The BFG» υπήρχε ο χαρακτηρισμός «το νέο E.T. του Spielberg».

Σημειωτέον, τα πονήματα του Dahl, έχρηζαν πάντοτε εξαιρετικής μεταχείρισης στην έβδομη τέχνη. Το «Fantastic Mr. Fox» δια χειρός Wes Anderson, το «Charlie and the Chocolate Factory» και το «James and the Giant Peach» είναι τα πιο τρανταχτά παραδείγματα, όπως και η έμπνευση για το “Gremlins”. Εδώ, ο Spielberg μας παραδίδει άλλο ένα υπέροχα πλασμένο παραμύθι και, αν προσπαθήσουμε να το ψέξουμε κάπως, θα πούμε πως στοχεύει περισσότερο στις μικρές ηλικίες –ίσως παραπάνω απ’όσο θα έπρεπε.

Η Sophie (Ruby Barnhill) είναι ένα μικρό κοριτσάκι που περνά τη ζωή της σε ένα ορφανοτροφείο. Εκ φύσεως περίεργη για τα πάντα γύρω της, ξενυχτά τα βράδια με τον φακό της και γνωρίζει την ακριβή ώρα που παράξενα συμβάντα λαμβάνουν χώρα. Αυτό που θα συμβεί όμως στην ιστορία μας, δε το περιμένει ούτε αυτή, καθώς ένα βράδυ λίγο πριν κοιμηθεί, θα αντιληφθεί μία γιγαντιαία φιγούρα έξω από το παράθυρο της και ο εν λόγω γίγαντας θα την απαγάγει. Στο σπίτι του δυσθεώρητου πλάσματος, θα μάθει πως οι γίγαντες είναι καθ’όλα υπαρκτοί, αλλά πρέπει να κρατήσουν την ύπαρξη τους μυστική από τους ανθρώπους. Δεν είναι όλοι τους το ίδιο φιλικοί και καλοκάγαθοι, όμως. Για την ακρίβεια, ο BFG είναι ο μοναδικός που δεν επιδίδεται σε ανθρωποφαγία, με το αγαπημένο του χόμπι να είναι η συλλογή ονείρων.

Η φαντασία και η δημιουργικότητα επιβραβεύεται συνεχώς στο «The BFG», είτε από την πλευρά της Sophie και της διαφορετικότητας της με τα υπόλοιπα παιδιά στο ορφανοτροφείο (που δεν αποκτούν ποτέ υπόσταση), είτε με αυτή του BFG απέναντι στους άλλους γίγαντες που είναι απλά ογκώδεις ανθρωποφάγοι με καμία άλλη ασχολία πέρα από τον ύπνο και το φαγητό. Συγκεκριμένα, στον τομέα του πρωταγωνιστή μας γίγαντα, η δουλειά που έχει γίνει είναι εκπληκτική: δεν είναι μόνο τα εξαιρετικά visuals, αλλά και το voice acting του Mark Rylance που με τόσο γλυκό τρόπο «ντύνει» το αγαθό πλάσμα, με την λαθεμένη ομιλία του να προκαλεί χαμόγελα.

Οι σκηνές των ονείρων δικαιολογούν απόλυτα την ονειρική τους φύση, υποβοηθώντας τον χαρακτήρα του μαγικού παραμυθιού, όπως άλλωστε και η μουσική του «θρύλου», John Williams, σε άλλο ένα μουσικό θέμα που θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη μας.
Παρ’όλα αυτά, η απουσία κάποιας πραγματικά «δύσκολης» σύγκρουσης στο φιλμ, αυτής της κλασικής στιγμής που όλα πάνε στραβά και τα συναισθήματα του κοινού αλλάζουν, πληγώνει το «BFG» και ίσως ξενίσει κάπως το ενήλικο κοινό. Το επιμύθιο δεν αλλάζει πάντως: ο Spielberg είναι ο μεγάλος παραμυθάς της εποχής μας. Κι εμείς τα παιδάκια που σχηματίζουμε κύκλο γύρω του, με ευήκοα ώτα.

Παναγιώτης Μήτσικας

Ο Παναγιώτης Μήτσικας είναι το νόθο παιδί του Woody Allen και του Fox Mulder. Τα τελευταία 5 χρόνια έχει ξεκινήσει ένα indie coming-of-age road trip, ώστε να ανακαλύψει τον εαυτό του.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ