Κυκλοφόρησε το trailer για το Nymphomaniac του Lars von Trier

...

Γράφει ο Πέτρος Θεοδωρίδης

o-NYMPHOMANIAC-facebookΠρώτα το Corpus Christi, μετά η Ζωή της Αντέλ, τώρα το Nymphomaniac. Δύσκολοι καιροί για τους συντηρητικούς και θρησκόληπτους τύπους που από τη σύγχυση δυσκολεύονται να ανασυντάξουν δυνάμεις και να πυρπολήσουν θέατρα και κινηματογράφους με λόγια και με πράξεις. Από τον αγαπημένο μας μελαγχολικό Lars von Trier, περιμένουμε μόνο εκπλήξεις. Έτσι, από το Δόγμα 95 που υπέγραψε μαζί με το Βίντερμπεργκ μέχρι τον Αντίχριστο και από το Epidemic μέχρι τη Μελαγχολία, υπάρχουν τεράστιες αποστάσεις τόσο σε σκηνοθετικό όσο και σε αισθητικό επίπεδο. Δεν παύει όμως το ενδιαφέρον μας εδώ, μιας και εδώ και καιρό περιμένουμε τη νέα του δουλειά, το Nymphomaniac. Και ενώ είχαμε την ψευδαίσθηση πως οι αφίσες μπορούσαν να μας χορτάσουν, ήρθε και το πολυαναμενόμενο trailer και φυσικά οι πολυαναμενόμενες αντιδράσεις. Και τι αντιδράσεις!

Δεν ήταν μόνο οι κλίκες των κουλτουριάρηδων της φυλής του Μικρού Πρίγκιπα και των ατσαλάκωτων ρομάντζων. Δεν ήταν μόνο οι σεμνότυφοι καθημερινοί θεατές που κομπλάρουν στη θέα του ωμού σεξ. Ήταν και η διαδικτυακή αστυνομία του YouTube που ακολουθώντας πιστά τα χνάρια του Facebook, εξαφανίζει οτιδήποτε προσβάλει τη χριστιανική αιδώ του μέσου κοινού και κατά συνέπεια το φρέσκο αυτό trailer. Και δε μιλάμε για κάποια κοινή πορνογραφία με minimum πλοκής και αισθητικής επιμέλειας, αλλά για μια ταινία που όπως και η Μελαγχολία, έρχεται να βυθιστεί στα βάθη της ανθρώπινης νεύρωσης. Και προφανώς όταν τίθεται η νυμφομανία επί τάπητος, οι σκηνές σεξ δεν είναι και τόσο άστοχες.

H Τζόε που την ενσαρκώνει η μία, μοναδική και αγαπημένη Charlotte Gainsbourg, αποφασίζει πως πάσχει από νυμφομανία. Έπειτα από ένα βίαιο περιστατικό, καταλήγει στο σπίτι το Zέλιγκμαν (Stellan Skarsgård) όπου και ανακαλεί το σύνολο της ζωής της, από τη γέννηση μέχρι και τα 50 της χρόνια.

Προφανώς και σκηνοθετικά η ταινία δεν παραπέμπει με τίποτα στον παλιό Trier, αν και από όσα είδαμε, ξύπνησαν κάποιες μνήμες από το σκανδαλώδες Idioterne. Σίγουρα θα λείπει το μεταφυσικό στοιχείο των προηγούμενων δύο ταινιών, μένει όμως να δούμε την ίδια την ταινία για να καταλάβουμε αν αυτήν τη φορά θα ισορροπήσει σε πιο γνώριμα εδάφη ή αν θα μας ξαφνιάσει.

Η κυκλοφορία, έχει προγραμματιστεί για τις 25 Δεκεμβρίου στη Δανία. Για την Ελλάδα βλέπουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ