ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ 2016: INDIGNATION

Σεναριακά άνισο και δίχως την δυναμική του λογοτεχνικού του κειμένου

 ★★☆☆☆ 

Βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Αμερικανού συγγραφέα Philip Roth, το Indignation αποτελεί το μεγάλου μήκους σκηνοθετικό ντεμπούτο του παραγωγού James Schamus (Brokeback Mountain, Suffragete), που μπορεί να πετυχαίνει διάνα στην αναπαράσταση εποχής, πάσχει όμως από μια ακαδημαϊζουσα, σχεδόν αποστειρωμένη κινηματογραφική ματιά, που δεν καταφέρνει ποτέ να μετουσιώσει την ταινία σε κάτι το πραγματικά αξιομνημόνευτο.

Εν έτη 1951 και με τον Πόλεμο της Κορέας να βρίσκεται στο ζενίθ, ένας Εβραίος φοιτητής θα θέσει υπό άμεση αμφισβήτηση τον συντηρητισμό των πανεπιστημιακών κόλπων, κοντράροντας κατά μέτωπο τον κεκαλυμμένο πουριτανισμό και την εξόφθαλμη θρησκευτικότητα ενός συστήματος που παραπαίει, αλλά δεν θέλει να το παραδεχτεί.  Ταυτόχρονα, αντιμέτωπος καθώς είναι με έναν αυτοκατατροφικό έρωτα, ο Marcus θα συνειδητοποιήσει πως τίποτα δεν έρχεται χωρίς τίμημα.

watch-first-trailer-for-james-schamus-indignation-starring-logan-lerman

Το Indignation θα μπορούσε να αποτελέσει ένα εποχικό πράδειγμα προς μίμηση, αν το σενάριο ήθελε να μας πείσει ουσιαστικά για την λεκτική επανάσταση του ήρωά του, που τελικά και βεβιασμένη βγαίνει και χωρίς κάποιο προφανή λόγο ή αιτία.  Ο Logan Lerman αποδεικνύει πως μπορεί να διαχειριστεί το βάρος ενός σοβαρού πρωταγωνιστικού ρόλου, με την Sarah Gadon να παραδίδει μια ενδιαφέρουσα και αρκούντως εύθραυστη ερμηνεία, δυστυχώς όμως όχι αρκετή, ώστε το πόνημα του Schamus να συνεχίσει να τριβελίζει το μυαλό σου για ώρες, μετά την αποχώρησή σου από την αίθουσα.

Η σκηνοθεσία είναι η αναμενόμενη – τίποτα το πραγματικά ξεχωριστό – αν και εξυπηρετεί αποτελεσματικά την κινηματογραφική της λογική.  Αντιθέτως το σενάριο αποτελεί το μεγαλύτερο αγκάθι του φιλμ, με την «λογοτεχνική μαγεία» να θυσιάζεται, χάρη μιας άνισης και, ανά στιγμές, ολοκληρωτικά φλατ κειμενικής μεταφοράς.

Βαρβάρα Κοντονή

Ερωτευμένη με τον κινηματογράφο από μικρή, παθιασμένη με τις εικόνες, τους ήχους, τις ιστορίες και την ομορφιά της 7ης Τέχνης, απολαμβάνω να γράφω με ένταση για αυτά που αγαπώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ