Νοσταλγώντας το Φως – Nostalgia de la Luz (2010)

Τα πάντα γύρω από το “Nostalgia for the Light” θα σας κάνουν να κοιτάξετε με νέα μάτια τα οικεία σε εσάς σκηνικά και πράγματα

 ★★★★☆ 

Σκηνοθεσία: Patricio Guzman
Σενάριο: Patricio Guzman
Διάρκεια: 90′
Χώρα: Χιλή/Ισπανία/Γαλλία/Γερμανία/ΗΠΑ
Διανομή: AMA Films

posterΑυτό το μαγικό και συγκινητικό ντοκιμαντέρ προέρχεται από τον Patricio Guzman, τον Χιλιανό κινηματογραφιστή που έχει περάσει την καριέρα του (και τη ζωή του, ενδεχομένως) να εξερευνά την ασταθή σχέση της χώρας του με το παρελθόν της. Ενώ άλλοι θάβουν το κεφάλι τους στην άμμο κοιτάζοντας πίσω στο δολοφονικό καθεστώς του Pinochetτων δεκαετιών του ’70 και του ’80, καθώς και την καταναγκαστική εργασία πάνω στην οποία χτίστηκε η ευημερία της Χιλής του 19ου αιώνα, ο Guzman κατευθύνεται προς την  Έρημο Ατακάμα της χώρας προκειμένου να μας παρουσιάσει με την γνωστή του ποίηση κι ευαισθησία – αλλά και το έμπειρο μάτι ενός καλού δημοσιογράφου–τις θεματικές του να θυμάσαι και να ξεχνάς, του να εξερευνάς και του να αγνοείς.

Σε ένα οξύμωρο αλλά συνάμα τόσο ταιριαστό μείγμα του παρόντος, του παρελθόντος και του μέλλοντος, ο Guzmanσυναντά αστρονόμους να ψάχνουν απαντήσεις για το σύμπαν μας, αρχαιολόγους να ψάχνουν αποδεικτικά στοιχεία κοινοτήτων του παρελθόντος και ηλικιωμένες γυναίκες να ψάχνουν τα απομεινάρια αγαπημένως τους που «εξαφανίστηκαν» κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Pinochet.

ΈτσιοGuzmanζωγραφίζειλεπτές,αλλάδιαφωτιστικέςπαράλληλες γραμμές και συνδέσεις μεταξύ των παραπάνω ιστοριών. Ωστόσο,ηβάσητηςταινίαςαποτελείταιαπό μια δυνατή έκκληση να κοιτάξουμε πέρα από τη μύτη μας και να κατανοήσουμε από πού προερχόμαστε – είτε αυτό σημαίνει να μελετήσουμε τα αστέρια στον ουρανό (παρουσιασμένα με πανέμορφες εικόνες από παρατηρητήρια στην Atacama), είτε να ψάξουμε για κόκκαλα στο έδαφος.

Τα πάντα γύρω από το “Nostalgia for the Light” θα σας κάνουν να κοιτάξετε με νέα μάτια τα οικεία σε εσάς σκηνικά και πράγματα. Ο ίδιος ο Guzmanείναι μια σιωπηλή παρουσία εκτός πλάνου. Δεν βλέπουμε καθόλου συχνά τόσο επιτυχημένους παραλληλισμούς μεταξύ της απεραντότητας του σύμπαντος και των πιο μικρών λεπτομερειών της ανθρώπινης, επίγειας εμπειρίας – που να αποπνέουν ταυτόχρονα άπειρο σεβασμό για αμφότερα στοιχεία.

Μαρίνα Βερλέκη

Η Μαρίνα είναι ένας αποτυχημένος κλώνος stormtrooper, επομένως περιορίζεται στο να γράφει και να σχολιάζει συνεχώς. Αλλά κατά βάθος θα ήθελε να είναι το σκισμένο all-star του Mark Renton.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ