O ”Noah” του Aronofsky είναι αθεόφοβος

Γράφει ο Νικόλας Θεοδωράκης Η παραγωγή του ”Noah” αποτελεί από μόνη της μια βιβλική ιστορία. Τόσο για την επιλογή του Aronofsky να φέρει στο πανί την χιλιοειπωμένη ιστορία, για το...

Γράφει ο Νικόλας Θεοδωράκης

darren-aronofskyΗ παραγωγή του ”Noah” αποτελεί από μόνη της μια βιβλική ιστορία. Τόσο για την επιλογή του Aronofsky να φέρει στο πανί την χιλιοειπωμένη ιστορία, για το κλεμμένο της τρέιλερ,  όσο και στο πώς αυτή θα γίνει αποδεκτή, όχι από τους φαν του σκηνοθέτη των The Fountain, “π”, Requiem for a Dream κτλ, αλλά από το συντηρητικό και μανιακά θρησκόληπτο αμερικάνικο κοινό που γεμίζει ή αδειάζει τα ταμεία.

Η Paramount προσπάθησε να μετρήσει τις αντιδράσεις-και αναλόγως να κάνει αλλαγές στο έργο, με δοκιμαστικές προβολές σε επιλεγμένα κοινά. Η προσπάθεια συνάντησε παταγώδη αποτυχία και το πρότζεκτ των 125 εκατομμυρίων άρχισε να τρίζει. Τελικά, λίγες βδομάδες πριν την πρεμιέρα ο Aronofsky πήρε την κατάσταση επάνω του. Σε ένα μακροσκελές άρθρο του στο THR ο σκηνοθέτης προσπάθησε να εξηγήσει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τις δοκιμαστικές προβολές, το όραμά του για την ταινία και τον υπερηρωικό Νώε που ήθελε μακρυά από…καμήλες, αλλά και τη όχι τόσο προκλητική στάση του απέναντι στο χριστιανικό κοινό που προσκαλεί να δει την ταινία με ανοιχτό μυαλό. Στο τέλος, καταλήγει ότι η βερσιόν που θα δούμε στις αίθουσες είναι η πλήρης κόπια των 138 λεπτών, που δεν έχει προβληθεί πουθενά ακόμη, ανεξαρτήτως παραινέσεων και κριτικής, τόσο της Paramount, όσο και της χριστιανικής κοινότητας.

Παρακάτω παραθέτουμε αποσπάσματα από το άρθρο του

Για τις προτάσεις της Paramount για αλλαγές:

“Είχα αναστατωθεί…Δεν μου είχε ξανασυμβεί. Ήταν μια δύσκολη κατάσταση. Φαντάζομαι αν γύριζα κωμωδίες ή ταινίες τρόμου κάτι τέτοιο θα βοηθούσε. Στο δράμα όμως κάτι τέτοιο είναι πολύ, πολύ δύσκολο να γίνει. Δεν ήμουν ποτέ δεκτικός σε κάτι τέτοιο”

NOAH

και εξηγεί γιατί δεν έγινε καμία αλλαγή πάνω στο αρχικό πλάνο:

“η ομάδα μου και εγώ ήμασταν απόλυτα σίγουροι, ότι λόγω της φύση του φιλμ και του τρόπου που δουλεύουμε, ότι δεν μπορούσε να υπάρξει άλλη βερσιόν. Αυτό τους είπα…οι σκηνές είναι τόσο αλληλοσυνδεδεμένες-αν άρχιζες να αλλάζεις σκηνές, απλά ήξερα ότι θα υπήρχαν κενά…Είμαι εξαιρετικός closer. Ποτέ δεν ξαναγυρίζω ένα πλάνο και νομίζω ότι αυτό είναι πολύ περίεργο σε μεγάλες παραγωγές. (Αλλά) είμαστε πολύ προσεκτικοί. Προερχόμαστε από το ανεξάρτητο σινεμά, όπου υπάρχουν περιορισμένες πηγές. Αυτοί(η Paramount) δοκίμασαν αυτό που ήθελαν να δοκιμάσουν και τελικά γύρισαν πίσω. Η δικιά μου βερσιόν της ταινίας δεν έχει παιχτεί σε δοκιμαστική προβολή…αυτό γράψαμε και αυτό είχε πάρει το πράσινο φως”

και όσον αφορά την πίστη του στην βιβλική ιστορία σημειώνει:

“Πιθανότατα είναι πιο ακριβές να πούμε ότι αυτή η ταινία εμπνεύστηκε από την ιστορία του Νώε…συμπεριλαμβάνει τα βασικά σημεία της ιστορίας του Νώε από τη Γένεση-της πίστης και της ελπίδας και της υπόσχεσης του θεού στην ανθρωπότητα. Προσμένουμε ότι η πλειοψηφία της χριστιανικής κοινότητας θα το αγκαλιάσει.

Θέλαμε να σπάσουμε τις προσδοκίες για το ποιος είναι ο Νώε. Το πρώτο πράγμα που είπα στον  Russell ήταν “Ποτέ δε θα σε τραβήξω σε πλάνο με δυο καμήλες από πίσω σου”…Θα δείτε τον Russell Crowe ως υπερήρωα, έναν τύπο που έχει αυτό το απίστευτα δύσκολο καθήκον μπροστά του και πρέπει να το εκπληρώσει.

και για τους θεατές:

“Για τους ανθρώπους που είναι πολύ με το γράμμα της βίβλου, θα ήταν σημαντικό να καταλάβουν ότι το νόημα της ταινίας ακολουθεί τη θεματική της Βίβλου-ιδέες για την Ελπίδα, δεύτερες ευκαιρίες και την οικογένεια. Αν είναι ανοιχτοί σε αυτό τότε πρόκειται να έχουν μια εκπληκτική εμπειρία στην ταινία. Αν όχι,…αυτοί θα χάσουν”

Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι  Russell Crowe, Anthony Hopkins, Jennifer Connelly και Emma Watson. Δείτε το τρέιλερ

 
Noah Official Trailer (HD) Russell Crowe, Emma… από reelgr

Συντακτική ομάδα του Reel.gr

Αγαπάμε τον κινηματογράφο και όλα του τα είδη χωρίς διακρίσεις και κουλτουριάρικες αγκυλώσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ