Νύχτες Πρεμιέρας 2014 – Τετάρτη 17/09: Το REEL βρέθηκε στην προβολή του «Relatos Salvajes»

Μία εξαιρετικά αστεία σάτιρα από την Αργεντινή

Την Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου, οι 20ες, γιορτινές Νύχτες Πρεμιέρας σήκωσαν αυλαία στην κατάμεστη αίθουσα του Μέγαρου Μουσικής, με την προβολή της ισπανο-αργεντίνικης συμπαραγωγής, «Relatos Salvajes», μιας «κατάμαυρης» κωμωδίας που αποδεικνύει τους λόγους, για τους οποίους η Αργεντινή και η Ελλάδα, μοιράζονται μια κοινή συμπεριφορική, σχεδόν καρμική σχέση.

1

Στην αρχή της βραδιάς, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Ορέστης Ανδρεαδάκης, έκανε μια μικρή αναδρομή στην εξελικτική πορεία της εικόνας, μέσα από τις ζωγραφιές των σπηλαίων και την μετέπειτα δημιουργία των πλαισίων, φτάνοντας στα σύγχρονα, ρηξικέλευθα, εικαστικά δρώμενα που απορρίπτουν μορφής φορμάτ ή αυστηρή πλαισίωση, χαιρετώντας έτσι, εκατοντάδες χρόνια κινηματογραφικής-και οχι μόνο-ιστορίας.

Αναδεικνύοντας στην συνέχεια, συνοπτικά την ιδέα πίσω από το περοδικό ΣΙΝΕΜΑ, το οποίο γιορτάζει με την σειρά του 25 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας, ο κ. Ανδρεαδάκης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το κοινό για την σταθερή του παρουσία και την υποστήριξη του φεστιβάλ όλα αυτά τα χρόνια, κάνοντας παράλληλα και μια ιδιαίτερη μνεία στον οραματιστή ιδρυτή του περιοδικού, Γιώργο Τζιώτζιο.

Mετά τους χαιρετισμούς και τα χειροκροτήματα, η ταινία ξεκίνησε με μια αρκετά μεγάλη καθυστέρηση, παρόλα αυτά, όπως φάνηκε και στην συνέχεια, το δημιούργημα του Damian Szifron άξιζε την αναμονή μας, με το γέλιο να διαχέεται σε ολόκληρη την αίθουσα και την διάθεση όλων να βρίσκεται στα ύψη.

foto-relatos-salvajes-12-515

Relatos Salvajes του Damian Szifron

Το «Ιστορίες για αγρίους» είναι η μεταφορά στο κινηματογραφικό πανί, των πιο μύχιων σκέψεων που κρύβει μέσα του ο καθένας από εμάς, αλλά που πολύ σπάνια θα παραδεχτεί, ακόμη και στον ίδιο τον εαυτό του, κυρίως επειδή οι σκέψεις αυτές είναι πολύ….»κακές».

Τι κοινό μπορεί να έχει ένας μηχανικός, μια σερβιτόρα, μια μέλλουσα νύφη, μια ευκατάστατη οικογένεια και ένας αμέριμνος οδηγός;  Φαινομενικά τίποτα, ουσιαστικά όμως πολλά.

Ο Szifron – που εκτός από την σκηνοθεσία υπογράφει και το σενάριο – παραδίδει μαθήματα κινηματογραφικής σάτιρας και σύγχρονου πολιτικού σχολιασμού, μπλέκοντας έξοχα το σοκ με το γέλιο και το σουρεάλ με το κοινότυπο, σε μια ταινία «θανατηφόρα» αστεία.

Μέσω των σπονδυλωτών του ιστοριών που πατούν πάνω στην δράση και την αντίδραση, καταδεικνύει όλο το μεγαλείο(;) ενός κόσμου που συνεχίζει να ριζώνει πάνω στον ατομικισμό, την διαφθορά, το χρήμα και την βορβορώδη γραφειοκρατία, με τους ήρωες να αποτελούν έρμαια τόσο των δικών τους επιλογών, όσο και των επιταγών μιας κοινωνίας-βαμπίρ, που απομυζά από τους πολίτες της υλική και πρωτίστως, ψυχική ουσία.

Οι ιστορίες είναι διαλεχτές και για όλα τα γούστα, με ευφάνταστες σκηνές και στιγμές, μια απολαυστική σκηνοθεσία και ένα υπέροχα-και υπόγεια-διαβολικό μουσικό score από τον Gustavo Santaolalla.  Στα συν και οι πρωτότυποι τίτλοι αρχής.

3,5/5

Αν δεν είχατε την ευκαιρία να απολαύσετε το «Relatos Salvajes» την Τετάρτη, θα την έχετε στην επαναληπτική της προβολή, την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου στις 18:00 στο ΙDEAL.

Καλό μας φεστιβάλ!

Οι προτάσεις μας για σήμερα, Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου

Starred Up

O σκηνοθέτης του “Hallam Foe” και του “Young Adam”, μεταξύ άλλών, David Mackenzie, επιστρέφει με τη νέα του ταινία που αναμένεται εκρηκτική.  Σε αυτή, πρωταγωνιστεί ο ταχύτατα ανερχόμενος Jack O’Connell και όλοι μιλούν για ερμηνεία-δυναμίτη.

Η υπόθεση θέλει τον Eric, ένα προβληματικό και εξαιρετικά βίαιο έφηβο, να μεταφέρεται σε φυλακές ενηλίκων όπου γνωρίζει κάποιον «στα κυβικά του». Ο άνθρωπος αυτός τυχαίνει να είναι ο πατέρας του.

Θυμηθείτε το όνομα Jack O’Connell στο μέλλον, θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα. Θα τον δούμε και σχετικά σύντομα, πρωταγωνιστή στην επερχόμενη ταινία της Angelina Jolie, “Unbroken”.

ΔΑΝΑΟΣ 1, 20:00

Electra

Η Ηλέκτρα είναι μια νεαρή κοπέλα, ξένη τόσο στη χώρα της όσο και σε όλες τις υπόλοιπες. Από την Αφρική μέχρι την Ευρώπη, η ταινία στην οποία δίνει το ισχυρά συμβολικό όνομά της είναι ένα παζλ που συνθέτει την πολυσυλλεκτική της ταυτότητα.

Το νήμα της ιστορίας αυτής της σύγχρονης Ηλέκτρας δεν ακολουθεί τα χνάρια μιας χρονολογικής πορείας, αλλά τις συναισθηματικές συνδέσεις της κοπέλας.Βυθισμένη στον μοναχικό υποκειμενισμό της ηρωίδας της, η νέα ταινία του Πέτρου Σεβαστίκογλου καταγράφει την τραχύτητα και τον ηλεκτρισμό των διαδρομών εκείνων που έμαθαν να αναλαμβάνουν τον χαρακτηρισμό του ξένου και του ανένταχτου από το ξεκίνημα της ύπαρξής τους.

ODEON Opera 1, 20:15

Δείτε εδώ τις επιλογές του Αχιλλέα Βασιλείου για το φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας

Δείτε εδώ δέκα ταινίες του φεστιβάλ που δεν πρέπει να χάσετε

Δείτε εδώ ότι χρειάζεται να ξέρετε για τις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας

Βαρβάρα Κοντονή

Ερωτευμένη με τον κινηματογράφο από μικρή, παθιασμένη με τις εικόνες, τους ήχους, τις ιστορίες και την ομορφιά της 7ης Τέχνης, απολαμβάνω να γράφω με ένταση για αυτά που αγαπώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ