Μικρά Αγγλία (2013)

...
Μικρά Αγγλία


 

Γράφει η Δανάη Σωπασή

Σκηνοθεσία: Παντελής Βούλγαρης
Σενάριο: Ιωάννα Καρυστιάνη 
Πρωταγωνιστούν:  Πηνελόπη Τσιλίκα, Σοφία Κόκκαλη, Αννέζα Παπαδοπούλου, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Μάξιμος Μουμούρης, Βασίλης Βασιλάκης
Διάρκεια: 160’
Χώρα: Ελλάδα
Διανομή: Feelgood 

 

mikra_agglia_poster_web_use_1Ένα σπίτι, ένα μυστικό, ένας άνδρας, δύο αδελφές.

Η 20χρονη Όρσα (Πηνελόπη Τσιλίκα) είναι παράφορα ερωτευμένη με τον υποπλοίαρχο Σπύρο Μαλταμπέ (Ανδρέας Κωνσταντίνου). Κλειστός χαρακτήρας δεν αποκαλύπτει το μυστικό της σε κανέναν. Η μικρότερη αδελφή της, Μόσχα (Σοφία Κόκκαλη), δυναμική και γεμάτη όνειρα θέλει να φύγει από την Άνδρο, να αποδράσει από τη μοίρα των γυναικών του νησιού να παντρεύονται ναυτικούς που όλο λείπουν ή θαλασσοπνίγονται.
Για τη μητέρα τους, Μίνα (Αννέζα Παπαδοπούλου), σύζυγο καπετάνιου που προτιμά το Ατλάντικο Σουρ από το σπίτι του, ο έρωτας είναι κακός μπελάς και πόνος. Παρακάμπτοντας τα αισθήματα των κοριτσιών της, συνωμοτεί, αξιοποιεί γνωρισμίες και τις παντρεύει με γνώμονα το συμφέρον. Την Όρσα με τον πλοιοκτήτη και καπετάνιο Νίκο Βατοκούζη (Μάξιμος Μουμούρης) και λίγο αργότερα τη Μόσχα με τον καπετάνιο πλέον Σπύρο. Άθελά της ναρκοθετεί το ίδιο της το σπιτικό. Το διώροφο που έχτισε με τα εμβάσματα του άντρα της. Στο κάτω σπίτι η Όρσα. Στο πάνω η Μόσχα.

Η κινηματογραφική Μικρά Αγγλία είναι η μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου της Ιωάννας Καρυστιάνη που υπογράφει και το σενάριο. Η ιστορία εποχής των κατοίκων της Άνδρου που κερδίζει το κοινό από το πρώτο trailer και προετοιμάζει μια ώριμη απεικόνιση της πραγματικότητας.

«Για τις γυναίκες είναι προτιμότερο να μην παντρεύονται από έρωτα, γιατί όταν ο άνδρας θα πλαγιάζει σε ξένες αγκαλιές, ο πόνος θα είναι λιγότερος.»

Δεκαετία 1920 στην Άνδρο. Στην ονομαζόμενη «Μικρά Αγγλία» λόγω της ιδιοσυγκρασίας του φυσικού τοπίου. Σε μια γη όπου οι περισσότεροι άνδρες είναι ναυτικοί και περνούν την ζωή τους στην θάλασσα. Συνήθως στα πολύ ανοιχτά και για πολλά χρόνια. Στα ξένα του Ατλαντικού, του Ινδικού. Μέχρι και την Ιαπωνία αν χρειαστεί. Πίσω στον τόπο τους, με λαχτάρα ή απελευθέρωση περιμένουν οι γυναίκες τους. Και αργότερα και οι απόγονοι τους. Το σενάριο επικεντρώνεται περισσότερο σε μια συγκεκριμένη οικογένεια.

Οι αδερφές Όρσα και Μόσχα είναι δυο γυναίκες με αρκετά διαφορετικό χαρακτήρα που ζουν στο νησί. Οι τύχες τους θα σφραγιστούν με αιώνιο πόνο όταν η μοίρα τους θα οριστεί από την μητέρα τους Μίνα. Η προσωποποίηση της αρχέτυπη μητέρας της εποχής. Μια δυναμική σκληρότητα για την επιβίωση που έρχεται αναπόφευκτα. Παράλληλα όμως διαπιστώνουμε και την μικρογραφία μιας ολόκληρης κοινωνίας. Τα αθώα τραγούδια γεμάτα παροιμίες, το πιάνο και οι αρμονίες του, οι στιλιστικές λεπτομέρειες των ρούχων, ο έρωτας και η ποιητικότητα του, το προξενιό και η ψυχρότητα του, η βαριά εργασία και οι αντοχές, η αφοσίωση στα ιδανικά και ο πόλεμος. Η απώλεια και η δύναμη. Η θεατρικότητα στον χορό, η μοναξιά και οι αναμνήσεις.

«Τα ανδρικά χέρια είναι βαριά και όταν σε αγγίζουν κοκαλώνεις.»

Ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης είναι γνωστός για τις δημιουργίες του αρκετής διάρκειας. Στην περίπτωση της Μικρά Αγγλίας κατάφερε μέσα σε 2 ώρες και 40 λεπτά να ενσωματώσει, όλες τις εξελικτικές δυνατότητες των πρωταγωνιστών. Στην προκειμένη περίπτωση, χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι η διάλεκτος της εποχής, με τις μετρήσεις και τις ποιητικές αναφορές.

Μα και η συναισθηματική ατμόσφαιρα που απέπνεαν οι ρομαντικές σκηνές με close-up κινούμενες σκηνοθετικές χροιές. Επίσης βλέπουμε αρκετούς «νέους» ηθοποιούς και αυτό ισχύει διότι έρχονται περισσότερο από τον θεατρικό χώρο και συγκεκριμένα από το Εθνικό Θέατρο. Η γλυκιά μελαγχολία στην τωρινότητα κερδίζει το κοινό σε κάθε στιγμή.

Δείτε τι είπαν ο Παντελής Βούλγαρης και η Ιωάννα Καρυστιάνη για την ταινία

Δείτε όλες τις ταινίες της εβδομάδας

 

 

 

Συντακτική ομάδα του Reel.gr

Αγαπάμε τον κινηματογράφο και όλα του τα είδη χωρίς διακρίσεις και κουλτουριάρικες αγκυλώσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ