Να πως ξεκινάς μια καριέρα στο μοντάζ

...

Γράφει ο Γιώργος Κόκουβας

Δείτε παρακάτω ένα video που θα θέλετε να ξαναδείτε και να ξαναδείτε πολλές φορές. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα trailer mashups που έχουμε δει εκεί έξω, ένα χορταστικό υπερθέαμα έξι λεπτών που δεν υπάρχει για να διαφημίσει καμιά ταινία. Καμία από τις δεκάδες ταινίες, για την ακρίβεια, από τις οποίες προέρχονται οι εικόνες του.

Είναι η πρόσφατη επική δημιουργία ενός 24χρονου μοντέρ από την Λευκορωσία, του Vadzim Khudabets, που την έκανε απλώς από δικό του μεράκι. Ο πιτσιρικάς από το ανατολικό μπλοκ ασχολούταν από μικρός με τα video-games, αλλά διαπίστωσε σύντομα πως η μουσική των κινηματογραφικών τρέιλερ σφηνωνόταν στο κεφάλι του. Ξεκίνησε λοιπόν να χρησιμοποιεί τα soundtrack των τρέιλερ για να αναπτύσσει πάνω τους video games. Το 2009, «παίζοντας» στον υπολογιστή του, έφτιαξε αυτό εδώ το supercut με εικόνες από 50 διαφορετικά trailers γνωστών ταινιών, το οποίο έφτασε στα μάτια ρώσων παραγωγών. Κάπως έτσι, ο Khudabets κατέληξε να γίνει περιζήτητο όνομα για την δημιουργία trailer ρωσικών ταινιών, δίνοντας το παράδειγμα σε όσους «ερασιτέχνες» του ψαλιδιού εκεί έξω προσπαθούν να βρουν τρόπος να αποδείξουν την αξία τους στην κινηματογραφική βιομηχανία.

Ο νεαρός μοντέρ επί χρόνια συγκέντρωνε και αρχειοθετούσε κινηματογραφικά trailers, μαζεύοντας υλικό που στο τέλος χρειαζόταν μια ολόκληρη ημέρα για να το ξαναδεί όλο. Του πήρε αρκετούς μήνες να εντοπίσει τα κομμάτια που του χρειάζονταν για να τα συρράψει σε ένα εξάλεπτο super trailer mashup. Και η συρραφή δεν έγινε τυχαία: Φρόντισε να τοποθετήσει τα αποσπάσματα σύμφωνα με τις προσταγές των κινηματογραφικών soundtracks που χρησιμοποίησε. Εντόπισε παρόμοια πλάνα και επαναλαμβανόμενα patterns στις ταινίες δράσης, στήνοντας μια «συμφωνία» με κανονική πλοκή. Το αποτέλεσμα το ονόμασε Eterna, μια αιώνια μάχη ανάμεσα στο καλό και στο κακό.

Και τι κέρδισε; Όχι μόνο τα εκατοντάδες χιλιάδες views στο Vimeo και το Youtube, αλλά και την πιθανή ευκαιρία το επόμενο εγχείρημά του να μην είναι απλώς trailer, αλλά μεγάλου μήκους κινηματογραφική ταινία. Άλλωστε, με την κατάλληλη προώθηση, το μονταζιακό του παιχνίδι έφτασε εκτός από τους ρώσους παραγωγούς, και σε μεγάλα media, όπως το Time, το οποίο πρόσφατα του ζήτησε συνέντευξη – διαβάστε την εδώ. Και στρωθείτε κι εσείς στην ερασιτεχνική σας μονταζιέρα να πιάσετε δουλειά. Μια τέτοια προσπάθεια ούτως ή άλλως αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία για εξάσκηση στην κονσόλα του μοντάζ, για την οποία μιλήσαμε παλιότερα σε σχετικές αναρτήσεις της στήλης:
Διαλέγοντας το κατάλληλο πρόγραμμα για μοντάζ
Μοντάζ: Τα SOS του ψαλιδιού
Η Ιστορία του μοντάζ
Το σοβιετικό μοντάζ

Και για τους πιο ψυχαναγκαστικούς από εσάς, εδώ μπορείτε να δείτε όλες τις ταινίες ανά δευτερόλεπτο που χρησιμοποίησε ο Khudabets στο mashup του.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*