Μόνος στο Βερολίνο – Alone in Berlin (2016)

Μια πραγματική ιστορία και δυο υπέροχες ερμηνείες

 ★★½☆☆ 

Σκηνοθεσία: Vincent Perez
Σενάριο: Achim von Borries, Vincent Perez, Hans Fallada (based on the novel by)
Πρωταγωνιστούν: Brendan Gleeson, Emma Thomson, Daniel Bruhl
Διάρκεια: 103′
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο/Γαλλία/Γερμανία
Διανομή: Odeon

3Η ταινία-μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Hans Fallada γραμμένο το 1947-αφηγείται την ιστορία ενός ζευγαριού της εργατικής τάξης στην Ναζιστική Γερμανία, που δύο μέρες μετά τον θάνατο του παιδιού τους στον πόλεμο, αποφασίζει να κάνει την δική του αντίσταση μέσα απο μια ιδιαίτερα πρωτότυπη πράξη, δημιουργώντας πονοκέφαλο στις ναζιστικές αρχές. Και ενώ η αστυνομία αδυνατεί να κατανοήσει ποιος κρύβεται πίσω απο όλα αυτά, οι δύο σύζυγοι βρίσκουν τον δικό τους νόημα για να αντέξουν τον χαμό του παιδιού τους.

Είναι πραγματική απόλαυση να βλέπεις δύο καλούς ηθοποιούς στην οθόνη – Gleeson και Thompson- να ενώνουν τις δυνάμεις τους, σε μια καλοπληρωμένη παραγωγή με εξαιρετική ανασύσταση εποχής και με μια υπέροχη φωτογραφία απο τον μεγάλο Ευρωπαίο Christophe Beaucarne ( To Μπλε Δωμάτιο, Coco Avant chanel ) σε μια ταινία σκηνοθετημένη απο επίσης ηθοποιό, τον Vincent Perez ( Βασίλισσα Μαργκό). Ξεκινάει με μία εκπληκτική εναρκτήρια σεκάνς, το σενάριο όμως αρχίζει πολύ γρήγορα να τρέχει με αδικαιολόγητη ταχύτητα προκειμένου να φθάσει στην δράση του ζευγαριού, ρίχνοντας το βάρος στην πλάτη του Brendan Gleeson με την απίστευτη προφορά του και αφήνοντας στην αρχή τον χαρακτήρα της Thompson μετέωρο. Ο κοινωνικός περίγυρος παρουσιάζεται κάπως σχηματικά, ενώ ο χαρακτήρας του εγκληματολόγου Daniel Bruhl υποχείριο των ναζί είναι τόσο επιφανειακός που το φινάλε του μας είναι σχεδόν αδιάφορο. Ο Vincent Perez , φαίνεται να κάνει μια μίξη ευρωπαϊκού σινεμά με καλογυαλισμένη αμερικάνικη σκηνοθεσία και αυτό αποδεικνύει ότι έχει μελετήσει καλά και το αποδεικνύει στο φινάλε του ζευγαριού στο δικαστήριο.Στην μουσική ο Alexander Desplat απλά διεκπεραιώνει και ντύνει τις εικόνες χωρίς κάποιο θέμα να ξεχωρίζει.

Τι μένει λοιπόν απο το »Alone in Berlin»; Φυσικά οι δύο υπέροχες ερμηνείες των πρωταγωνιστών (αν και η Emma Thompson αργεί σχετικά να ξεδιπλώσει τον ρόλο), η πολύ ωραία ιστορία που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, και οι οσκαρικές φιλοδοξίες της ταινίας. Μερίδα Γερμανών κριτικών γιουχάισαν αδικαιολόγητα την ταινία στην δημοσιογραφική προβολή εν μέσω χλιαρού χειροκροτήματος από τους υπόλοιπους.

Εμείς πάντως χειροκροτήσαμε. Emma είναι αυτή!

Αχιλλέας Βασιλείου

O Αχιλλέας Βασιλείου γεννήθηκε λίγο πριν το δεύτερο μέρος του «The Godfather» κερδίσει το Oscar καλύτερης ταινίας. Επιβεβαιωμένες πηγές αναφέρουν οτι η σύλληψη από τους γονείς του έγινε εφόσον αυτοί παρακολούθησαν το τρίωρο έπος «Lawrence of Arabia». Στα 6 του χρόνια, μεγαλύτερα ξαδέλφια του τον ανάγκασαν να δει τον «Εξορκιστή» και έτσι ο δαίμονας του σινεμά τον κυρίευσε στην κυριολεξία. Σπούδασε δημοσιογραφία, μόνο και μόνο για να ασχοληθεί με την κριτική κινηματογράφου. Στόχος του: H Live αναμετάδοση της Απονομής Oscar μέσα από το Dolby Theater.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ