Ποιες είναι οι 10 πιο αγαπημένες ταινίες του Κρίστοφερ Νόλαν;

...

Γράφει ο Γιώργος Αγγελόπουλος

H Criterion Collection είναι κάτι σαν την Αγία Γραφή των απανταχού σινεφίλ και κινηματογραφιστών. Με μεγάλη αφοσίωση και έρευνα, η Criterion επιλέγει εδώ και χρόνια τα σημαντικότερα έργα που έχουν αφήσει το στίγμα τους στον Κινηματογράφο. Με επικέντρωση όχι τόσο στα βραβεία, όσο στην πραγματική αξία του φιλμ, η Criterion κυκλοφορεί εκδόσεις αρίστης ποιότητας με πολλά extras, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να αναγεννήσει κρυμμένα διαμάντια ή να ρίξει φως σε γνωστά κι αγαπημένα.

Ανα περιόδους η Criterion ρωτάει διάφορους δημιουργούς και ηθοποιούς για τις αγαπημένες τους ταινίες από τη πλούσια συλλογή ταινιών. Έτσι καθένας δίνει το δικό του Top-10 από ταινίες που τον επηρέασαν ή και τον εκπαίδευσαν στο να εξελιχθεί σε κινηματογραφόφιλος. Σειρά είχε ο Christopher Nolan που μπορεί τα τελευταία χρόνια να έχει απορροφηθεί στη δημιουργία blockbuster (The Dark Knight Rises Trilogy, Inception),αλλά οι ρίζες του είναι αμιγώς σινεφίλ.

Παρακάτω ακολουθεί η λίστα, αλλά και η μίνι αιτιολόγηση που έδωσε για τη κάθε ταινία.

1. The Hit (Stephen Frears)

Το ότι η Criterion έχει κυκλοφορήσει το άγνωστο αυτό διαμάντι του Stephen Frears είναι απόδειξη της διεξοδικής έρευνας για αλλόκοτα αριστουργήματα. Ελάχιστες ταινίες έχουν παίξει τόσο καλά με την απεικόνιση της δυναμικής μεταξύ απεγνωσμένων ανθρώπων…

2. 12 Angry Men (Sidney Lumet)

…εκτός ίσως από το κλασικό 12 Angry Men.

3. The Thin Red Line (Terrence Malick)

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να θαυμάσεις τις τεχνικές δυνατότητες του Blu-ray από τη μοναδική ματιά του Malick για τον πόλεμο. Η προβολή της συγκεκριμένης έκδοσης θυμίζει κινηματογραφική προβολή και δε νομίζω ότι θα αντικατασταθεί σύντομα από κάποιο νέο μέσο.

4. The Testament of Dr. Mabuse (Fritz Lang)

Ένας Lang πιο πονηρός και διασκεδαστικός από ποτέ. Απαραίτητηταινία για όποιον προσπαθεί να γράψει ταινία με «κακό» χαρακτήρα.

5. Bad Timing (Nicolas Roeg)

Οι ταινίες του Roeg φημίζονται για τη πρωτοτυπία τους σε στοιχεία δομής. Η συγκεκριμένη ταινία ξεχωρίζει και για την υπεροχή στη φωτογραφία.

6. Merry Christmas Mr. Lawrence (Nagisa Oshima)

Λίγα φιλμ μπόρεσαν να αποτυπώσουν το χάρισμα του David Bowie και το πολεμικό δράμα του Οσιμα φαίνεται να το κατάφερε καλύτερα από όλα. Σπάνια ο Tom Conti υπήρξε τόσο συμπαθής οδηγός για τα συναισθήματα του κοινού.

7. For All Mankind (Al Reinert)

Ενα μοναδικό ντοκιμαντέρ για το μεγαλύτερο επίτευγμα του Ανθρώπου.

8. Koyaanisqatsi (Godfrey Reggio)

Ένα ξεχωριστό ντοκιμαντέρ για τις επιπτώσεις που έχουν τα κατορθώματα του ανθρώπινου γένους. Τέχνη και όχι προπαγάνδα, συναισθηματικό και όχι διδακτικό. Δε σου λέει τί να σκεφτείς αλλά για τί να σκεφτείς.

9. The Complete Mr. Arcadin (Orson Welles)

Μια συλλογή από όλα τα θραύσματα και τις μορφές ενός ανολοκλήρωτου οράματος από το ιδιοφυές μυαλό του Welles.

10. Greed (Erich von Stroheim)

To χαμένο έργο μιας μεγάλοφυίας.

 

Αν σου άνοιξε η όρεξη για ταινίες, ρίξε μια ματιά και στα υπόλοιπα Top-10 αγαπημένων δημιουργών εδώ. Με τόσους ανεξερεύνητους θησαυρούς, όπως καταλαβαίνεις έχεις πολύ δουλειά μπροστά σου.

Σχόλιο

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

  • cinemakis
    30 Ιανουαρίου 2013 at 11:45 μμ - Reply

    Σπουδαίο άρθρο!

  • ΣΧΕΤΙΚΑ