Nebraska (2013)

...


 

Γράφει ο Παναγιώτης Μήτσικας


Σκηνοθεσία: Alexander Payne
Σενάριο: Bob Nelson
Πρωταγωνιστούν: Bruce Dern, Will Forte, June Squibb, Bob Odenkirk
Διάρκεια: 115’
Χώρα: ΗΠΑ
Διανομή: Seven Films

 

Nebraska poster18 χρόνια πριν, ο Alexander Payne μας παρουσίασε την πρώτη του ολοκληρωμένη ταινία, Citizen Ruth, με πρωταγωνίστρια τη Laura Dern. Αυτή την εβδομάδα, κάνει πρεμιέρα στη χώρα μας το τελευταίο του φιλμ, “Nebraska”, έχοντας ως κεντρική φιγούρα, τον πατέρα της Laura, Bruce. Σε αυτό το ιδιότυπο κινηματογραφικό ταξίδι –όπως τα road trips που τόσο αγαπά- από την αρχή της καριέρας του Payne έως το τωρινό, καταξιωμένο status του, προσθέστε το γεγονός πως και το “Citizen Ruth” είχε μερικώς γυριστεί στη Nebraska. Γενικώς, όλα τα φιλμ του ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτη(εκτός του Descendants και του Sideways), έχουν γυριστεί στην εν λόγω πολιτεία, το μέρος στο οποίο μεγάλωσε κι ο ίδιος.

Για πρώτη φορά, ο Payne δεν έχει συμβάλλει σε κανένα σημείο της συγγραφής του σεναρίου. Αρκείται στην αξιοποίηση του εξαιρετικά καλογραμμένου αυτού story, ευτυχώντας να έχει στη διάθεση του ένα υπέροχο καστ, με προεξάρχων τον καταπληκτικό Bruce Dern.

O ηλικιωμένος Woody Grant(Bruce Dern) είναι ένας πολύ δύσκολος άνθρωπος. Είναι παντρεμένος με την Kate(June Squibb), πάντα επικριτική προς το πρόσωπο του, αλλά και προς τους άλλους. Αλκοολικός, λιγομίλητος, στα όρια της άνοιας, έχει ζήσει μία ζωή γεμάτη χαμένα όνειρα. Οι γιοί του, David(Will Forte) και Ross(Bob Odenkirk) έχουν ανάμικτα συναισθήματα για αυτόν. Ο πρώτος, μόλις έχει χωρίσει με τη σύντροφο του και δουλεύει ως πωλητής ηχοσυστημάτων, έχοντας ακόμα την επιθυμία να γνωρίσει καλύτερα την προσωπικότητα του πατέρα του. Ο δεύτερος, παρουσιαστής ειδήσεων, δείχνει ένα πιο σκληρό πρόσωπο, τονίζοντας πως δεν έχει νιώσει ποτέ την αγάπη του Woody.

 Όταν λαμβάνει ένα κλασσικό γράμμα-απάτη που τον πληροφορεί πως έχει κερδίσει 1.000.000 δολάρια, του γίνεται έμμονη ιδέα να μεταβεί στα γραφεία της εταιρείας στο Lincoln της Nebraska για να παραλάβει το ποσό. Όλοι φροντίζουν σε κάθε ευκαιρία να τον ενημερώσουν πως πρόκειται για ψεύτικο χαρτί, αλλά ο Woody είναι ανένδοτος. Έχει ζήσει πολλά απογοητευτικά χρόνια και έχει βοηθήσει ανθρώπους χωρίς ουσιαστικό αντίκρυσμα. Αυτό το χαρτί, αντιπροσωπεύει την τελευταία του ευκαιρία για να πραγματοποιήσει το όνειρο του και να νιώσει αξιοπρεπής. Ο Ross μαζί με τη μητέρα του, πιστεύουν πως είναι πλέον ώρα να τον κλείσουν σε γηροκομείο, όμως ο David αποφασίζει να εκπληρώσει την επιθυμία του, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να νιώσει κάποια σύνδεση μαζί του.

Θα αρχίσουν ένα περιπετειώδες road trip, περνώντας και από τη γενέτειρα του Woody, το Hawthorne. Εκεί, ο David θα γνωρίσει κάποιες άγνωστες πτυχές της ζωής του πατέρα του.

Ο Alexander Payne, υπογράφει άλλη μία εξαιρετική ανθρωποκεντρική απεικόνιση. Δεν είναι ξεκάθαρα κωμωδία, δεν είναι ξεκάθαρα δράμα. Είναι και τα δύο, όπως άλλωστε συμβαίνει και στην πραγματική ζωή, που τόσο αληθοφανώς μας δίνει να καταλάβουμε. Το φιλμ έχει ένα νοσταλγικό τόνο, δια μέσου της υπέροχης ασπρόμαυρης φωτογραφίας του Φαίδωνα Παπαμιχαήλ, ο οποίος συμβάλλει τα μέγιστα.

Ο Bruce Dern, βρίσκεται στην καλύτερη φόρμα του, ένα τέλειο επιστέγασμα μίας πλούσιας καριέρας. Δεν αγγίζει σε κανένα σημείο τα όρια της καρικατούρας, είναι μία απεικόνιση ωμή, πραγματική, συχνά συγκινητική. Πραγματικά είναι απολαυστικός, όπως και η απαράμιλλη June Squibb, η οποία μάλιστα καταφέρνει να «κλέψει» την παράσταση σε ουκ ολίγα σημεία. Ο Will Forte(SNL) είναι αποκάλυψη, σε έναν απαιτητικό ρόλο και ανταποκρίνεται σε κάθε στιγμή του έργου. Ο Bob Odenkirk(Breaking Bad), απόλυτα πειστικός ώς έτερος γιος και παρουσιαστής ειδήσεων, ενώ και οι μικρότεροι ρόλοι στέκονται στο ύψος των περιστάσεων. Θα ξεχωρίσουμε τον πολύ καλό Stacy Keath, που ενσαρκώνει έναν παλιό άσπονδο φίλο του Woody, που μόλις μαθαίνει για τα υποτιθέμενα λεφτά αποφασίζει να τον εκμεταλλευτεί.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στο soundtrack, απόλυτα ταιριαστό με το φιλμ, δια χειρός Mark Orton.

To Nebraska είναι ένα σχεδόν τέλειο φιλμ. 2 ώρες που μιλούν για τους δεσμούς που ενώνουν μια οικογένεια, για τις έννοιες της πίστης, της εμπιστοσύνης και του ονείρου. Θα μιλήσει και στην καρδιά σας.

Δείτε όλες τις ταινίες της εβδομάδας

 

 

 

Παναγιώτης Μήτσικας

Ο Παναγιώτης Μήτσικας είναι το νόθο παιδί του Woody Allen και του Fox Mulder. Τα τελευταία 5 χρόνια έχει ξεκινήσει ένα indie coming-of-age road trip, ώστε να ανακαλύψει τον εαυτό του.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ