ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ 2016 : JULIETA – PEDRO ALMODOVAR

Η έναρξη του Φεστιβάλ και ένας-πάντα- καλός Pedro Almodovar

 ★★★☆☆ 

Είναι πλέον γεγονός πως το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας-Νύχτες Πρεμιέρας ξεκίνησε, σε μια λαμπερή τελετή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και θα διαρκέσει έως τις 2 Οκτωβρίου. Ταινία έναρξης του Φεστιβάλ, η τελευταία δημιουργία του αγαπημένου παγκοσμίως Ισπανού σκηνοθέτη-ιδιαίτερα και στην Ελλάδα- Pedro Almodovar. Και το όνομα αυτής, ”Julieta”. Και μάλιστα κατευθείαν από το διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Κανών και είναι και η επίσημη πρόταση της Ισπανίας για το φετινό ξενόγλωσσο Oscar.

Η ”Julieta” λοιπόν είναι μια ταινία καθαρά αλμοντοβαρική, ας μου επιτραπεί ο όρος, χωρίς όμως να μοιάζει ως προς την πλοκή και την ιστορία με την υπόλοιπη φιλμογραφία του Ισπανού. Βεβαίως και τα σκηνικά, τα χρώματα, η σκηνοθεσία, η αισθητική και το καδράρισμα είναι αναγνωρίσιμα και με την σφραγίδα του Almodovar. Και εδώ λοιπόν , η ταινία ασχολείται με τη σχέση μητέρας-κόρης ,σε εντελώς διαφορετικό μοτίβο όμως απ’ αυτά που γνωρίζουμε (Ψηλά Τακούνια) και μάλιστα έχουμε και το μυστήριο που τόσο επιτυχημένα ο Pedro εισάγει σταδιακά στην ταινία. Το σενάριο σε μορφή αφήγησης περιπλέκεται επιτυχημένα για να αποκαλύψει όλη την ιστορία στο τελευταίο τέταρτο της ταινίας. Έχει προηγηθεί όμως μια απίθανη ιστορία, βγαλμένη λες και από τα παραμύθια αλλά και από την ίδια την ζωή ταυτόχρονα, πράγμα που μόνο ο Almodovar μπορεί να μας κάνει να το πιστέψουμε.julio

Ένα όμορφο κοινωνικό δράμα, που ο θεατής απολαμβάνει χάρις στο ταλέντο του Almodovar να κάνει επιτυχημένο σινεμά. Και φυσικά να καταθέτει το δικό του, νέο και επιτυχημένο σχόλιο πάνω στην γυναικεία φύση και στον τρόπο που επιδιώκουν οι γυναίκες την ευτυχία. Εξαιρετικές στον ρόλο της νέας και της μεσήλικης Julieta οι Adriana Ugarte και Emma Suarez και τιμής ένεκεν η εμφάνιση της Rossy de Palma σε έναν μικρό ρόλο , που παρακινδυνευμένα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η εξέλιξη και η ωρίμανση του ρόλου της ως Χουάνα στο ”Κίκα”.

Δεν χρειάζεται να αποκαλύψουμε πολλά για την υπόθεση της συγκεκριμένης ταινίας διότι ανήκουμε σε αυτούς που πιστεύουν πως όσο πιο απροετοίμαστος πάει ο θεατής στην Julieta, χωρίς να ξέρει ακριβώς την υπόθεση, τόσο πιο πολύ θα την ευχαριστηθεί. Ο Almodovar είναι εδώ, έχει δώσει στο παρελθόν το αριστούργημα του, το cult του, το classic του και τώρα έτσι απλά το σινεμά του συνεχίζει να μας αρέσει και εξελίσσεται προσθέτοντας τον όρο ”μυστήριο” στις ταινίες του. Και η ”Julieta” είναι η νέα του αγαπημένη Γυναίκα.

Αχιλλέας Βασιλείου

Αχιλλέας Βασιλείου

O Αχιλλέας Βασιλείου γεννήθηκε λίγο πριν το δεύτερο μέρος του «The Godfather» κερδίσει το Oscar καλύτερης ταινίας. Επιβεβαιωμένες πηγές αναφέρουν οτι η σύλληψη από τους γονείς του έγινε εφόσον αυτοί παρακολούθησαν το τρίωρο έπος «Lawrence of Arabia». Στα 6 του χρόνια, μεγαλύτερα ξαδέλφια του τον ανάγκασαν να δει τον «Εξορκιστή» και έτσι ο δαίμονας του σινεμά τον κυρίευσε στην κυριολεξία. Σπούδασε δημοσιογραφία, μόνο και μόνο για να ασχοληθεί με την κριτική κινηματογράφου. Στόχος του: H Live αναμετάδοση της Απονομής Oscar μέσα από το Dolby Theater.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ