ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ 2016: SAUSAGE PARTY – GREG TIERNAN & CONRAD VERNON

Δε θα κοιτάξετε τα λαχανικά σας ξανά με το ίδιο μάτι

 ★★★½☆ 

Τα άψυχα (;) αντικείμενα που αποκτούν ζωή είναι αγαπημένο θέμα των ταινιών animation, για πρώτη φορά όμως έχουμε για πρωταγωνιστές τρόφιμα και ποτά, συγκεκριμένα προϊόντα σούπερ μάρκετ που αποκτούν ζωή όταν το κατάστημα κλείσει.

Όνειρό τους να απελευθερωθούν από τη νάιλον σκλαβιά της συσκευασίας τους, και να διασχίσουν τις πόρτες του σούπερ μάρκετ για ν’ αδράξουν κάθε σπιθαμή της νέας τους πραγματικότητας. Αρκεί μόνο να τους «επιλέξει» ένας πελάτης προτού λήξουν.

Από εκεί κι έπειτα πιάνει δουλειά η ευρηματικότητα των δημιουργών της ταινίας, που δε σταματά να εκπλήσσει σε καμία στιγμή της. Με πρωταγωνιστές ένα λουκάνικο κι ένα ψωμάκι hot-dog, τα σε διαφορετική περίπτωση αδιάφορα αντικείμενα αποδεικνύονται ονειροπόλα, θαρραλέα και φυσικά πάρα πολύ αστεία.

Οι άνθρωποι δεν είναι πλέον πελάτες, αλλά αδίστακτοι δολοφόνοι, με το gore και το splatter να μην περιορίζονται, επιτρέποντας στους σκηνοθέτες να κινηματογραφούν μερικές πραγματικά κορυφαίες σκηνές.

Οι κοινωνικές ομάδες και ανισότητες αναπαράγονται και στο επίπεδο των φανταστικών προϊόντων, που διαθέτουν εθνικά χαρακτηριστικά όπως για παράδειγμα ένα ταμπουλέ, και μεταφέρουν τις κόντρες του έξω κόσμου στα ράφια του σούπερ μάρκετ.

Το χιούμορ είναι φυσικά ακραίο και γι’ αυτό τρομερά διασκεδαστικό, βασισμένο στην προσχεδιασμένη ακρότητα που σίγουρα θα κάνει πολλούς θεατές ν’ αποτρέψουν το βλέμμα τους. Αυτή είναι μία από τις νίκες της ταινίας, καθώς δημιουργήθηκε ασυμβίβαστα, εκμεταλλευόμενη τη λανθασμένη και σχεδόν καθολική άποψη πως τα animation αφορούν αποκλειστικά τα παιδιά, και άρα μια ιστορία με ομιλούντα τρόφιμα είναι εκ προοιμίου πάρα πολύ χαριτωμένη.

Τρομακτική έκπληξη περιμένει όσους πάνε τα παιδιά τους να δουν το «Sausage Party» διότι περιφέρεται ξεκαρδιστικά εκτός ορίων μην αναγνωρίζοντας περιορισμούς. Είναι μια ταινία που παλαιότερα θα έμενε κρυμμένη στο underground σινεμά, αλλά με κάποιο τρόπο σήμερα όχι μόνο διαθέτει ευρεία διανομή και προώθηση, αλλά δημιουργήθηκε και με τον αντίστοιχο προϋπολογισμό. Η πολιτική ορθότητα είναι μια άγνωστη λέξη, και είναι χαρμόσυνο νέο πως θα προσβάλλει πολλούς και θα κάνει να γελούν για καιρό ακόμη περισσότερους θεατές.

Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος

Δυσκολεύεται πολύ να γράψει το βιογραφικό του, κι ελπίζει τα κείμενά του να είναι καλύτερα από αυτό.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*