Νύχτες Πρεμιέρας – Σαββατο 29/9: Το REEL ήταν εκεί

...

To Reel.gr δίνει το παρόν στις προβολές του μεγαλύτερου κινηματογραφικού φεστιβάλ της Αθήνας με ανταποκρίσεις από τις προβολές, κριτικές των ταινιών που παρακολούθησε και προτάσεις για την επόμενη μέρα.

Το πρόγραμμα των προβολών μπορείς να το δεις εδώ ή να το κατεβάσεις σε PDF εδώ.

Τι είδαμε χτές

Eddie: The Sleepwalking Cannibal

O Λαρς Όλαφσεν, μεγάλος ζωγράφος κάποτε, ξεκινάει μία νέα καριέρα σ’ ένα σχολείο καλών τεχνών.  Παράλληλα όμως προσπαθεί να επανέλθει στην ενεργό δράση γιατί η έμπνευσή του έχει πάει περίπατο.

 Στην τάξη του έχει ένα μαθητή τον Έντι, ο οποίος είναι μουγκός και παραμένει στο σχολείο τιμής ένεκεν καθώς η γιαγιά του είναι μεγάλος ευεργέτης της σχολής.  Όταν τη χάνει, οι υπόλοιποι δάσκαλοι πλασάρουν τον Έντι στον Λαρς για να εκτελέσει χρέη νταντάς. Αυτό που δεν ήξερε ο Λαρς είναι ότι αυτός ο ακίνδυνος γίγαντας, όταν κοιμάται υπνοβατεί και έχει τεράστια όρεξη για ανθρώπινο κρέας.  Που να ήξερε βέβαια ότι με τον Έντι θα του ερχόταν η έμπνευση για να δημιουργήσει πίνακες αριστερατουργήματα (χαχ…see what I did here?).

 Αρκετό μαύρο χιούμορ, τη λες και ευχάριστη αλλά από κάποιο σημείο και μετά γίνεται λίγο βαρετή.  Ίσως γιατί έχουμε μυριστεί την κατάληξη, ίσως γιατί οι δημιουργοί θέλησαν να την βαρύνουν λίγο προς το τέλος άνευ λόγου.  Είπαμε, η τέχνη θέλει θυσίες.

Βαθμολογία : 2,5/5

Dead Hearts

Πριν ξεκινήσει η ταινία, είχαμε την ευκαιρία να δούμε τη μικρή μήκους ταινία φαντασίας “Dead Hearts” του δικού μας Ανδρέα Χαλικιά. Όπου μία ομάδα, ιπποτών/adventurers παγιδεύεται στο δάσος της καταραμένης μάγισσας.  Η κατάρα της λύνεται μόνο αν συναντήσει αυτόν με την αγνή καρδιά. Μαντέψτε, τον συναντάει.

Μπορεί να είχε τις αδυναμίες του (κυρίως θέμα ερμηνειών), κατά τ’ άλλα ήταν μία αξιόλογη προσπάθεια μ’ ένα πολύ καλό αποτέλεσμα ιδιαίτερα στη φωτογραφία

Βαθμολογία : 2,5/5

Αγγελική Ρούσκα

On the Road

Όσοι το είχαν δει στις Κάννες μας είχαν προειδοποιήσει. Ο πιστός σινεφίλ όμως θέλει να έχει ιδία άποψη. Μ’ αυτή την αντίληψη γέμισε χτες η αίθουσα του Odeon Opera για την προβολή του road movie του Walter Sales “On the Road”. Ο σκηνοθέτης έχει εμπειρία και μάλιστα αποδεδειγμένα καλή από ταινίες δρόμου, αν λάβει κανείς υπόψη το εξαιρετικό Ημερολόγια Μοτοσυκλέτας για τη ζωή του Τσε Γκεβάρα πριν γίνει το σύμβολο που είναι σήμερα. Εδώ ο σκηνοθέτης πραγματεύεται ένα άλλο σύμβολό μια άλλης γενιάς και μιας άλλης κουλτούρας. Ο Jack Kerouac ιδρυτής του κινήματος των beatniks και το βιβλίο του, στο οποίο βασίζεται και η ταινία, έχει μαζί με τους άλλους εκφραστές της beat generation, παρουσιάσει μια ολόκληρη ιδεολογία και ένα τρόπο ζωής, επηρεάζοντας έτσι την σύγχρονη αμερικάνική και όχι μόνο λογοτεχνία.

Στην ταινία αυτό φαίνεται ότι δεν ενδιαφέρει το σκηνοθέτη. Αντιμετωπίζει την ιστορία ως μια λίγο αλλιώτικη teen ταινία της εποχής, δεν ασχολείται με την πορεία των ηρώων του, και ούτε τους βοηθάει να δείξουν τι σκέφτονται και γιατί.

Στην τελική φαίνονται σαν μερικά αντιδραστικά παιδάκια που κάνουν ταξιδάκια στην επαρχία των ΗΠΑ χωρίς λόγο και αιτία. Ακόμα και οι ομολογουμένως υπέροχες εικόνες του φωτογράφου του Eric Gautier είναι λιγότερο ανθρωποκεντρικές απ’ όσο χρειάζεται για μια ιστορία που υμνεί τη ζωή και τους ανθρώπους με τους οποίους την μοιραζόμαστε.

Το Howl, αν και με animation, τα είχε πει πολύ καλύτερα από το On the Road που θα μείνει στην ιστορία ως μια χαμένη ευκαιρία…

Βαθμολογία : 2/5

Δημήτρης Ασπρολούπος

V/H/S

Όταν διαβάζεις ότι το “V/H/S” θεωρείται μια από τις πιο τρομαχτικές ταινίες για φέτος, τότε οι προσδοκίες σου είναι μεγάλες. Στην ουσία πρόκειται για μια ανθολογία 5 ταινιών τρόμου, μικρού μήκους, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση η μια με την άλλη. Μην περιμένεις ότι προς το τέλος της ταινίας όλες αυτές με κάποιο τρόπο θα συσχετιστούν γιατί θα απογοητευτείς. Είναι σαν να έχει μαζευτεί μια παρέα και να λέει τρομαχτικές ιστορίες χωρίς να εξηγεί ο καθένας και πολλά. Μερικές καταφέρνουν να σε τρομάξουν εκεί που πρέπει, άλλες πάλι δεν βγάζουν καν νόημα και η υπερβολική διάρκεια της, σχεδόν 2 ώρες, κουράζει.

Βαθμολογία : 2/5

Χρήστος Μπακατσέλος

 

Τι να δεις σήμερα

Αν δεν έχεις κόψει ήδη εισιτήρια για το Beasts of the Southern Wild, μην πας και σταθείς στην ουρά πριν την προβολή γιατί θα σου πουν ότι έχουν εξαντληθεί. Στις 11 το βράδυ όμως στο Δαναο θα προβληθεί το Teddy Bear η ταινία που κέρδισε ένα από τα 4 μεγάλα βραβεία (τα οποιά δεν έχουν ανακονωθεί ακόμα) που είναι αρκετά καλή (κριτική της μπορείς να διαβάσεις εδώ).

Επίσης παίζεται το On the Road στις 6 στο Odeon Opera που μπορείς να πας αν δεν πείστικες από την παραπάνω κριτική.

Δημήτρης Ασπρολούπος

Τελευταία μέρα του φεστιβάλ και παίζονται κάποιες ενδιαφέρουσες ταινίες από το διαγωνιστικό τμήμα, όπως το “Una Noche”(Οντεόν Όπερα 1 στις 22:45 διάβασε την γνώμη μας εδώ), ή το “Joven Y Allocada” (Ιντεάλ στις 22:00 διάβασε την γνώμη μας εδώ).

Χρήστος Μπακατσέλος

Δείτε εδώ τις ανταποκρίσεις από όλες τις προηγούμενες ημέρες ή διαβάστε το ημερολόγιο ενός φεστιβαλικού σινεπαρμένου

Δημήτρης Ασπρολούπος

Αγαπώ τον Χίτσκοκ, τον Φιντσερ, τον Χάνεκε, τον αγγλικό ρεαλισμό και το σκανδιναβικό σινεμά αλλά παράλληλα έχω και ένα soft spot για τον Γουές Αντερσον.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*