Ο Παντελής Βούλγαρης και η Ιωάννα Καρυστιάνη μιλάνε για την Μικρά Αγγλία

...
mikra agglia

μικρά Αγγλία ταινίαΓράφει η Δανάη Σωπασή

Ύστερα από την δημοσιογραφική πρεμιέρα της «Μικρά Αγγλία» ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης και η σεναριογράφος – συγγραφέας του ομώνυμου βιβλίου Ιωάννα Καρυστιάνη, παραχώρησαν στο κοινό συνέντευξη με πληροφορίες σχετικά με την ταινία. Με αξιοσημείωτες λεπτομέρειες σχετικά με την ιστορία του έργου, τα γυρίσματα, τα παρασκήνια, τους συντελεστές αλλά και το ίδιο το νησί, την Άνδρο, μίλησαν οι δυο δημιουργοί σε ένα ευχάριστο και φιλοσοφικό κλίμα. Έννοιες όπως η διαχρονικότητα ενός έργου αλλά και η τωρινή οικονομική κρίση κυριάρχησαν επίσης στην συζήτηση. Η ταινία γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στην Άνδρο. Δεν επιθυμούσαν να νοικιάσουν έπιπλα, γι’ αυτό και ότι διαφαίνεται στην ταινία, από άποψη σκηνικών κομματιών και επίπλων, βρέθηκε στην Άνδρο. Απλώς μερικά κομμάτια φτιάχτηκαν ξανά.  Η ιδέα ήταν να υπάρχουν προσόψεις για 80 καταστήματα. Όμως η βάση και η κατάληψη τελικώς ήταν να μην αναλυθεί η ταινία σε εντυπωσιασμούς ως προς την αρχιτεκτονική της, αλλά να λειτουργήσουν όλα τα σύνολα και οι ηθοποιοί σε μια συλλογικότητα και μια πειστικότητα. Όσον αφορά τους ηθοποιούς, οι δυο πρωταγωνίστριες είναι προσφάτως απόφοιτες του Εθνικού Θεάτρου.

 «Είμαι τυχερός που έκαναν την Μικρά Αγγλία. Η προεργασία μιας ταινίας είναι πιο σημαντική από τα γυρίσματα.» Παντελής Βούλγαρης

μικρά Αγγλία ταινία «Η επιλογή της Πηνελόπης Τσιλίκα έγινε μέσα από ένα casting της Κωνσταντίνας. Εκεί είδα μια ενέργεια πάνω στην πράξη και από ένστικτο είπα πως εκείνη θα είναι η Όρσα. Και με την Σοφία έγινε το ίδιο.» εξηγεί ο Παντελής Βούλγαρης. Και οι δυο πρωταγωνίστριες Πηνελόπη Τσιλίκα και Σοφία Κοκκάλη ήταν απίστευτα εργατικές, αλλά και εφευρετικές σε σημείο να εμπνεύσουν τον σκηνοθέτη σε μερικά σημεία. Επίσης αξίζει να σημειωθεί πως για την οικία της κινηματογραφικής Όρσας παραχωρήθηκε η Οικία Βαλμά που είναι κληρονομιά της Οικογένειας Εμπερίκου.

 Όσον αφορά την δημιουργία του βιβλίου και την μεταφορά του στην μεγάλη οθόνη μίλησε η συγγραφέας του βιβλίου και σεναριογράφος της ταινίας, Ιωάννα Καρυστιάνη: «Η πεζογραφία είναι διαφορετική από το σενάριο. Τα χρώματα των πρωταγωνιστριών (μελαχρινή, ξανθιά) είναι ανάποδα στο βιβλίο. Πολλά πράγματα κατάφεραν να πραγματωθούν πέρα από τις προσδοκίες μας. Η εικόνα είναι κάτι διαφορετικό. Όσον αφορά την υποκριτική ικανότητα, η ταινία έχει δύναμη και ψυχή

 μικρά Αγγλία ταινία«Η ταινία εκφράζει τις αυστηρές επιταγές της ναυτικής ιδιαιτερότητας. Δεν είχε αρκετούς διαλόγους και έτσι είχα την ευθύνη να δημιουργήσω. Επίσης προσπαθήσαμε να αποφύγουμε τα flashbacks και τα off. Καταφέραμε πιστεύω να μην χρειάζεται ο θεατής να γνωρίζει και να έχει διαβάσει το βιβλίο ώστε να βυθιστεί στις εικόνες. Τελικά το αποτέλεσμα του είναι μια ιδιαίτερη και ερεθιστική οικονομία.»

 Ο Παντελής Βούλγαρης τόνισε επί του θέματος: «Οι ιδέες, η ατμόσφαιρα και το νόημα οριστικοποιούνται καθώς φωτίζει, χρωματίζει και δημιουργεί το αποτέλεσμα μόνο στις σκοτεινές αίθουσες.»

Και συμπλήρωσε τόσο για το βιβλίο όσο και για την ταινία: «Μόνο όταν έχεις εικόνες ξέρεις που βαδίζεις».

 Ο Τάκης Γιαννόπουλος που παρευρέθηκε επίσης, μίλησε για την διάρκεια του μοντάζ που κράτησε από τις 8 Μαρτίου μέχρι και τις 8 Νοεμβρίου. Το υλικό όπως ανέφερε ήρθε κατευθείαν από την Άνδρο και είπε πως ήταν έως τώρα η πιο ώριμη ταινία του Βούλγαρη. Το φορμάτ ήταν ψηφιακό κάτι το οποίο διευκόλυνε όλους τους συντελεστές. Ο Τ. Γιαννόπουλος είπε πως παρόλα αυτά του λείπει το αναλογικό φορμάτ.

 1012005_154369291424907_1434263479_nΤελικά όσον αφορά την διαχρονικότητα του έργου αλλά και την τωρινή οικονομική κρίση η Ιωάννα Καρυστιάνη δήλωσε:

 «Κανείς δεν ασχολείται με κάτι αν δεν τον καίει η ανθρώπινη περιπέτεια. Η μικρά Αγγλία είναι μια ιστορία για τις σχέσεις εξουσίας, ιεραρχίας μέχρι το σημείο που δεν αντέχουν άλλο.  Το κύριο νόημα είναι οι ανθρώπινες σχέσεις. Τα σωθικά της ανθρώπινης ύπαρξης είναι τα συναισθήματα. Ο άνθρωπος που αγαπά κάποιο φυσικό πρόσωπο και κάποιο περιβάλλον είναι πιο πλήρης και μπορεί να αγωνιστεί για αυτό.»

 «Στις μέρες μας οι καλλιτέχνες βιάζονται να συσχετίσουν τους ρόλους τους με την οικονομική κατάσταση. Εμείς δεν χρειάζεται να το κάνουμε αυτό. Όλο το συναίσθημα της ταινίας είναι διαχρονικό. Τέτοιες ώρες κανείς δεν μπορεί να είναι ελεύθερος και δεν μπορεί να περιοριστεί. Το μυαλό και η καρδιά. Μην παραμερίζουμε κανένα από τα δυο.»

 Η ταινία Μικρά Αγγλία θα είναι διαθέσιμη στους δικούς μας κινηματογράφους από την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013. Επίσης θα υπάρξει μια ειδική προβολή στην Άνδρο τις ημέρες 29, 30 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου.

Δείτε παρακάτω το trailer της ταινίας

Συντακτική ομάδα του Reel.gr

Αγαπάμε τον κινηματογράφο και όλα του τα είδη χωρίς διακρίσεις και κουλτουριάρικες αγκυλώσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ